ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αναγκαιότητα η κινητοποίηση των λαών

Επιτακτική και άμεση είναι η ανάγκη για κινητοποίηση των λαών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του παγκόσμιου αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος.

Αυτές ήταν οι σημαντικές επισημάνσεις, που έκαναν τα μέλη της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), κατά τη διάρκεια των εργασιών τους, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, στην έδρα του ΠΣΕ στην Αθήνα.

Τα μέλη της Γραμματείας, καθόλη τη διάρκεια των εργασιών τους, ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που ακολούθησαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, υπογραμμίζοντας ότι ο άδικος πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν είναι μόνον η αρχή. Εκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην τραγική επιδείνωση της κατάστασης στην Παλαιστίνη. Επικεντρώθηκαν στην κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Κολομβία, στη Βενεζουέλα και την Αργεντινή. Εκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος των ΗΠΑ, που συμπαρασύρει και επιφέρει αλλαγές και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη δημιουργία του Ευρωστρατού. Εξέφρασαν, επίσης, την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση των εξοπλισμών, τόσο σε συμβατικά, όσο και σε πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συντονίσουν τα κινήματα ειρήνης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις κατά του πολέμου σε όλο τον κόσμο. Επίσης, με ειδική ανακοίνωσή τους, να καλέσουν τα κινήματα να διοργανώσουν αγωνιστικές εκδηλώσεις κατά του πολέμου στην Κολομβία και εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης στη Λατινική Αμερική. Παράλληλα, θα προχωρήσουν στη διοργάνωση διεθνούς καμπάνιας για το Παλαιστινιακό και εκδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, στις 30 Μάρτη (μέρα έναρξης της κατοχής) και 5 Ιούνη (μαύρη επέτειος). Η Γραμματεία του ΠΣΕ αποφάσισε, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά κινήματα, να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 Νοέμβρη στην Πράγα.

Προωθείται η ιδιωτική ασφάλιση από την κυβέρνηση

Η ετήσια γενική συνέλευση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, την περασμένη Τρίτη, ήταν το βήμα που διάλεξαν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης για να ανακοινώσουν την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την ιδιωτική ασφάλιση, ως μέρος του συνολικού σχεδίου ανατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τόσο ο κ. Χριστοδουλάκης, όσο και ο κ. Τσοχατζόπουλος, διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο της Ενωσης των Ασφαλιστικών Εταιριών, Δ. Κοντομηνά, ότι μέσα στα κυβερνητικά σχέδια είναι να παραδώσει στις εταιρίες τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ θα προωθήσει τη συμμετοχή των εταιριών στη διαμόρφωση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις επιβεβαιώθηκαν την επομένη, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης θα παρουσιάσουν τις αποφάσεις τους και στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης στις 15 και 16 Μάρτη, όπου θα συζητηθεί το θέμα της απασχόλησης και της ασφάλισης.

Οι παραπάνω εξελίξεις απέδειξαν πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, όταν υπόσχεται ότι ο «κοινωνικός διάλογος» θα ξεκινήσει χωρίς προαπαιτούμενα και από μηδενική βάση. Απέδειξαν ότι ο «διάλογος» θα χρησιμοποιηθεί για να νομιμοποιηθούν οι ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ακριβώς σε τούτο πρωτοστατεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις για διακυβέρνηση συνεργασίας και τα «κεντροαριστερά» δεκανίκια της. Πασχίζει να πλαγιοκοπήσει το μαζικό κίνημα, να φρενάρει ριζοσπαστικές διαθέσεις, οδηγώντας στην παθητικοποίηση το λαό (σελίδα 5)

Αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ολα δείχνουν ότι οι προτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ γέρνουν προς το λεγόμενο γερμανικό σύστημα (σελίδα 10)

Πανελλαδική αγροτική σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας. Στη σύσκεψη, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από όλη την Ελλάδα, θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2001, καθώς και για τον αγωνιστικό γιορτασμό της φετινής επετείου του Κιλελέρ (σελίδα 11)

Στις 6 του Μάρτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους καλείται να αποφασίσει για ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα στον τομέα της οικονομίας. Αφορά στην τύχη των μεγάλων αμερικανικών χαλυβουργικών βιομηχανιών και των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σ' αυτές (σελίδα 14)

Μοναδική προοπτική για τις μικρές επιχειρήσεις η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που στην καρδιά της βρίσκεται η ανάπτυξη των συνεταιρισμών και η προστασία του εισοδήματος και της θέσης εργασίας των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων (σελίδα 19)

Επιμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα επιδρομικά σχέδιά της κατά των Ιράκ, Ιράν και ΛΔ Κορέας, που ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους, αυθαίρετα αποκάλεσε «άξονα κακού», παρά τις έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Και αυτό, γιατί αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο ποια είναι αυτά τα σχέδιά της, ιδιαίτερα για το Ιράκ (σελίδες 30 -31)

Συνέντευξη με τον Χάνι αλ Χάσαν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της «Φατάχ» (σελίδες 26-27)

Προς καλπονοθευτικότερο εκλογικό σύστημα

Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, για συζήτηση σε διαδικασία προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή της υπόθεσης του εκλογικού νόμου, στην οποία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για αλλαγή του εκλογικού συστήματος από την παρούσα Βουλή και αντί να προχωρήσει στην ψήφιση της απλής αναλογικής, που είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα, προσανατολίζεται στην ψήφιση ενός ακόμα καλπονοθευτικού συστήματος. Συστηματικά καλλιεργείται το έδαφος για την προώθηση του πλειοψηφικού, του λεγόμενου γερμανικού, με διάφορες παραλλαγές».

Ο νέος εκλογικός νόμος σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί, για μια ακόμα φορά, ως ισχυρό εργαλείο για να ενισχυθεί και θωρακιστεί το πολιτικό σύστημα. Στόχος τους, να μην ακούγεται η φωνή της εργατικής τάξης στο Κοινοβούλιο. Η ανάγκη για την καθιέρωση της απλής αναλογικής καθίσταται επίκαιρη όσο ποτέ, για να αποτυπώνεται ο πραγματικός εκλογικός συσχετισμός δύναμης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Είναι στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα, προκειμένου να εκφράζεται όσο είναι δυνατό στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας η εκλογική θέληση του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ