ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε σημείο ολικών κρίσεων

Ολόκληρες περιοχές σκαμμένες από τις ισραηλινές μπουλντόζες στη Βηθλεέμ

Associated Press

Ολόκληρες περιοχές σκαμμένες από τις ισραηλινές μπουλντόζες στη Βηθλεέμ
Διαστάσεις ολικού πολέμου λαμβάνει, πλέον, η βία στη Μέση Ανατολή. Η βδομάδα που έκλεισε ήταν η αιματηρότερη από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Καταμετρούνται περισσότεροι από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι και 35 Ισραηλινοί. Αποκορύφωμα του αιματοκυλίσματος ήταν τα τελευταία 24ωρα, οπότε τα κύματα των ισραηλινών επιδρομών, από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, ήταν συνεχόμενα και ανηλεή. Τα παλαιστινιακά εδάφη φλέγονται από άκρη σε άκρη και ο θρήνος τελειωμό δεν έχει.

Με το αίμα να ρέει από άκρη σε άκρη, η ξαφνική απόφαση του Λευκού Οίκου να αποστείλει στην περιοχή τον πρώην στρατηγό και νυν διαμεσολαβητή, Αντονι Ζίνι, δε θα μπορούσε να αναπτερώσει καμία ουσιαστική ελπίδα. Ιδιαίτερα εφόσον ο Ζίνι δεν κομίζει τίποτε καινούριο, αλλά πρόκειται να επιμείνει στην υιοθέτηση του σχεδίου του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και «οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης». Αυτό, όμως, που δεν προβλέπει είναι κάποια προοπτική ουσιαστικής επίλυσης του ζητήματος, αφού, φυσικά, δε γίνεται κανένας λόγος για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Με δεδομένη τη διατυπωμένη απροθυμία της Ουάσιγκτον να εμπλακεί ενεργότερα, καθώς αρκείται σε λογύδρια περί «αυτοσυγκράτησης» και τείνει να «κεραυνοβολεί» την παλαιστινιακή πλευρά ασπαζόμενη τις ισραηλινές θέσεις, οι καρποί της αποστολής Ζίνι αναμένονται ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ξαφνική αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου, που μέχρι την Πέμπτη υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για νέα περιοδεία του Ζίνι, δεν οφείλεται παρά σε μια όψιμη απόπειρα να ελέγξει ολοκληρωτικά την εξέλιξη των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, ρόλο που μέχρι σήμερα διεκδικεί η ΕΕ.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να διευκολύνει την Ουάσιγκτον, ο Αριέλ Σαρόν, εγκαταλείποντας, επίσης εν μία νυκτί, την πάγια θέση του περί πλήρους ηρεμίας πριν την επανάληψη των συνομιλιών, δήλωνε «έτοιμος για διαπραγματεύσεις». Η θέση του ίδιου, πάντως, εντός Ισραήλ δεν είναι διόλου ζηλευτή. Δέχεται πυρά πανταχόθεν. Η ισραηλινή κοινή γνώμη μοιάζει να διχάζεται όσο ποτέ άλλοτε σε δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Από τη μία, η ακροδεξιά και τα θρησκευτικά κόμματα πιέζουν για «ολική στρατιωτική λύση» και, από την άλλη, η ισραηλινή φιλειρηνική αριστερά πιέζει «για άμεσο τερματισμό της κατοχής».

Σημαντικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος θεωρείται η κατάσταση που επικρατεί στον ισραηλινό στρατό. Ο αυξανόμενος, καθημερινά, αριθμός αυτών που αρνούνται να υπηρετήσουν στα Κατεχόμενα, σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται η φημισμένη «στρατιωτική αξιοπιστία» του, τείνει να μετατραπεί σε μείζον θέμα διχασμού εντός του Ισραήλ. Ενδεικτικές, ίσως, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μάρτιν βαν Κρέβελντ, γνωστού στρατιωτικού ιστορικού στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

«Ο ισραηλινός στρατός χάνει τον πόλεμο», εκτιμά ο βαν Κρέβελντ, που υπενθυμίζει ότι είχε επισημάνει τους παράγοντες της επερχόμενης ήττας, ήδη, από την πρώτη Ιντιφάντα. Για τον Ισραηλινό, ιστορικό το σημείο «καμπής» είναι το γεγονός ότι «ο ισραηλινός στρατός διαπράττει μια ατελείωτη σειρά εγκλημάτων, μέρα με τη μέρα, νύχτα με τη νύχτα, εναντίον αόπλων, νέων, εγκύων. Ακόμη και όταν οι Παλαιστίνιοι είναι οπλισμένοι, είναι σε κατώτερη θέση από τους αντιπάλους τους. Οι στρατοί καταρρέουν, όταν οι στρατιώτες δεν μπορούν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη», προειδοποιεί ο βαν Κρέβελντ, μην αποκλείοντας ούτε το ενδεχόμενο εμφύλιας διαμάχης στο Ισραήλ, αν δεν «τερματιστεί η κατοχή και δε γίνουν δύο ξεχωριστά κράτη, άμεσα».


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο κακός καιρός φρενάρει την «Ανακόντα»...

...ενώ η αποστολή Τατζίκων στο μέτωπο του Σαρικότ απειλεί να προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση

ΓΚΑΡΝΤΕΖ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο άσχημος καιρός «επιβραδύνει» την εξέλιξη της Επιχείρησης Ανακόντα, μετέδιδαν χθες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία: Στα χιονισμένα υψίπεδα της Σαρικότ, οι τακτικές δυνάμεις της «συμμαχίας» και οι Αφγανοί συνοδοιπόροι της καθηλώθηκαν από το χιόνι και τους ανέμους. Ομοίως καθηλωμένοι ήταν και οι μαχητές, που παραμένουν πιστοί στην Αλ - Κάιντα και το έκπτωτο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Πάντως, από επιχειρησιακής πλευράς, κάθε άλλο παρά «ανάπαυλα» υπήρχε, αφού τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνέχιζαν να πετούν σε μεγάλο ύψος και να ρίχνουν βροχή από βόμβες σε θέσεις που υποπτεύονται ότι βρίσκονται οι αντίπαλοι μαχητές ως το πρωί. Κατόπιν ακολούθησαν έξοδοι μονάδων των ειδικών δυνάμεων - αν και ο ταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτι παραδέχτηκε πως «είναι δύσκολο να δούμε πού βρίσκονται οι αντίπαλοι», αλλά μόλις ο καιρός βελτιωθεί θα «εξαπολυθεί η τελική επίθεση». Στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επέμενε ότι η Επιχείρηση Ανακόντα «θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο», ενώ ο προϊστάμενός του, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έλεγε στον αμερικανικό λαό ένα ...ωραίο παραμυθάκι για «τις αναγκαίες νέες απώλειες», που «απαιτούνται» για να «υπερασπιστούν οι ΗΠΑ την ελευθερία».

Στην περιοχή όπου γίνονται οι συγκρούσεις ανέκυπταν, όμως, προβλήματα που αφορούν λιγότερο ...υψηλά ιδανικά. Οι νέες ενισχύσεις που έφθασαν στην περιοχή αποτελούνται από Τατζίκους και οι τοπικοί πολέμαρχοι της φυλής Παστούν είναι έξαλλοι. «Τι θέλουν αυτοί εδώ;», έλεγε σε απειλητικό τόνο ο πολέμαρχος Αχμέντ Σαχ. «Είναι δικιά μας επαρχία. Ξέρουμε την περιοχή, και πού να βρούμε την Αλ - Κάιντα. Τι ήρθαν να κάνουν; Να ενισχύσουν μόνον τη δική τους θέση». Ο Πασά Καν πήγε την ιστορία ένα βήμα παραπέρα: «Δε θα τους επιτρέψουμε να εμπλακούν σε μάχες στην περιοχή μας». Ο ίδιος απείλησε να τους πετάξει έξω από την επαρχία με τα όπλα. «Δεν τους θέλουμε εδώ. Θα δημιουργήσουν μόνο προβλήματα».

Οι Τάιμς του Λονδίνου έγραφαν χθες ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος, οι Αμερικανοί, αν δεν προσέξουν τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή, να προκαλέσουν εμφύλιο. Βεβαίως, ο Γκουλ Χαϊντέρ, ο διοικητής των ενισχύσεων, λέει πως «είμαστε ο Αφγανικός Στρατός και θα συνεργαστούμε», αλλά δε συμφωνούν καθόλου μαζί του οι τοπικοί πολέμαρχοι...

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Επικίνδυνες «ακροβασίες» κλωνοποίησης με άλλοθι τη «θεραπεία»... .

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-

Τη δημιουργία κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρύων, με σκοπό την εξεύρεση θεραπειών για μία σειρά κληρονομικών ασθενειών μέχρι τέλος του χρόνου σε Αυστραλία ή Βρετανία, ανακοίνωσε χτες η εταιρία Γενετικής «ΣΤΕΜ ΣΕΛ ΣΑΪΕΝΣ». Ωστόσο, το όλο εγχείρημα θα έχει την ακόλουθη ιδιομορφία: Τα έμβρυα θα δημιουργηθούν με βάση το γενετικό υλικό ατόμων που φέρουν σοβαρές κληρονομικές ασθένειες, ενώ το γενετικό τους υλικό θα εμφυτευτεί στο ωάριο ζώων, απ' τον πυρήνα του οποίου θα έχει αφαιρεθεί το γενετικό υλικό...

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη εταιρία προχωρεί σε τέτοιο εγχείρημα, καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν αποκαλύφθηκε πως το 1997 πραγματοποιούσε στα κρυφά παρόμοια πειράματα, κατά τα οποία, μάλιστα, δημιουργήθηκε ανθρώπινο έμβρυο με τη χρήση ωαρίου ...αγελάδας, που καταστράφηκε 10 μέρες μετά!

Ο διευθυντής της εταιρίας στη Μελβούρνη, Πίτερ Μάουντφορντ, ανακοίνωσε το «ερευνητικό» σχέδιο, λέγοντας πως θα έχει ως «βασικό σκοπό την πειραματική δοκιμή εκατομμυρίων φαρμάκων σε εκατομμύρια σειρές "ελαττωματικών" ανθρωπίνων κυττάρων», διαβεβαιώνοντας πως «σε καμιά περίπτωση τα κλωνοποιημένα έμβρυα δε θα φθάσουν στο τελικό στάδιο της γέννησης»... Ποιος, όμως, άραγε, θα ελέγξει έως πού, τελικώς, θα φθάσουν τα «θεραπευτικά» προγράμματα δημιουργίας ανθρωπίνων κλώνων του Π. Μάουντφορντ και της «Στεμ Σελ Σάιενς»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ