Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο κακός καιρός φρενάρει την «Ανακόντα»...

...ενώ η αποστολή Τατζίκων στο μέτωπο του Σαρικότ απειλεί να προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση

ΓΚΑΡΝΤΕΖ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο άσχημος καιρός «επιβραδύνει» την εξέλιξη της Επιχείρησης Ανακόντα, μετέδιδαν χθες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία: Στα χιονισμένα υψίπεδα της Σαρικότ, οι τακτικές δυνάμεις της «συμμαχίας» και οι Αφγανοί συνοδοιπόροι της καθηλώθηκαν από το χιόνι και τους ανέμους. Ομοίως καθηλωμένοι ήταν και οι μαχητές, που παραμένουν πιστοί στην Αλ - Κάιντα και το έκπτωτο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Πάντως, από επιχειρησιακής πλευράς, κάθε άλλο παρά «ανάπαυλα» υπήρχε, αφού τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνέχιζαν να πετούν σε μεγάλο ύψος και να ρίχνουν βροχή από βόμβες σε θέσεις που υποπτεύονται ότι βρίσκονται οι αντίπαλοι μαχητές ως το πρωί. Κατόπιν ακολούθησαν έξοδοι μονάδων των ειδικών δυνάμεων - αν και ο ταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτι παραδέχτηκε πως «είναι δύσκολο να δούμε πού βρίσκονται οι αντίπαλοι», αλλά μόλις ο καιρός βελτιωθεί θα «εξαπολυθεί η τελική επίθεση». Στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επέμενε ότι η Επιχείρηση Ανακόντα «θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο», ενώ ο προϊστάμενός του, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έλεγε στον αμερικανικό λαό ένα ...ωραίο παραμυθάκι για «τις αναγκαίες νέες απώλειες», που «απαιτούνται» για να «υπερασπιστούν οι ΗΠΑ την ελευθερία».

Στην περιοχή όπου γίνονται οι συγκρούσεις ανέκυπταν, όμως, προβλήματα που αφορούν λιγότερο ...υψηλά ιδανικά. Οι νέες ενισχύσεις που έφθασαν στην περιοχή αποτελούνται από Τατζίκους και οι τοπικοί πολέμαρχοι της φυλής Παστούν είναι έξαλλοι. «Τι θέλουν αυτοί εδώ;», έλεγε σε απειλητικό τόνο ο πολέμαρχος Αχμέντ Σαχ. «Είναι δικιά μας επαρχία. Ξέρουμε την περιοχή, και πού να βρούμε την Αλ - Κάιντα. Τι ήρθαν να κάνουν; Να ενισχύσουν μόνον τη δική τους θέση». Ο Πασά Καν πήγε την ιστορία ένα βήμα παραπέρα: «Δε θα τους επιτρέψουμε να εμπλακούν σε μάχες στην περιοχή μας». Ο ίδιος απείλησε να τους πετάξει έξω από την επαρχία με τα όπλα. «Δεν τους θέλουμε εδώ. Θα δημιουργήσουν μόνο προβλήματα».

Οι Τάιμς του Λονδίνου έγραφαν χθες ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος, οι Αμερικανοί, αν δεν προσέξουν τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή, να προκαλέσουν εμφύλιο. Βεβαίως, ο Γκουλ Χαϊντέρ, ο διοικητής των ενισχύσεων, λέει πως «είμαστε ο Αφγανικός Στρατός και θα συνεργαστούμε», αλλά δε συμφωνούν καθόλου μαζί του οι τοπικοί πολέμαρχοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ