Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Δύο πλευρές του πολιτικού κλίματος

Δυο πλευρές δίνουν το γκρίζο φόντο του συνολικού πολιτικού κλίματος της Ελλάδας. Η μία πλευρά αφορά την εσωτερική οικονομική πολιτική, με αιχμή το ασφαλιστικό, που αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Η άλλη πλευρά αφορά την εξωτερική πολιτική με αιχμή τα ελληνοτουρκικά. Στο ασφαλιστικό συμπυκνώνεται το σύνολο των εργασιακών προβλημάτων όπως ανεργία, υποαπασχόληση, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, μαύρη αγορά εργασίας κλπ. που όλα μαζί στο σύνολό τους βαραίνουν το ασφαλιστικό αδιέξοδο. Αποκορύφωση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ότι στα κλεμμένα χρεωστούμενα του ιδιωτικού και κρατικού κεφαλαίου προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς έρχεται να προστεθεί η νέα κυβερνητική απόφαση. Αυτή συνίσταται στην αφαίρεση των αποθεματικών χρημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών και στην παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Είναι αυτό που λέγεται «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Ετσι ανοίγεται η κερκόπορτα για να εισέλθουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και να καθιερωθούν τα νοσο-πτωχοκομεία κι οι λεπροσυντάξεις με τη σφραγίδα και τη βούλα του κράτους. Δηλαδή, σημασία δεν έχει μόνο να συντελείται μια χρόνια κλοπή από τις τράπεζες, το κράτος και τους ιδιώτες. Σημασία έχει και να νομιμοποιείται. Αυτή, ακριβώς, η λωποδυσία συντελείται μπροστά στα μάτια μας με το διάφανο πέπλο του κοινωνικού διαλόγου και του εταιρισμού.

Η εργοδοσία κι η κυβέρνηση πετάνε ανοιχτά το γάντι στους εργαζόμενους. Πηγαία προκύπτει η διλημματική ερώτηση: Οι εργαζόμενοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με σιδερένια θέληση κι ενότητα για να αποτρέψουν τα χειρότερα; Ας είμαστε αισιόδοξοι.

Η άλλη πλευρά του σκότους, η εξωτερική πολιτική, είναι πιο σύνθετη και χιλιοπορνευμένη. Εδώ πρόκειται για τη συνάντηση, σύμπραξη, σύμπλευση και σύγκρουση του διεθνούς καπιταλιστικού τζετ σετ. Είναι αυτό που στη σύγχρονη διάλεκτο ονομάζεται ανεξέλεγκτη υπερεθνική λέσχη της ολιγαρχίας των ισχυρών. Η παρουσία της συμβολίζει την έλευση της Νέας Τάξης στον πλανήτη. Εδώ οι γεωγραφικές περιοχές μετρούνται με το κουμπάσο ισχυρών συμφερόντων κι η τύχη τους κρίνεται στη γενικότερη πλανητική πορεία φανερών και κρυφών συγκρούσεων.

Μπορεί για την ελληνική εξωτερική πολιτική τα ελληνοτουρκικά να αποτελούν την αιχμή των προβλημάτων της. Μπορεί για τους Ελληνες ο ελληνικός χώρος, αέρας, στεριά και θάλασσα, να θεωρείται ιερός κι απαραβίαστος. Ομως αλλιώς κελεύουν τα προαναφερόμενα συμφέροντα. Η δύναμή τους είναι γνωστή κι ακούει στα ονόματα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΕΕ, χρηματιστικό και μιλιταριστικό κεφάλαιο κι άλλα παρόμοια. Κόντρα προς την ελληνική λαϊκή συνείδηση, γι' αυτούς τα ελληνο-τουρκικά αποτελούν ένα επιμέρους στοιχείο στη συνολική πλανητική τους εποπτεία. Εντάσσεται στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χώρο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειος, Αφρική κλπ. Αυτή η πανίσχυρη διασυμμαχική δύναμη υποφέρει από το ίδιο απλό που υπόφεραν όλες οι παντοκρατορίες της ιστορίας. Για να υλοποιηθεί η πολιτική τους σε κάθε χώρα χρειάζονται ένα ανάλογο γηγενές πολιτικό επιτελείο που θα παίρνει την κυριαρχία τους ως εκ της μοίρας δεδομένη και γι' αυτό παντοτινή. Το υπόβαθρο της δουλοφροσύνης ήταν πάντα ο φόβος της Νέμεσης του ισχυρού. Ετσι σκύβαν τα κεφάλια των κιοτήδων!

Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται το πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Διαμορφώνεται αποκλειστικά από τη βίαιη θέληση των ισχυρών κι από μια υποτιθέμενη εσαεί απειλή. Αυτό που απομένει για σάβανο της ελευθερίας, είναι να πλασαριστεί με βελούδινο τρόπο στο λαό για να αποφύγει βίαιες αντιδράσεις. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας είναι κρυπτομανής, ραφινάτη και ασκείται στο φτερό. Ο ενδοτισμός της είναι δεδομένος. Εάν, τέλος, συνδέσουμε τις δυο επάλληλες πλευρές του ελληνικού βίου, Ασφαλιστικό - Ελληνοτουρκικά και τα ερμηνεύσουμε, τότε καταρρέει το αντιδραστικό οικοδόμημα περί ισχυρής ελληνικής εισδοχής στα Βαλκάνια. Πρόκειται για το χαλκείο που δένει τη ζωή των Ελλήνων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ