ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα»

(Λόγος ανατρεπτικός)

Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση, όταν συναντώ κείμενα μιας εποχής - της δικής μου εποχής - που συνταράζουν το συναισθηματικό μου ορίζοντα και την ιστορική μου παιδεία.

Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι το «πολυώροφο» βιβλίο του κ. Χρήστου Θεοχαράτου, με τον παραπάνω τίτλο, δεν αποτελεί μόνον τυπογραφικό επίτευγμα, ως προς τη διάταξη της ύλης μιας - μοναδικής σε σημασία - ιστορικής περιόδου της χώρας μας. Ισως είναι και από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της νεότερης ιστορίας μας, που η παρουσία του Χαρίλαου Φλωράκη εγκαινιάζει μια καινούρια πολιτική περίοδο στη ζωή της χώρας μας και μια χρήση της ιστορικής αλήθειας.

Ο Χ. Φλωράκης δεν καλλιεργεί τη λαθεμένη συνήθεια κάποιων ιστορικών, που τοποθετούν την προσωπική τους ζωή και δράση στο κέντρο μιας ιστορικής περιόδου, που, χωρίς παλμό και σχέδιο, εξαφανίζεται στη λήθη.

Μόνον η πραγματική πολιτική και στρατιωτική του δράση, που, πάντοτε στο πεδίο του αγώνα, αναπτύσσεται με σεμνότητα κι αποφασιστικότητα, έδωσε κείμενα και στοιχεία δράσης, σοφής ομορφιάς και άτεγκτης αλήθειας.

Ετσι, ο πλούσιος καρπός του πολύχρονου αγώνα του στα βουνά, στις πόλεις, στις φυλακές, στις εξορίες, έγινε σήμερα το περισπούδαστο βιβλίο και εγκόλπιο, που οδηγεί με σωστή αγωνιστική πράξη το Λαό.

Ο Χ. Φλωράκης δεν τοποθέτησε, όπως κάνουν άλλοι, την προσωπική του ιστορία, πάνω από την αλήθεια. Γι' αυτό και αναδείχνεται σε ηγετική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της χώρας και του ΚΚΕ.

Δάσκαλος μιας σωστής πολιτικής, που ο τόπος έχει ανάγκη, γίνεται αποδεχτή, και η μοίρα της χώρας οδηγείται με ελληνική θέληση κι επιθυμία, με πρώτο κυρίαρχο τον ελληνικό λαό.

Ο Χ. Φλωράκης είναι γνωστό ότι υπήρξε ένας από τους ηγέτες του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, που μετά την ήττα γνώρισε και την πολιτική προσφυγιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ και την παράνομη δουλιά (με την είσοδό του στη χώρα), τα δεσμωτήρια της περιόδου 1967-1972, 1954-1967 και τα ξερονήσια της χούντας 1967-1972.

Οταν όλες οι ταλαιπωρίες ξεπεράστηκαν, ο Χ. Φλωράκης βρέθηκε επικεφαλής του ΚΚΕ. Τα πολιτικά πράγματα διορθώθηκαν, οι ακρότητες έφυγαν και στο ΚΚΕ ανοιγόταν ένας δρόμος ορθής πολιτικής δράσης.

Ο Χ. Φλωράκης, σήμερα, καθώς ανεβαίνει τα σκαλιά του χρόνου, ευθυτενής ακόμα, έχει το δικαίωμα ν' απολαμβάνει τη λαϊκή συμπάθεια, από φίλους και αντίπαλους και ν' αναγνωρίζεται η προσφορά του για σταθεροποίηση δημοκρατικής λειτουργίας των αριστερών, χωρίς το συναξάρι των ατομικών απόψεων για όλα.

Ο αυθεντικός λόγος του και η ταπεινή ζωή του ας γίνει μάθημα για όσους φροντίζουν για τη σωτηρία του τόπου, και είναι πολλοί.

Ας διαβάσουν, λοιπόν, το ανεπανάληπτο έργο του κ. Θεοχαράτου.

Τελειώνοντας την ταπεινή μου γνώμη, θα συμπληρώσω και θα υπενθυμίσω στον σεβαστό Χαρίλαο Φλωράκη, για κάποιο χρέος που μου οφείλει.

Τη βραδιά, στις 25-2-1949, που κατεβαίναμε από τα Βαρδούσια προς Αρτοτίνα (μέσα στο χωριό υπήρχε τάγμα στρατού), που έχασε την επαφή του με το ΔΣ. Κατεβαίνουμε και περνούμε τον ψυχρό Φείδαρα ως το γόνατο. Μετά ανηφορίζουμε προς το ανύπαρχτο λημέρι. Καθώς περνούσα, στα χιονισμένα περιβόλια της Γραμμένης Οξυάς, αριστερά, είδα πολλές μηλιές στα κάτασπρα ντυμένες. Με τη δύναμη του ενστίκτου, ρίχτηκα προς τις μηλιές, μήπως κρατούνε μαζί με το χιόνι και κανένα μήλο. Με τη σοφία της φοβερής πείνας, ξεχιόνισα και αντίκρισα ωραία μήλα, από το φθινόπωρο. Χύθηκα και μάζεψα, γεμίζοντας τις τσέπες της χλαίνης.

Καθώς πήγαινα προς το υποτιθέμενο λημέρι, είδα εσένα και τον μακαρίτη Διαμαντή. Γεμάτος χαρά, έβαλα τα χέρια στην τσέπη και σας έδωσα μήλα. Κι εσείς με βουλιμία με αφοπλίσατε, αγαπημένοι στρατηγοί μου. Κι αρχίσατε να τρώτε. Χαρήκατε. Εγώ συγκινημένος κίνησα για το λημέρι - ποιο λημέρι - κάποιον έλατο, μα με έπνιγαν οι λυγμοί.

Ζούσατε κι εσείς τις ίδιες δυσκολίες με τους αντάρτες σας. Ας μάθουν όλοι "ΠΩΣ ΔΕΝΟΝΤΑΝ ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ".


Του
Βασίλη ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Βασίλης Αποστολόπουλος είναι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και συγγραφέας του βιβλίου, που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», «Ο ΔΣΕ στη Ρούμελη»

Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν

Το έχουν συνήθειο να ασχημονούν. Να προσβάλλουν και να υποτιμούν. Να σερβίρουν τη χειρότερη ποιότητα τροφής. Και πραγματικής και πνευματικής. Να δείχνουν ό,τι πιο αλλοτριωμένο, σάπιο, διεστραμμένο κι άρρωστο μπορεί να εμφανιστεί στην ψυχή και το νου του ανθρώπου. Να το περιτυλίγουν με χρυσόχαρτα «εμπορικής φιλοσοφίας», «κοινωνικής ανάλυσης», με μπουρδολογίες περί «ελευθερίας της έκφρασης» και της «ανάγκης του παιχνιδιού».

Σύντροφοι, τα φρούτα και τα φρουτάκια τα μικρά και μεγάλα αδερφάκια του αίσχους, τα μπαρ με τα ερωτικά δρώμενα σε καμπινέδες και ομαδικές μπανιέρες, δεν προέκυψαν από παρθενογένεση στην ελληνική κοινωνία που καμώνεται τη σοκαρισμένη. Ούτε και θα καθαρίσει ο τόπος και θα σωθούνε τα παιδιά επειδή θα σπρώξουνε τους τηλεοπτικούς απόπατους τη νύχτα. Τότε με νομιμοποιημένη έναντι των παιδιών την αηδία και τη σκόπιμη ανοησία, η Ελλάδα θα ξενυχτάει και το πρωί θα συζητάει στα καφενεία της ανεργίας, όλες τις πτυχές του σόου της βρωμιάς. Η δική τους Ελλάδα. Των ιδεολόγων και ληστών της δήθεν ελεύθερης αγοράς.

Το έδαφος είναι πρόσφορο για να δεχτεί αυτή την πολιτισμική διαστροφή. Γιατί τα πάντα θεωρούνται προϊόντα προς πώλησιν. Η τιμή δεν είναι έννοια αλλά μόνον τιμολογημένο κέρδος και υπερκέρδος. Ο λαός είναι η αγορά. Οι φαύλοι κερδοσκόποι πρέπει να του τραβήξουν την προσοχή όπως έκαναν οι αποικιοκράτες πειρατές με τα καθρεφτάκια και τα μουσκέτα τους. Κι ύστερα, όταν οι ιθαγενείς θα περιεργάζονται το δήθεν ξένο και καινοφανές, ο δήμιος θα βγάλει, όπως πάντα έβγαζε, το τσεκούρι και θα πάρει τα κεφάλια που τον ενοχλούν στην αναζήτηση του χρυσού. Του κέρδους.

Θυμάμαι πριν από 15 χρόνια που ως δημοσιογράφος είχα εντυπωσιαστεί από μια είδηση. Παρουσιάσαμε θυμάμαι μια παράσταση των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πράγας, Αντιγόνη Σοφοκλέους παρακαλώ, ολόκληρη παιγμένη στα αρχαία ελληνικά! Ψάχνοντας την είδηση ανακάλυπτα πως στον ακαδημαϊκό κόσμο του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, αυτό δεν ήταν κάτι το σπάνιο ή εξαιρετικό από τη Λειψία ως το Βλαδιβοστόκ.

Σήμερα πρέπει να εκπλαγώ ευχάριστα (!) που αυτοί οι λαοί ξέφυγαν από την... τυραννία της κουλτούρας και ήρθαν στα δυτικά πρότυπα ψυχαγωγίας. Ετσι όλες οι τηλεοράσεις της γης έδειξαν τη... «δίμετρη Τσέχα γκομενάρα», που σκέφτηκε (;) να παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων γυμνή ύστερα από αργό στριπτίζ! Τόσο πολύ πολιτισμό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μιας μόλις δεκαετίας απορώ σύντροφοι πώς τον αντέχουν οι λαοί.

Πριν από τα «μπιγκ μπαρ» έχουν προηγηθεί χιλιάδες άλλα συστηματικά. Στο πλυντήριο της ανθρώπινης σκέψης και κρίσης έχουν ρίξει τόνους καθαρτικό. Για να σβήσουν ιδέες, σκέψεις, κριτική ικανότητα, δικαιώματα, πολιτική ιδεολογία, όνειρα, απαιτήσεις.

Σεξουαλικός τουρισμός. Λάιφ στάιλ, πορνεία, ναρκωτικά για πλούσιους και φτωχούς. Εγκλήματα με καταναλωτικά κίνητρα, φόνοι για περιουσίες ή ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Διαφθορά που πατάσσεται από ισχυρότερους και καλύτερα οπλισμένους διεφθαρμένους. Ολα αυτά χρόνια παίζουν σε περιοδικά, εφημερίδες, διαφήμιση, πολιτική και παιδεία. Μόνον έτσι φτάνεις να εισάγεις υπερηφάνως προϊόντα τύπου Τσάκα και Φραντσέσκας. Τους κάνεις «πρότυπα» και τους ελέγχεις.

Ομως σύντροφοι εμένα από το σεξ στον καμπινέ με πονάει και μ' οργίζει περισσότερο που είδα τον υπουργό Αμυνας της χώρας να παρακολουθεί άσκηση φαντάρων στην οποία: Οι μισοί έπαιζαν (!) τους άοπλους διαδηλωτές κι οι άλλοι τα... ένοπλα ματ που τους διαλύουν ως εχθρό. Αυτό το αίσχος ποιος και πώς θα το ξεπλύνει;


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΚΟΒ Αρτέμιδας (Λούτσα) πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση σήμερα Κυριακή, 17 του Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στο κέντρο «Αρχονταρίκι», οδός Κρυστάλλη 1, με θέμα «Οι δημοτικές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Βαγγέλη Ξένο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Νέου Κόσμου του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 20 του Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Φρατζή 68, με θέμα Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Αταλάντης του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση την Τετάρτη, 20 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο, με ομιλητή τον Γ. Παναγή, γραμματέα της ΝΕ Φθιώτιδας, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Οι ΚΟΒ Μύρινας του ΚΚΕ καλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν το δήμο, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τη νεολαία, την Τετάρτη, 20/3, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Διαμαντίδης».

- Εκδήλωση, με θέμα «Εναλλακτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους», διοργανώνει την Πέμπτη 21 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., η Αχτιδική Επιτροπή Εμπορίου Λάρισας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο κέντρο «Φρούριο» στη Λάρισα, θα μιλήσει ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Εκδήλωση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πραγματοποιεί η ΚΟΒ Μαρτίνου του ΚΚΕ, την Παρασκευή, 22/3, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Γ. Παναγής, γραμματέας της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Μαντουδίου του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση, που διοργανώνει για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Παρασκευή 22 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο καφενείο «Ρούμπου». Ομιλητής θα είναι ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ