Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα»

(Λόγος ανατρεπτικός)

Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση, όταν συναντώ κείμενα μιας εποχής - της δικής μου εποχής - που συνταράζουν το συναισθηματικό μου ορίζοντα και την ιστορική μου παιδεία.

Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι το «πολυώροφο» βιβλίο του κ. Χρήστου Θεοχαράτου, με τον παραπάνω τίτλο, δεν αποτελεί μόνον τυπογραφικό επίτευγμα, ως προς τη διάταξη της ύλης μιας - μοναδικής σε σημασία - ιστορικής περιόδου της χώρας μας. Ισως είναι και από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της νεότερης ιστορίας μας, που η παρουσία του Χαρίλαου Φλωράκη εγκαινιάζει μια καινούρια πολιτική περίοδο στη ζωή της χώρας μας και μια χρήση της ιστορικής αλήθειας.

Ο Χ. Φλωράκης δεν καλλιεργεί τη λαθεμένη συνήθεια κάποιων ιστορικών, που τοποθετούν την προσωπική τους ζωή και δράση στο κέντρο μιας ιστορικής περιόδου, που, χωρίς παλμό και σχέδιο, εξαφανίζεται στη λήθη.

Μόνον η πραγματική πολιτική και στρατιωτική του δράση, που, πάντοτε στο πεδίο του αγώνα, αναπτύσσεται με σεμνότητα κι αποφασιστικότητα, έδωσε κείμενα και στοιχεία δράσης, σοφής ομορφιάς και άτεγκτης αλήθειας.

Ετσι, ο πλούσιος καρπός του πολύχρονου αγώνα του στα βουνά, στις πόλεις, στις φυλακές, στις εξορίες, έγινε σήμερα το περισπούδαστο βιβλίο και εγκόλπιο, που οδηγεί με σωστή αγωνιστική πράξη το Λαό.

Ο Χ. Φλωράκης δεν τοποθέτησε, όπως κάνουν άλλοι, την προσωπική του ιστορία, πάνω από την αλήθεια. Γι' αυτό και αναδείχνεται σε ηγετική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της χώρας και του ΚΚΕ.

Δάσκαλος μιας σωστής πολιτικής, που ο τόπος έχει ανάγκη, γίνεται αποδεχτή, και η μοίρα της χώρας οδηγείται με ελληνική θέληση κι επιθυμία, με πρώτο κυρίαρχο τον ελληνικό λαό.

Ο Χ. Φλωράκης είναι γνωστό ότι υπήρξε ένας από τους ηγέτες του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, που μετά την ήττα γνώρισε και την πολιτική προσφυγιά στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ και την παράνομη δουλιά (με την είσοδό του στη χώρα), τα δεσμωτήρια της περιόδου 1967-1972, 1954-1967 και τα ξερονήσια της χούντας 1967-1972.

Οταν όλες οι ταλαιπωρίες ξεπεράστηκαν, ο Χ. Φλωράκης βρέθηκε επικεφαλής του ΚΚΕ. Τα πολιτικά πράγματα διορθώθηκαν, οι ακρότητες έφυγαν και στο ΚΚΕ ανοιγόταν ένας δρόμος ορθής πολιτικής δράσης.

Ο Χ. Φλωράκης, σήμερα, καθώς ανεβαίνει τα σκαλιά του χρόνου, ευθυτενής ακόμα, έχει το δικαίωμα ν' απολαμβάνει τη λαϊκή συμπάθεια, από φίλους και αντίπαλους και ν' αναγνωρίζεται η προσφορά του για σταθεροποίηση δημοκρατικής λειτουργίας των αριστερών, χωρίς το συναξάρι των ατομικών απόψεων για όλα.

Ο αυθεντικός λόγος του και η ταπεινή ζωή του ας γίνει μάθημα για όσους φροντίζουν για τη σωτηρία του τόπου, και είναι πολλοί.

Ας διαβάσουν, λοιπόν, το ανεπανάληπτο έργο του κ. Θεοχαράτου.

Τελειώνοντας την ταπεινή μου γνώμη, θα συμπληρώσω και θα υπενθυμίσω στον σεβαστό Χαρίλαο Φλωράκη, για κάποιο χρέος που μου οφείλει.

Τη βραδιά, στις 25-2-1949, που κατεβαίναμε από τα Βαρδούσια προς Αρτοτίνα (μέσα στο χωριό υπήρχε τάγμα στρατού), που έχασε την επαφή του με το ΔΣ. Κατεβαίνουμε και περνούμε τον ψυχρό Φείδαρα ως το γόνατο. Μετά ανηφορίζουμε προς το ανύπαρχτο λημέρι. Καθώς περνούσα, στα χιονισμένα περιβόλια της Γραμμένης Οξυάς, αριστερά, είδα πολλές μηλιές στα κάτασπρα ντυμένες. Με τη δύναμη του ενστίκτου, ρίχτηκα προς τις μηλιές, μήπως κρατούνε μαζί με το χιόνι και κανένα μήλο. Με τη σοφία της φοβερής πείνας, ξεχιόνισα και αντίκρισα ωραία μήλα, από το φθινόπωρο. Χύθηκα και μάζεψα, γεμίζοντας τις τσέπες της χλαίνης.

Καθώς πήγαινα προς το υποτιθέμενο λημέρι, είδα εσένα και τον μακαρίτη Διαμαντή. Γεμάτος χαρά, έβαλα τα χέρια στην τσέπη και σας έδωσα μήλα. Κι εσείς με βουλιμία με αφοπλίσατε, αγαπημένοι στρατηγοί μου. Κι αρχίσατε να τρώτε. Χαρήκατε. Εγώ συγκινημένος κίνησα για το λημέρι - ποιο λημέρι - κάποιον έλατο, μα με έπνιγαν οι λυγμοί.

Ζούσατε κι εσείς τις ίδιες δυσκολίες με τους αντάρτες σας. Ας μάθουν όλοι "ΠΩΣ ΔΕΝΟΝΤΑΝ ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ".


Του
Βασίλη ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Βασίλης Αποστολόπουλος είναι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και συγγραφέας του βιβλίου, που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», «Ο ΔΣΕ στη Ρούμελη»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ