Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αντονι Ζίνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Αισιόδοξος ότι θα πετύχει «κάποιου είδους εκεχειρία» ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους δήλωνε μετά την πρώτη μέρα των συναντήσεών του με αξιωματούχους των δύο πλευρών ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι. Η αποστολή Ζίνι και οι πιέσεις που φέρεται να ασκεί, κυρίως, στην ισραηλινή ηγεσία να προχωρήσει σε ολική απόσυρση των δυνάμεών της από τα αυτόνομα εδάφη θα ακουγόταν, πριν από μερικές μέρες, ως εξωπραγματική.

Η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον, εν μια νυκτί, σε επίπεδο εντυπώσεων φυσικά και όχι ουσίας, εκτιμάται από πολλούς ως «παράπλευρη απώλεια» του αρνητικού κλίματος που συνάντησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, κατά τη διάρκεια των επαφών του με τις αραβικές ηγεσίες. Αμερικανοί διπλωματικοί κύκλοι διέρρεαν ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, ασχέτως δημοσίων δηλώσεων, τουλάχιστον 3-4 Αραβες ηγέτες θα συμφωνούσαν κατ' ιδίαν με τα αμερικανικά σχέδια για στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ.

Υπό αυτήν την έννοια, κυριαρχούσε η εκτίμηση, σε αναλυτές και κοινή γνώμη, ότι οι αμερικανικές πιέσεις δε στοχεύουν στην οριστική επίλυση του Μεσανατολικού, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να γίνει αν όντως οι ΗΠΑ το επιθυμούσαν, αλλά απλώς σε μια «περιορισμένων χρονικών περιθωρίων και δυνατοτήτων» λύση μόνο για να κερδηθούν οι εντυπώσεις στον αραβικό χώρο.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ