ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
Σωρός ερειπίων η «νέα οικονομία» των «δεκαπέντε»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την προσήλωσή τους στις αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας (23-24 Μάρτη 2000) επαναβεβαίωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο της Βαρκελώνης (15 και 16 Μάρτη 2002). Στο όνομα της Λισαβόνας, οι «δεκαπέντε» κήρυξαν νέο γύρο επίθεσης εναντίον θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ασφαλιστικών και εργασιακών.

Στη Σύνοδο της Λισαβόνας οι ηγέτες της ΕΕ απηύθυναν έναν ύμνο στη λεγόμενη «νέα οικονομία». Με τον όρο αυτό, οι «δεκαπέντε» προσδιόρισαν ως ύψιστη προτεραιότητα για την οικονομική τους πολιτική την ανάπτυξη κλάδων της υψηλής νέας τεχνολογίας, όπως της πληροφορικής, της κινητής τηλεφωνίας, της παραγωγής λογισμικού, κλπ. Η «νέα οικονομία» απ' αυτή την άποψη ήταν η υποστηρικτική βάση για την προώθηση της «απασχολησιμότητας» και για την κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμη, η «νέα οικονομία» ως μέρος της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου έγινε ο «κράχτης» για την προσέλκυση στο χρηματιστηριακό τζόγο εκατομμυρίων μικρών και μεσαίων επενδυτών με την υπόσχεση για γρήγορο και μεγάλο κέρδος.

Στην εισαγωγή της απόφασης της Λισαβόνας τονιζόταν: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη ποιοτική μεταλλαγή, η οποία προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση και τις προκλήσεις μιας νέας οικονομίας καθοδηγούμενης από τη γνώση. Οι αλλαγές αυτές έχουν επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων και απαιτούν ριζικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, από τη «νέα οικονομία» δεν έχει απομείνει παρά ένας σωρός ερειπίων. Οπως σημειώνει το γνωστό περιοδικό «Μηνιαία Επιθεώρηση» (Απρίλης 2001), «κατέρρευσε η μέγιστη χρηματιστική κερδοσκοπία των τελευταίων εκατό ετών». Η μία μετά την άλλη, οι εταιρίες της «νέας οικονομίας» ανακοίνωναν χιλιάδες απολύσεις, μείωση των δραστηριοτήτων τους, σταμάτημα λειτουργίας εργοστασίων τους. Μεταξύ τους ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα όπως η Nokia, η Ericsson, η Philips, η Cisco κ.ά. Υπολογίζεται ότι μόνο από τις εταιρίες του Internet απολύθηκαν μέσα σε λίγους μήνες πάνω από 200.000 εργαζόμενοι.

Ετσι, διαλύθηκε η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι αποφάσεις της Λισαβόνας. Στην απόφαση της Βαρκελώνης ούτε καν αναφέρεται η «νέα οικονομία», η οποία θα έκανε δήθεν την οικονομία της ΕΕ την «πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο». Παρ' όλα αυτά οι «δεκαπέντε» επιμένουν στην εφαρμογή των πολιτικών για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και για την ισοπέδωση των ασφαλιστικών συστημάτων.

Η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η διεύρυνση των περιθωρίων του κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο, η επιθετική επέκτασή του είναι τα μόνα πάγια χαρακτηριστικά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε με «παλιά», είτε με «νέα οικονομία».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ανεργία και πτωχεύσεις οι πονοκέφαλοι του Σρέντερ

Οι πονοκέφαλοι του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είναι και συχνοί και μεγάλοι. Οι δείκτες της γερμανικής οικονομίας υποδεικνύουν ύφεση και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου. Το μείζον πρόβλημα είναι η ανεργία. Υπολογίζεται ότι οι άνεργοι είναι πάνω από 4.300.000 και το ποσοστό της ανεργίας είναι 10,4%. Και αυτά συμβαίνουν ενώ είναι ακόμη νωπές οι υποσχέσεις του Γερμανού καγκελάριου ότι θα μειώσει τους ανέργους σε 3,5 εκατομμύρια. Μια ακόμη περιπλοκή, που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων ήταν το σκάνδαλο της Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπου τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι συστηματικά παραποιούνταν τα στοιχεία και εμφανίζονταν πολύ περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από τις πραγματικές, για να μειώνεται ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων.

Το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία πρόβλημα είναι οι πτωχεύσεις και οι χρεοκοπίες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή επιδημίας στην άλλοτε ανθούσα οικονομία της Γερμανίας.

Η τελευταία υπόθεση πτώχευσης μεγάλης εταιρίας αφορά στον κατασκευαστικό κολοσσό της Holzman. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της Γερμανίας οδηγήθηκε τελικά, την περασμένη Πέμπτη, σε πτώχευση, αφού προηγήθηκε η οριστική άρνηση των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας να χρηματοδοτήσουν ένα νέο σχέδιο διάσωσής της.

Η διοίκηση της Holzman παραδέχτηκε ότι δεν έχει πλέον στα χέρια της κάποιο σχέδιο σωτηρίας της εταιρίας μετά την άρνηση των Commerzbank, Dresdner Bank και HVB να αποδεχτούν το σχήμα που πρότεινε ο μεγαλύτερος μέτοχός της, Deutsche Bank. Υστερα από αυτήν την εξέλιξη κατέθεσε την πρόταση για τη διαδικασία πτώχευσής της στο γερμανικό Χρηματιστήριο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, που ήταν ο βασικός ενορχηστρωτής της διάσωσής της από τη χρεοκοπία πριν από δυόμισι χρόνια, αποδέχτηκε την κατάρρευση της 150ετούς εταιρίας, αν και, όπως δήλωσε, θα επιθυμούσε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Χάρη στην παρέμβαση του Σρέντερ, οι πιστώτριες τράπεζες είχαν συμφωνήσει τότε να χορηγήσουν πιστώσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ και να βγάλουν τον γερμανικό κολοσσό από την κρίση. Ωστόσο, η εταιρία, που οικοδόμησε το επιβλητικό κτίριο του γερμανικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει και έκλεισε το 2001 με ζημιές ύψους 237 εκατ. ευρώ. Η πτώχευση της Holzmann αποτελεί τη μεγαλύτερη που σημειώθηκε ποτέ στη Γερμανία και αφήνει πίσω της μετέωρους τους 24.000 εργαζομένους της.

Αντίποινα της ΕΕ για χάλυβα

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ με αφορμή την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα από τον Πρόεδρο Μπους παίρνει νέες διαστάσεις. Η ΕΕ ετοιμάζει λίστα αμερικανικών προϊόντων, αξίας 2,1 δισ. δολαρίων, επί των οποίων σχεδιάζει να επιβάλει μεγάλους δασμούς, έχοντας κυρίως κατά νου το πώς θα επιφέρει μεγαλύτερο πολιτικό πλήγμα στον Πρόεδρο Μπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των Ευρωπαίων «εταίρων» μπαίνουν οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, οι χυμοί Tropicana, όπλα αθλημάτων, υφαντουργικά, υλικά οπλισμού και χαλυβουργικά. Πολλές από τις αντίστοιχες βιομηχανίες βρίσκονται συγκεντρωμένες σε αμερικανικές πολιτείες όπως Φλόριντα, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Δ. Βιρτζίνια, στις οποίες ο Τζορτζ Μπους είχε δώσει σκληρή μάχη για να επιτύχει την εκλογική του νίκη το 2000.

Ανοδος πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Αύξηση κατά 0,2%, για δεύτερο συνεχή μήνα, σημείωσε το Φλεβάρη ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σε σχέση με το Γενάρη, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης κινείται στο 2,4% από 4,9% που εκκινούνταν πέρυσι τέτοια εποχή. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο δομικός πληθωρισμός σε ετήσια βάση κινείται στο 2,6% από 3,7% πέρυσι.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η υποχώρηση σε ετήσια βάση οφείλεται στην πτώση της τιμής των καυσίμων, ωστόσο οι αυξητικές τάσεις όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της FED Αλαν Γκρίσπαν, πρέπει να παραμείνουν υπό έλεγχο.

Επειτα δε από έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που διεξήγαγε το πρακτορείο «Bloomberg», εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,4% που σημείωσε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ