Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία και πτωχεύσεις οι πονοκέφαλοι του Σρέντερ

Οι πονοκέφαλοι του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είναι και συχνοί και μεγάλοι. Οι δείκτες της γερμανικής οικονομίας υποδεικνύουν ύφεση και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου. Το μείζον πρόβλημα είναι η ανεργία. Υπολογίζεται ότι οι άνεργοι είναι πάνω από 4.300.000 και το ποσοστό της ανεργίας είναι 10,4%. Και αυτά συμβαίνουν ενώ είναι ακόμη νωπές οι υποσχέσεις του Γερμανού καγκελάριου ότι θα μειώσει τους ανέργους σε 3,5 εκατομμύρια. Μια ακόμη περιπλοκή, που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων ήταν το σκάνδαλο της Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπου τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι συστηματικά παραποιούνταν τα στοιχεία και εμφανίζονταν πολύ περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από τις πραγματικές, για να μειώνεται ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων.

Το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία πρόβλημα είναι οι πτωχεύσεις και οι χρεοκοπίες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή επιδημίας στην άλλοτε ανθούσα οικονομία της Γερμανίας.

Η τελευταία υπόθεση πτώχευσης μεγάλης εταιρίας αφορά στον κατασκευαστικό κολοσσό της Holzman. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της Γερμανίας οδηγήθηκε τελικά, την περασμένη Πέμπτη, σε πτώχευση, αφού προηγήθηκε η οριστική άρνηση των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας να χρηματοδοτήσουν ένα νέο σχέδιο διάσωσής της.

Η διοίκηση της Holzman παραδέχτηκε ότι δεν έχει πλέον στα χέρια της κάποιο σχέδιο σωτηρίας της εταιρίας μετά την άρνηση των Commerzbank, Dresdner Bank και HVB να αποδεχτούν το σχήμα που πρότεινε ο μεγαλύτερος μέτοχός της, Deutsche Bank. Υστερα από αυτήν την εξέλιξη κατέθεσε την πρόταση για τη διαδικασία πτώχευσής της στο γερμανικό Χρηματιστήριο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, που ήταν ο βασικός ενορχηστρωτής της διάσωσής της από τη χρεοκοπία πριν από δυόμισι χρόνια, αποδέχτηκε την κατάρρευση της 150ετούς εταιρίας, αν και, όπως δήλωσε, θα επιθυμούσε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Χάρη στην παρέμβαση του Σρέντερ, οι πιστώτριες τράπεζες είχαν συμφωνήσει τότε να χορηγήσουν πιστώσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ και να βγάλουν τον γερμανικό κολοσσό από την κρίση. Ωστόσο, η εταιρία, που οικοδόμησε το επιβλητικό κτίριο του γερμανικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει και έκλεισε το 2001 με ζημιές ύψους 237 εκατ. ευρώ. Η πτώχευση της Holzmann αποτελεί τη μεγαλύτερη που σημειώθηκε ποτέ στη Γερμανία και αφήνει πίσω της μετέωρους τους 24.000 εργαζομένους της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ