ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στην πρώτη γραμμή για την ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων

Από την κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου στις 21 Μάρτη
Από την κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου στις 21 Μάρτη
Οργώνουν ολόκληρη την Ελλάδα. Κάθε γειτονιά, κάθε χώρος δουλιάς γίνεται τόπος ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα. Σύσσωμες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δίνουν καθημερινά τη μάχη για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της απεργίας στις 3 του Απρίλη. Ενός σταθμού στην πορεία συνεχούς κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στη συναίνεση και την υποταγή. Ενός αγώνα που δε σταματά στην υπεράσπιση των κεκτημένων, αλλά με επιθετικό παλμό απαιτεί και διεκδικεί την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων. Αντίστοιχων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην κατεδάφιση του δικαιώματος του λαού στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι μόνο δεν καταργεί τους υπάρχοντες αντιασφαλιστικούς νόμους, αλλά προχωρά σε νέα αντεργατικά μέτρα. Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, παραδίδει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Καταργεί τα βαρεά και ανθυγιεινά. Μέσο για την υλοποίηση αυτών των μέτρων είναι η μέθοδος του «κοινωνικού διαλόγου». Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ μεθοδεύουν την παραπλάνηση του λαού. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν την αυταπάτη του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας. Τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚΕ στηρίζουν στην πράξη - παρά τις φραστικές μέχρι τώρα διαφοροποιήσεις - οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΝ, που με τη στάση τους αυτή αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη.

Ομως μπροστά τους βρίσκουν τις δυνάμεις των ίδιων των εργαζομένων. Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Συντονιστικές Επιτροπές προετοιμάζονται πυρετωδώς για την απεργία στις 3 Απρίλη. Δε μένουν απλώς στην απόφαση συμμετοχής τους. Με καθημερινές περιοδείες αναδεικνύουν στους εργαζόμενους την αναγκαιότητα να δώσουν το δικό τους μαζικό δυναμικό «παρών». Να αρνηθούν την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους γιατί είναι αυτοί που παράγουν τον τεράστιο πλούτο της χώρας και είναι αυτοί που τον δικαιούνται. Τους καλούν απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - καπιταλιστών να αντιτάξουν το δικό τους ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αγώνα.

Με κορυφαία για τη βδομάδα που πέρασε την εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου που έκανε το ΠΑΜΕ, τη μέρα που συνεδρίαζε η Κυβερνητική Επιτροπή, σ' όλη τη χώρα γίνονται ήδη εκδηλώσεις. Στην Κρήτη εργαζόμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι με μηχανοκίνητες πορείες που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη στον Αγ. Νικόλαο, το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο έδωσαν την πρώτη τους απάντηση ενάντια στο νέο εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση. Μηχανοκίνητη πορεία οργανώνεται και σήμερα στα χωριά του Νομού Λασηθίου. Την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι της Ζακύνθου έκαναν συλλαλητήριο και συνεχίζουν εντατικά τις προετοιμασίες τους για την απεργία στις 3 Απρίλη. Την ίδια μέρα στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη Θεσσαλονίκη η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών έκανε σύσκεψη με ένα από τα κύρια θέματα το Ασφαλιστικό. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει ήδη πραγματοποιήσει περιοδείες σε καταστήματα και συνεχίζει και τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχες πολυποίκιλες αγωνιστικές δραστηριότητες συμβαίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Συμβούλιο Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ)αποφάσισε κατά πλειοψηφία - καταψήφισε η ΠΑΣΚΕ - την προκήρυξη απεργίας στις 3 και 4 Απρίλη με το εξής πλαίσιο: Απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων για το Ασφαλιστικό, ουσιαστικές αυξήσεις, τακτοποίηση συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα, απεργία έχουν προκηρύξει και για τις 29 Μάρτη, ενώ στις 27 Μάρτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.


Συμμετέχουν στην απεργία

Οι Ομοσπονδίες, που είχαν πάρει μέχρι την Παρασκευή απόφαση συμμετοχής στην απεργία στις 3 Απρίλη, είναι: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού- Δέρματος, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, Ομοσπονδία Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού, Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα Εργατικά Κέντρα είναι: Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις αρχές Απρίλη έχει πάρει και το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Συλλαλητήρια στις 3 Απριλίου οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Φθιώτιδας στη Λαμία και η Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης στη Χαλκίδα.

Στην Αθήνα απεργούν: Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Πετρούπολης, Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων «Ολυμπιακής Αεροπορίας», Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Κηφισίας και Αγ. Αναργύρων, κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ελαιουργία - Σαπουνοποιία, Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ», Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων Γηροκομείων. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργίας προς τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου Αττικής, απευθύνει το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών.

Ακόμα παίρνουν μέρος: στη Θεσσαλονίκη, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων, «Παγκαπνεργατικό» Σωματείο, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων, στη Κοζάνη Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Γούνας Σιάτιστας, στη Καστοριά το Συνδικάτο Οικοδόμων, στην Καβάλα, το Συνδικάτο Οικοδόμων, στη Ναύπακτο, το Συνδικάτο Οικοδόμων στη Ζάκυνθο, τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, στη Πάτρα τα σωματεία Τσαγκαράδων - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας, Συνδικάτο Μετάλλου. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσουν συμμετοχή δεκάδες ακόμα σωματεία. Στην Ηλεία, η τοπική ΕΛΜΕ. Στη Λάρισα το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, στα Γιάννενα τα σωματεία Οικοδόμων, Δημοτικών Υπαλλήλων, Φαρμακοϋπαλλήλων, στην Αρτα τα σωματεία Οικοδόμων, Φαρμακοϋπαλλήλων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργών, στην Πρέβεζα τα σωματεία Οικοδόμων, Κλωστηρίων Πρεβέζης, στην Κέρκυρα το σωματείο Οικοδόμων. Στις 28 Μαρτίου το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Κέρκυρας οργανώνει σύσκεψη για την απεργία. Στην Ικαρία, τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Εργαζομένων στου ΟΤΑ, Εργαζομένων στο νοσοκομείο, ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Στην Καλαμάτα, την Πέμπτη 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας που οργανώνουν τα συνδικάτα Μωσαϊκών και Μαρμάρων και Χτιστών και Καλουπατζήδων. Την ίδια ημέρα το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας συγκαλεί ΓΣ με θέμα τη συμμετοχή στην απεργία. Επίσης, μια μέρα νωρίτερα γενική συνέλευση κάνει και το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τον ίδιο λόγο.


Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ασφαλιστικό

«Στάχτη στα μάτια» των εργαζόμενων είναι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι ο «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό διεξάγεται από μηδενική βάση και χωρίς προαπαιτούμενα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου έχει συνυπογράψει σειρά αποφάσεων και είναι «υποχρεωμένη» να τις θέσει σε εφαρμογή. Οι τελευταίες αποφάσεις περιλαμβάνονται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης (15 και 16 Μάρτη 2002), όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος ακόμη και για συστήματα «μερικής συνταξιοδότησης». Στην απόφαση της Βαρκελώνης τονίζεται:

  • «Τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση και η θεσμοθέτηση συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης από τις επιχειρήσεις θα πρέπει να ελαττωθούν. Μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί για να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, μέσω επί παραδείγματι ευέλικτων και προοδευτικών μορφών συνταξιοδότησης».
  • «Μέχρι το 2010 θα πρέπει να επιδιωχτεί η κατά πέντε περίπου έτη σταδιακή αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας, κατά την οποία τα άτομα σταματούν να εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
  • «Να αυξηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους, λόγου χάριν, με τη θεσμοθέτηση συστημάτων μερικής συνταξιοδότησης».

Οι «δεκαπέντε» λοιπόν, δηλαδή και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε σημείο που να προσεγγίζουν στη «διά βίου εργασία». Παράλληλα, προωθούν συστήματα συνταξιοδότησης «μερικής απόδοσης», τα οποία θα οδηγήσουν σε συντάξεις- φιλοδώρημα.

Ομως, οι αποφάσεις της Βαρκελώνης δεν είναι οι μόνες που αφορούν στην πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας (Μάρτης του 2000) δρομολογήθηκε η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Τότε μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε την εξής κυνική δήλωση: «Ολοι οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Οταν, λοιπόν, λένε ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, μας πιάνει άγχος (!). Σε ορισμένες χώρες θεωρείται ότι είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας (!), να βάζεις όρια ηλικίας και να βγάζεις κάποιους ανθρώπους από τη δουλιά. Μπορεί να θέλει κάποιος να δουλέψει».

Ομως και το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας, το γνωστό ΕΚΟΦΙΝ, από τον Ιούνιο του 2000 προσδιόριζε τις κατευθύνσεις των αλλαγών ως εξής: «Δημιουργία συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης φιλικών προς την απασχόληση», που σημαίνει μείωση του μη μισθολογικού κόστους προς όφελος των επιχειρήσεων. «Εξασφάλιση βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων, με εξεύρεση ισορροπιών μεταξύ κεφαλαιοποιητικών και διανεμητικών συστημάτων» και «κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης με δικαίωμα παραμονής στην εργασία».

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο δείγματα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στην ΕΕ (με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης) και τίθενται σε εφαρμογή σε όλα τα κράτη - μέλη. Ετσι αποδεικνύεται ότι ο «κοινωνικός διάλογος» είναι ένας μηχανισμός για τη νομιμοποίηση των ειλημμένων αποφάσεων.


Δ.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ