ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να καθορίζουν τις εξελίξεις

Ηταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Αυτό θυμίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη βοήθεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ και των μέσων ενημέρωσης, να πείσει την «κοινή γνώμη» ότι η πολιτική της για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο δε στρέφεται κατά των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως ενισχύει τις παροχές και τα δικαιώματά τους. Τα μεγάλα συλλαλητήρια της περασμένης βδομάδας που οργάνωσαν σ' όλη τη χώρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι αφ' ενός γνωρίζουν ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στην πολιτική της κυβέρνησης για την ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφ' ετέρου δε νομιμοποιούν τις διαδικασίες του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη και τη συμμετοχή σ' αυτόν.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων δεν άργησαν να έρθουν αφού υπό την πίεση των εργαζομένων τόσο η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, όσο και η ηγεσία της ΓΣΕΕ αναδιπλώθηκαν. Οχι γιατί άλλαξε η πολιτική τους, ή οι διαθέσεις τους, αλλά γιατί αντελήφθησαν ότι αν συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο του ενδοτισμού και του «κοινωνικού εταιρισμού», κινδυνεύουν να χάσουν και την επαφή τους με τους εργαζόμενους. Η αναδίπλωση εκφράστηκε με την άρνηση να πάρουν μέρος στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουν την τακτική της συνενοχής στα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά σχέδια.

Αν όμως οι παραπάνω εξελίξεις έχουν μια σημασία για τους εργαζόμενους, αυτή βρίσκεται στο ότι αποδεικνύεται πως από τους ίδιους εξαρτάται η τελική έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Και από την άποψη αυτή η συμμετοχή στην απεργία της 3ης του Απρίλη αποκτά εξαιρετική βαρύτητα.

Αλληλεγγύη τώρα στον παλαιστινιακό λαό

Eurokinissi

Στην πιο κρίσιμη και πιθανόν την τελική φάση εισέρχεται η ισραηλινή επιδρομή κατά των Παλαιστινίων. Την Παρασκευή η κυβέρνηση Σαρόν προχώρησε σε επίθεση κατά της πόλης Ραμάλα, όπου είναι εγκαταστημένο το αρχηγείο της παλαιστινιακής αρχής και το γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ. Ο βομβαρδισμός του κτιρίου και οι άλλες επιχειρήσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων δεν αφήνουν περιθώρια για παρεξηγήσεις ή υπεκφυγές. Η ισραηλινή κυβέρνηση με την ανοχή (αν όχι και την ενθάρρυνση) των ΗΠΑ επιχειρεί να σβήσει μια και καλή όλες τις προηγούμενες συμφωνίες ενώ επιδιώκει παράλληλα την πολιτική (ίσως και τη φυσική) εξόντωση του Αραφάτ και της υπόλοιπης παλαιστινιακής ηγεσίας. Δε θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι η κλιμάκωση της ισραηλινής επιδρομής συμπίπτει με την έκδοση (πριν λίγες μέρες) του ομόφωνου ψηφίσματος του ΟΗΕ για την ανάγκη της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε την ομόφωνη απόφαση του αραβικού κόσμου για την προώθηση του σαουδαραβικού ειρηνευτικού σχεδίου που προβλέπει την αποχώρηση του Ισραήλ από τα Κατεχόμενα εδάφη.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων η εκδήλωση της αλληλεγγύης στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης είναι απαραίτητη παρά ποτέ. Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής, όπως η περικύκλωση της ισραηλινής πρεσβείας, έδειξαν την ετοιμότητα του μαζικού κινήματος για την αποφασιστική υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων για την απόκτηση μιας πατρίδας, αλλά και την αποφασιστική καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ετοιμάζεται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του στις 6 του Απρίλη 2002, σε μια περίοδο που η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας ξεδιπλώνεται σε βάρος ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας μας (σελίδα 10)

Διαμορφώνεται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς το έδαφος για αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στο Κυπριακό στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στηρίζοντας τις αξιώσεις της Τουρκίας, που επιδιώκει επίσης να προωθήσει τα συμφέροντά της και μέσω των διαδικασιών ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Τουρκίας και της Κύπρου (σελίδες 12-13)

Ολόκληρη η έκκληση της συνάντησης των βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων του ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου προς τους λαούς των Βαλκανίων, συνολικά στους λαούς του κόσμου, για την πλατύτερη δυνατή αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη διεύρυνσή του (σελίδα 14)

Αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή η πολιτική της κυβέρνησης, που στο μεγάλο κεφάλαιο δίνει φορολογικές απαλλαγές, χρηματοδοτήσεις, ξεπουλάει σ' αυτό τις δημόσιες επιχειρήσεις, ενισχύει τις εισαγωγές των πολυεθνικών, ενώ προσθέτει νέα δεινά στους καταναλωτές αλλά και στον βιοτέχνη και μικρέμπορα (σελίδα 15)

Σύμφωνα με παρατηρητές, ένας νέος γύρος στη σύγκρουση Γεωργίας-Αμπχαζίας, που προκλήθηκε μετά την απαγωγή την περασμένη βδομάδα Ρώσων στρατιωτικών της ειρηνευτικής δύναμης στην Αμπχαζία, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ένοπλη αντιπαράθεση στην περιοχή (σελίδες 26-27)

Παρά τη συνταύτιση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ στο λεγόμενο μέτωπο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, παρά τις όποιες διευκολύνσεις της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί συγκαταλέγουν τη Ρωσία στις χώρες εναντίον των οποίων μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα (σελίδες 26-27)

Η συγκέντρωση της Ρώμης βάζει τη σφραγίδα της

Στον απόηχο της τεράστιας συγκέντρωσης της περασμένης βδομάδας στη Ρώμη, όπου το Σάββατο συγκεντρώθηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι απ' όλη την Ιταλία. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν ποτέ στην Ιταλία και το βασικό αίτημα ήταν η απόκρουση των σχεδίων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την ισοπέδωση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών, όπως και το σχέδιο για την κατάργηση των «εμποδίων» για τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις. Η συγκέντρωση ήταν και ένα «κατηγορώ» κατά της τρομοκρατίας και της δολοφονίας του κυβερνητικού συμβούλου Μπιάτζι από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες».

Ωστόσο, στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης έσπευσαν να συσχετίσουν τις εργατικές κινητοποιήσεις με την τρομοκρατία, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις δίνουν το πρότυπο στους τρομοκράτες. Πάντως, η συγκέντρωση της Ρώμης φαίνεται ότι θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, όχι μόνο σ' αυτές που αφορούν στον μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τις γενικότερες. θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά εργατικών κινητοποιήσεων μεγάλης κλίμακας σ' ολόκληρη την Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ