ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος «Γέρος της Δημοκρατίας»;

Γεώργιος Παπανδρέου και Σκόμπι (στη φωτογραφία δίπλα στον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό) ήταν οι αρχιτέκτονες της σύγκρουσης και στη συνέχεια της σφαγής του ελληνικού λαού
Γεώργιος Παπανδρέου και Σκόμπι (στη φωτογραφία δίπλα στον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό) ήταν οι αρχιτέκτονες της σύγκρουσης και στη συνέχεια της σφαγής του ελληνικού λαού
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, σε εκδήλωση για τον «Γέροντα της Δημοκρατίας» είπε τα εξής: «Ο Γεώργιος Παπανδρέου συμβολίζει τον αδιάκοπο αγώνα (δεν τον άκουσα να λέει, του λαού) για τη δημοκρατία...». Πολύ θα ήθελα, μια απάντηση στην απορία μου, για το αν θεωρεί, ο κ. πρόεδρος, αδιάκοπο αγώνα για τη δημοκρατία:

- Την καταπάτηση των αρχών της Συμφωνίας του Λιβάνου (έστω εκείνου του αντιδραστικού για τον ελληνικό λαό) απ' τον πρωθυπουργό της «Εθνικής Ενότητας», ο οποίος οδήγησε τα γεγονότα στο αιματοκύλισμα της Αθήνας, τον Δεκέμβρη του '44.

- Την προτροπή του, ως πρωθυπουργού, προς το λαό της Αθήνας να ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές του 1964 τον υποψήφιο δήμαρχο της Δεξιάς Γ. Πλυτά, αγνοώντας την πρόταση της ΕΔΑ για συνεργασία ΕΚ - ΕΔΑ και υποστήριξη από κοινού, του αγωνιστή της Δημοκρατίας Ν. Κιτσίκη.

- Τη στήριξη, από μέρους του Γ. Παπανδρέου, του θρόνου με τη θέση του για «εκσυγχρονισμό» του βασιλικού θεσμού, προωθώντας επιπλέον την Ανοιξη του 1965, το βασιλικό διάταγμα ώστε να ονομαστεί ο στρατός ξηράς, «βασιλικός στρατός», όπως είχε γίνει με την Αεροπορία και το Ναυτικό παλαιότερα, από άλλους πρωθυπουργούς και που τελικά δεν τα κατάφερε, λόγω σφοδρότατης αντίδρασης του ελληνικού λαού και των βουλευτών της προδικτατορικής ΕΔΑ.

- Τέλος, τη συναίνεση, από μέρους του, της χορηγίας προίκας, που θα πλήρωνε ο ελληνικός λαός, στην τότε πριγκίπισσα Σοφία για τον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, που τελικά τα κατάφερε από κάτι μυστικά νατοϊκά κονδύλια, καθώς και άλλα τινά...

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΟΥΒΕΤΑΣ

Αθήνα

Στη χώρα του ανατέλλοντος... γελοίου

Κύριε Διευθυντά,

Επιτρέψτε μου, σαν άνθρωπος της τέχνης αλλά και σαν απλός πολίτης, να εκφράσω κάποιες σκέψεις πάνω στο... εθνικό θέμα της υποκουλτούρας που ως λαίλαπα μάς προέκυψε τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς σήμερα, στη Δημοκρατία της Ελλάδος - εγώ την αποκαλώ Τηλεοπτική Δικτατορία της Ελλάδος - η παρακμή, η κατάπτωση, η διαπλοκή, η συναλλαγή, ο ευτελισμός κάθε αξίας και ο αποπροσανατολισμός, καλπάζουν με όλο και ταχύτερους ρυθμούς.

Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, κανείς δε μιλάει για το Αιγαίο, που το μισό διεκδικούν οι κατά τ' άλλα φίλοι μας οι Τούρκοι, για το Κυπριακό, για το Μακεδονικό, για το ένα εκατομμύριο και βάλε λαθρομετανάστες που λυμαίνονται τον τόπο, για το ασφαλιστικό, για τα ναρκωτικά, για τη γενικότερη διαφθορά. Κυρίαρχο έως και μοναδικό θέμα, τα τηλεσκουπίδια. Τα οποία είναι πάρα πολλά, αρχίζοντας από τα ανεκδιήγητα πολύωρα δελτία ειδήσεων που έχουν εξελιχθεί σε δελτία κουτσομπολιού. Ομως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο τηλε-παιχνίδια, το Bar και το Big Brother, (το Μεγάλο Αδελφό, θα τον ονόμαζα εγώ) σε τηλε-παράθυρα, με ως συνήθως τα ίδια πρόσωπα, κάποιους πολιτικούς, ψυχιάτρους και ψυχολόγους (!) δημοσιογράφους από τη μια και από την άλλη, ανόητα παιδαρέλια, που το μόνο προσόν τους είναι η συμμετοχή τους σ' αυτά τα τηλεπαιχνίδια. Παράθυρα στα οποία συνωστίζονται όλοι αυτοί, που, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραδίδονται σε μια ακατάσχετη παραφιλολογία, υποκριτική ψευδο-ηθικολογία, βαθυστόχαστες αναλύσεις για την αξία ή απαξία όλων αυτών των σκουπιδιών - αλλά ούτε λέξη για την... ταμπακιέρα - που άλλο δεν κάνουν από το να αποπροσανατολίζουν τους Ελληνες από τα πραγματικά προβλήματα αφ' ενός και αφ' ετέρου να ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών των σκουπιδιών, αυξάνοντας τη θεαματικότητά τους τελικά... Σκουπίδια - πρότυπα, με πρωταγωνιστές ανόητα παιδαρέλια, που ούτε ελληνικά ξέρουν να μιλήσουν και που στόχο έχουν την πανάκεια της εποχής: Να γίνουν πλούσιοι και διάσημοι... χωρίς παραγωγικό έργο!

Αλλά το ουσιαστικότερο θέμα, είναι η έλλειψη αισθητικής, πνευματικότητας και ποιότητας, τόσο από τους κρίνοντες όσο και από τους κρινόμενους. Ουδείς σχεδόν αντιλαμβάνεται ότι δημοκρατία, δε σημαίνει αναρχία. Οτι ο καλύτερος τρόπος εξοβελισμού αυτών των σκουπιδιών, είναι να αντιτάξουμε σε αυτά, Πολιτισμό. Αντίθετα, το αντίπαλο δέος, οτιδήποτε αφορά τον πολιτισμό, τους σοβαρούς εργάτες του, την αληθινή δημιουργία, δεν έχει θέση στα κανάλια.

Αλλά η κάστα και η κλίκα των μερικών νεόπλουτων οικογενειών, που αυτοί ουσιαστικά κυβερνούν αυτό τον τόπο και η εξάρτηση των περισσοτέρων πολιτικών από αυτούς, σε άλλα στοχεύει: Πώς θα αποβλακώσει παντελώς αυτό το λαό, παραδίδοντας του μαθήματα ευτέλειας, κιτσαριού και... γκλαμουριάς... Και να φανταστείτε ότι ακόμα δεν πιάσαμε πάτο...

Κατόπιν αυτού, εισηγούμαι το όνομα της χώρας μας να αλλάξει: Να μετονομαστούμε σε «Χώρα του ανατέλλοντος... Γελοίου»...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ


Δημήτρης ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Συντάξεις για όλους

Β. Αρχανιώτης και Γ. Βασιοκώστας, Πρόεδρος και Γραμματέας αντίστοιχα του Παραρτήματος Σπερχειάδας της ΠΕΑΤΑΘ.

(προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ). Στα πάνδεινα που πέρασε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής 1941-1945, προστέθηκαν και εκείνα που γνώρισαν οι αγωνιστές από τις μισαλλόδοξες κυβερνήσεις που επικράτησαν μετά τη Βάρκιζα, με τη βοήθεια και προτροπή των Εγγλέζων. Ξυλοδαρμοί, σκοτωμοί, φυλακίσεις, εξορίες, στρατοδικεία, κοινωνικά φρονήματα, ανάγκασαν τους αγωνιστές να πάρουν πάλι τα βουνά...

Και πέρασαν τα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια, ώσπου ήρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έλεγε ότι ήταν σοσιαλιστικό και υποσχέθηκε συντάξεις σ' όλους τους αντιστασιακούς. Ομως μέχρι σήμερα, η υπόσχεση για συντάξεις, δεν ολοκληρώθηκε για όλους. Πήραν μερικοί, όχι όμως όλοι. Και ρωτούμε γιατί; Επίσης θεωρούμε αντισυνταγματικό τον νόμο, με τον οποίο οι συντάξεις των αντιστασιακών δεν παίρνουν αύξηση, όπως όλων των άλλων συνταξιούχων. Πολλές διαμαρτυρίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά οι αρμόδιοι μας εμπαίζουν. Δεν αρκεί μόνο το Μετάλλιο Ανδρείας που μας έδωσαν, πρέπει να δικαιωθούμε και υλικά, όπως μας έχουν υποσχεθεί. Απαιτούμε συντάξεις σε όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Η Ρωσία σήμερα

Μιχάλης Σάρδης, Αθήνα. Διαβάζοντας το άρθρο του Β. Φυτσιλή (12-3-02), που αναφέρεται στα όσα φρικιαστικά συμβαίνουν σήμερα στη μεγάλη χώρα του Λένιν, του Γκόργκι, του Γκαγκάριν και πολλών άλλων πρωτοπόρων Σοβιετικών ανθρώπων, ο νους μου δεν μπορεί να μην πάει στον μεγάλο ηγέτη τον Στάλιν, τον άνθρωπο που παρέλαβε τη Ρωσία με το ξύλινο άροτρο και την «έβγαλε» στο διάστημα. Τον μεγαλοφυή τιμονιέρη και νικητή του φασισμού, του δημιουργού της υπερδύναμης, του προστάτη των φτωχών και καταφρονεμένων. Του ανθρώπου που το όνομά του ήταν δεύτερο στην πολεμική ιαχή του σοβιετικού στρατιώτη: «Για την πατρίδα, για τον Στάλιν, εμπρός..»

Εζησα το θάνατο του Στάλιν. Μόλις ο κόσμος το πληροφορήθηκε, άφησε τις δουλιές του κι έτρεχε στους δρόμους αλλόφρων, κλαίγοντας. Ο καθένας ζητούσε από τον διπλανό του στήριγμα και όλοι μαζί κατευθύνονταν προς το άγαλμά του. Από το στόμα των πιο πολλών άκουγες τη φράση:«Τώρα τι θα γίνουμε;» Η έλλειψη του Στάλιν και κατοπινής αντάξιας με αυτόν ηγεσίας, έφερε τη σημερινή κατάντια της πρώην μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης.

Ντροπή

Γιώργος Παυλής, Καρλόβασι Σάμου. Τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, με την ανοχή των αρμοδίων της κυβέρνησης, χάριν του κέρδους, έχουν αφηνιάσει. Και αυτό βέβαια το κατάντημα, δεν είναι ξαφνικό, ήρθε σιγά-σιγά, ώστε σήμερα πια να απολαμβάνουμε τα κάθε είδους σκουπίδια big brother κτλ. Δεν τα βλέπει αυτά η κυβέρνηση ώστε να βάλει επιτέλους... χειρόφρενο; Ολα αυτά, ξεμυαλίζουν τη νεολαία, την αποχαυνώνουν ούτως ώστε να μην μπορεί να σκέπτεται και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον. Πόσο «στοργική» σκέπτομαι είναι η εξουσία προς τη νεολαία μας, για όλους έχει και κάτι «καλό» να χαρίσει. Ναρκωτικά, ανεργία, αποβλάκωση, και υποσχέσεις για γρήγορη και εύκολη «αποκατάσταση». Ντροπή!

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Προς τους αναγνώστες - επιστολογράφους μας: Χριστόφορο Σαββινίδη, Αντώνη Χαρχαλάκη, Τσαλικίδου Σοφία, Σπύρο Σαλβάνο, Δημήτρη Δημητρακόπουλο, Μ. Ξυλάκη, Αγγελική Βρυώνη, Λάζο Πιατίδη, Θωμά Ακρωτηριανάκη, Κωνσταντίνο Κοντογιαννόπουλο, Ευθύμιο Παντ. Βαλκανά.

Πήραμε τις επιστολές που μας στείλατε, σχετικά με την αντικομματική και καταδικαστέα για κάθε αγωνιστή στάση του Κοψίδη, ενός ακόμα πρώην, που έρχεται να προστεθεί στα αντιΚΚΕ φερέφωνα των πολιτικών αντιπάλων του Κόμματός μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ