ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νίκη - θρίαμβος των ταξικών δυνάμεων

Θριάμβευσαν οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, της εξελεγκτικής επιτροπής και των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. O συνδυασμός «Εργατική Αγωνιστική Ενότητα», που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ και άλλους ταξικούς συνδικαλιστές, κατέχει, πλέον, 16 από τις 23 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, αυξάνοντας κατά τέσσερις τις έδρες σε σχέση με τ' αποτελέσματα των αρχαιρεσιών που έγιναν πριν τρία χρόνια, στο 24ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο. Αντίθετα, οι δυνάμεις όλων των άλλων παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Ανεξάρτητος Ενωτικός Συνδυασμός Εργαζομένων» (ΑΕΣΕ) -στηρίζεται από την Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΝ- και «Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων» ΑΚΕ (ΝΑΡ) - μειώθηκαν. Στις εκλογές ψήφισαν 196 αντιπρόσωποι έναντι 185 που είχαν ψηφίσει στο 24ο Συνέδριο και τ' αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Η «Εργατική Αγωνιστική Ενότητα» έλαβε για το ΔΣ 133 ψήφους και 16 έδρες έναντι 96 ψήφων και 12 εδρών που είχε, ενώ αύξησε τους αντιπροσώπους της στη ΓΣΕΕ από 3 σε 4, λαμβάνοντας 94 ψήφους.
  • Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ υπέστη σημαντική μείωση, αφού για το ΔΣ έλαβε 41 ψήφους και 5 έδρες, από 56 ψήφους και 7 έδρες που είχε λάβει στο 24ο Συνέδριο, ενώ δεν έχει, πλέον, κανένα αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ - είχε έναν - αφού έλαβε μόνο 8 ψήφους.
  • Πεσμένη και η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία έλαβε για το ΔΣ 16 ψήφους και 2 έδρες από 24 ψήφους και 3 έδρες που είχε και δεν εξέλεξε κανένα αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ.
  • Η παράταξη του ΣΥΝ έχασε και τη μία έδρα που είχε, λαμβάνοντας μόνο 5 ψήφους έναντι 8 ψήφων που είχε λάβει στο προηγούμενο συνέδριο και δεν εξέλεξε κανένα αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ, αφού πήρε μόνο μία ψήφο.
  • Η παράταξη του ΝΑΡ δε λαμβάνει καμία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο - είχε μόνο μία ψήφο - και δεν εκλέγει κανένα αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ, καθώς δεν έλαβε καμία ψήφο.
«Καρπός» της αγωνιστικής στάσης

Η νέα, ακόμα μεγαλύτερη νίκη των ταξικών δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτελεί «καρπό» της συνεπούς αγωνιστικής ταξικής στάσης των συνδικαλιστών της «Εργατικής Αγωνιστικής Ενότητας», σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου τόσο στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όσο και στα σωματεία της δύναμής του. Και βεβαίως, το νικηφόρο αποτέλεσμα του ψηφοδελτίου της παράταξης αποτελεί «σφραγίδα» εμπιστοσύνης των χιλιάδων εργαζομένων του νομού Λάρισας σ' αυτή τη συνεπή αγωνιστική στάση. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ανανέωση της εντολής για συνέχιση του αγώνα υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων της περιοχής. Το νικηφόρο αποτέλεσμα των ταξικών δυνάμεων σε ένα από τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα της χώρας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία τούτες τις δύσκολες μέρες, που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τα μέτρα κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη στήριξη των συναινετικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Διότι, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ενεργοποίηση των εργαζομένων προς αυτή την κατεύθυνση.

Με μεγαλύτερη δύναμη

Σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της «Εργατικής Αγωνιστικής Ενότητας» επισημαίνει ότι θα συνεχίσει, αταλάντευτα, με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να αγωνίζεται για τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης. Και δεσμεύεται ότι θα εργαστεί δραστήρια για την άνοδο του βαθμού οργάνωσης και της πάλης της εργατικής τάξης της περιοχής, για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και για τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη δημιουργία μιας φιλολαϊκής πολιτικής και για να δυναμώσει μέσα στο τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα το ταξικό ρεύμα που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ. Καταλήγοντας στην ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι με όλες της τις δυνάμεις θα δουλέψει για την επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, που έχει αποφασίσει ομόφωνα το 25ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για την Τετάρτη, 3 Απρίλη, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, στην οποία καλεί να πάρουν μέρος όλοι οι εργατοϋπάλληλοι του νομού αψηφώντας την εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Σήμερα η εκδήλωση στη μνήμη του Ν. Μπελογιάννη

Η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Πελοποννήσου-Ζακύνθου-Κεφαλονιάς του ΚΚΕ καλεί σε πολιτική συγκέντρωση σήμερα Κυριακή 31 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στην Αμαλιάδα (Πλατεία Ελευθερίας), όπου θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν γεγονότα γύρω από τη ζωή, τη δίκη και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη από τους ηθοποιούς Κώστα Καζάκο, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Γιώργο Ματαράγκα, Αντρέα Βαρούχα και Παναγιώτη Λακιώτη.

  • Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Ζάκυνθο, την Κυριακή 7 του Απρίλη.
Η διαβάθμιση του κακού

Ο βραβευμένος με νόμπελ Λογοτεχνίας Ζοζέ Σαραμάγκου μαζί με άλλους οχτώ ποιητές και λογοτέχνες βρίσκεται αυτές τις φριχτές κατοχικές και πολεμικές μέρες στα παλαιστινιακά εδάφη με οικοδεσπότη τον Μαχμούντ Νταρβίς, το σημαντικότερο ίσως εκπρόσωπο των παλαιστινιακών αραβικών Γραμμάτων. Βλέποντας την κατάσταση και λίγο πριν επισκεφθεί το Ισραήλ, την παρομοίασε με το Αουσβιτς. Μίλησε για ισοπεδωμένα από τις ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες χωριά, για το φριχτό απαρτχάιντ που έχει επιβληθεί από τον Αριέλ Σαρόν κι ως ήταν φυσικό οι δηλώσεις του ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ.

Με τον εκλεγμένο Παλαιστίνιο αγωνιστή ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ φυλακισμένο στα υπόγεια των καταληφθέντων γραφείων του στη Ραμάλα έτοιμο να πεθάνει, με το αίμα να ρέει σε δρόμους, σπίτια, μαγαζιά και ξενοδοχεία, αξίζει σύντροφοι να προσέξουμε την απάντηση που έδωσε στο νομπελίστα Πορτογάλο συγγραφέα και μέλος του ΚΚ Πορτογαλίας ο Ισραηλινός επίσης έξοχος λογοτέχνης Αμος Οζ. «Οι δηλώσεις του Σαραμάγκου αποδεικνύουν μια τρομακτική ηθική τύφλωση. Οποιος δεν μπορεί να διακρίνει τις διαβαθμίσεις του κακού εξυπηρετεί το ίδιο το κακό. Το να συγκρίνει κανείς την ισραηλινή κατοχή με τα ναζιστικά εγκλήματα είναι σαν να συγκρίνει το Σαραμάγκου με το Στάλιν».

Πριν από δυο βδομάδες έγραφα εδώ για την ανάγκη να βρουν οι κομμουνιστές της Γης την ποιητική τους ξανά. Να μιλήσουν στις καρδιές των λαών σε ώρες καθολικού πολέμου και με αφυπνισμένο το νεοταξίτικο φίδι, έτοιμο να κατασπαράξει όλους εκείνους - κι είμαστε οι περισσότεροι - που δεν εξυπηρετούν τα άνομα συμφέροντά του.

Συμφέροντα πολιτικά, οικονομικά, κατοχικά αργυρώνητα πνευματικά, που μόνο στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την ευημερία και κυριαρχία της άρχουσας τάξης. Σήμερα αυτή η διαμάχη δυο καταξιωμένων πνευματικών δημιουργών που εμπλουτίζει το νοητικό οπλοστάσιο των Παλαιστινίων και Ισραηλινών αλλά και διεθνών αναγνωστών τους, καταδείχνει την ανάγκη να αναζητήσουμε να στηρίξουμε και να διδάξουμε την τολμηρή εκείνη Τέχνη που προάγει τους λαϊκούς αγώνες, που λέει με το δικό της μοναδικό τρόπο πως τα ιστορικά εγκλήματα επαναλαμβάνονται, συχνά με μετάθεση των θυμάτων στη θέση των θυτών. Την Τέχνη εκείνη που ατρόμητη και γι' αυτό βαθιά πολιτική δεν απεμπολεί την ταξική της συνείδηση επωφελούμενη των προνομίων που επιφυλάσσει στους υπηρέτες του ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός των ημερών της παγκοσμιοποίησης. Στο επίπεδο της ποίησης δε χωρούν διλήμματα και θέσεις όπως «ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον». Γιατί το κακό δε διαβαθμίζεται κι ας λέει ό,τι θέλει ο Αμος Οζ. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ναζί και καλές και κακές ναζιστικές κατοχικές μέθοδοι και γονιδιακές απαλλαγές από την πολιτική της φρίκης.

Την ποιητικότερη και συνάμα γυμνή πολιτική αλήθεια την εκστόμισε τοποθετούμενος στη διαμάχη ο Νταρβίς στην εφημερίδα που ίδρυσε εξόριστος για πολλά χρόνια στη Βηρυτό: «Για μας τους Παλαιστίνιους η ελπίδα είναι μια ανίατη ασθένεια... Δε ζητούμε παρά το δικαίωμα να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή σε ένα ανεξάρτητο κράτος».

Υ.Γ. Εξαιρετικώς αφιερωμένο σήμερα το παρόν άρθρο σε ανίατους κομμουνιστές και ανίατους οπαδούς της... καλής παγκοσμιοποίησης του ιμπεριαλιστικού κακού.


της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Η σ. Ορσα προσφέρει στο ΚΚΕ 450 ευρώ στη μνήμη των γονιών της ΧΑΡΙΛΑΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ, των σκοτωμένων αδελφών της ΑΛΕΚΟΥ και ΤΑΚΗ και των συντρόφων της ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ που τον μεν πρώτο εκτέλεσαν στις 30 Μάρτη του 1952, ο δε δεύτερος πέθανε ξαφνικά στις 22 Μάρτη του 1972.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ