ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΣΙΓΑΡΑ
Ανατιμήσεις 6% επέβαλαν οι καπνοβιομήχανοι

Ανατιμήσεις και σε φάρμακα

Ανατιμήσεις πάνω από 6% στην τιμή των τσιγάρων (ήτοι από 30 μέχρι 50 δραχμές το πακέτο) αποφάσισαν ο καπνοβιομήχανοι και μεγαλοεισαγωγείς προϊόντων καπνού. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν ευνόητο, έκανε δεκτό το «αίτημα» (ένα μεγάλο μέρος της αύξησης θα καταλήξει στα ταμεία του κράτους με τη μορφή φόρων) και μάλιστα σε μια περίοδο που το κύμα ακρίβειας και κερδοσκοπίας τροφοτοδοτείται και από την κατάργηση της δραχμής και την αντικατάστασή της με το ευρώ.

Οι ανατιμήσεις στα τσιγάρα πέρασαν εντελώς στα μουλωχτά. Ισχύουν από την 1η Μάρτη, και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές όταν εξαντληθούν τα αποθέματα τσιγάρων με τις παλιές τιμές που υπάρχουν στα περίπτερα και στα μαγαζιά λιανικής πώλησης. Ετσι οι μάρκες τσιγάρων με την «πλέον διαδεδομένη τιμή» των 2,35 ευρώ (ή 800 δρχ.) θα πουλιούνται 2,5 ευρώ (ή 851,9 δρχ)!, ενώ το πακέτο με τιμή 1,91 ευρώ θα φτάσει τα 2 ευρώ.

Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 6%, εκτός των άλλων αναμένεται να επιβαρύνει τον τιμάριθμο των επόμενων μηνών καθώς τα «προϊόντα καπνού» συμμετέχουν στο δείκτη που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία με ποσοστό 2,95%. Για τα τσιγάρα ισχύει και το καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης, δηλαδή της έμμεσης κρατικής φορολογίας που αποτελεί μια ακόμη πηγή αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων. Να σημειώσουμε ότι από τις τελικές τιμές στα τσιγάρα το 72,75% καταλήγει στα δημόσια ταμεία με τη μορφή των διαφόρων φόρων.

Και τα φάρμακα

Με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) προχώρησε η φαρμακοβιομηχανία «GALENICA» σε αυξήσεις τιμών των φαρμάκων που διακινεί. Αυτό καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) με ανακοίνωσή του.

Η «GALENICA», επισημαίνει ο ΦΣΑ, υποστηρίζει ότι νομίμως προχωρεί στις αναπροσαρμογές και ήδη τιμολογεί τα φάρμακά της στις νέες τιμές, ενώ το υπουργείο «νίπτει τας χείρας του».

Ο ΦΣΑ, καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης να πάρει άμεσα θέση και αν υπάρχει αγορανομική παράβαση να παραπέμψει τους υπεύθυνους της εταιρίας στη Δικαιοσύνη, διαφορετικά να καλύψει, ως οφείλει, την εκκρεμότητα με Δελτίο Τιμών.

Ανώνυμες εταιρίες σχολεία - νοσοκομεία!

Με κριτήρια κόστους-οφέλους θα εξετάζουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών τις δαπάνες των νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων, προνοιακών φορέων

Στην τελική του επεξεργασία βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τη δραστική περιστολή των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Επιχειρείται έτσι να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, αλλά και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ), που προβάλλουν το πάγιο και ακραίο νεοφιλελεύθερο αίτημα της περιστολής των κοινωνικών δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπεται:

  • Η σύσταση μίας νέας ελεγκτικής υπηρεσίας με ευρείες αρμοδιότητες και με το γενικό τίτλο Κέντρα Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΚΕΔΕ)
  • Η δημιουργία 8-10 τέτοιων κέντρων, που θα καλύπτουν χωροταξικά όλη την ελληνική περιφέρεια και τα οποία θα πλαισιωθούν με 120-150 ελεγκτές. Οι κύριες αρμοδιότητες των τελευταίων θα είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση των δαπανών στα υπουργεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, στους επιχορηγούμενους φορείς, μέχρι και στα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ύψος χρηματοδοτήσεων, ποιοτικός έλεγχος), εκτός φυσικά από τα λεγόμενα και μεγάλα έργα, τον έλεγχο των οποίων έχει αναλάβει ο ΕΣΠΕΛ.

Υποτίθεται ότι στόχος των ελέγχων των ΚΕΔΕ είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων... σπατάλης και κακοδιαχείρισης των δαπανών που παρατηρείται κατά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ετσι θα συντάσσουν εκθέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες θα αναφέρουν αν όντως οι πιστώσεις διατέθηκαν για τους σκοπούς οι οποίοι αναφέρθηκαν αρχικά. Θα ελέγχουν όμως και την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των δαπανών και αν τα αποτελέσματα των ελέγχων κριθούν μη ικανοποιητικά, τότε θα εισηγούνται την περικοπή των δαπανών και στις περιπτώσεις... σπατάλης την επιστροφή χρημάτων!

Ο νέος αυτός τρόπος ελέγχου αφορά σε όλα τα υπουργεία που έρχονται σε επαφή με κοινωνικές ανάγκες (Υγεία, Παιδεία, εργασία, συντάξεις), όχι όμως και το υπουργείο Αμυνας, του οποίου οι δαπάνες κρίνεται ότι εξυπηρετούν υπηρεσίες... εθνικού χαρακτήρα και άρα είναι μη ελεγχόμενες. Βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι, μέσω του νέου μηχανισμού, να ισορροπήσει τις δαπάνες (μέσω της περιστολής τους) με τα νέα επίπεδα κρατικών εσόδων. Οπως είναι ήδη γνωστό, μέσω της λεγόμενης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, η κυβέρνηση προωθεί νέες μεγάλες μειώσεις φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το επιχείρημα ότι οι τελευταίες πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές... Στην περίπτωση, όμως, που προσδοκούν λιγότερα έσοδα, θα πρέπει να γίνουν «διορθωτικές» κινήσεις και προς την πλευρά των δαπανών.

Η άλλη επιδίωξη είναι να αλλάξει η φιλοσοφία που διέπει τις κρατικές δαπάνες, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογούνται με αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια και με λογικές κόστους-οφέλους. Υποτίθεται ότι μέχρι σήμερα οι τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας κλπ., θεωρούνται δημόσια αγαθά. Στο εξής θα κληθούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και άρα με βάση το επιχειρηματικό κέρδος. Στη βάση όμως αυτή, που συνιστά μιας άλλης μορφής ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, οι επικερδείς επιχειρήσεις (πανεπιστήμια, νοσοκομεία κλπ.) θα συνεχίσουν να λειτουργούν, οι ζημιογόνες όμως θα πρέπει να κλείσουν...

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-- Ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να αναγνωριστούν από την εφορία διάφορες δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα;

-- Οι αποδείξεις με τις διάφορες οικογενειακές δαπάνες δεν υποβάλλονται με τη δήλωση, αλλά φυλάσσονται από τους φορολογούμενους και θα επιδεικνύονται όταν τους ζητηθεί από το φορολογικό έλεγχο.

-- Ποιες δαπάνες θεωρούνται οικογενειακές;

-- Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Στις οικογενειακές δαπάνες περιλαμβάνονται δαπάνες αγοράς, για την κατοικία του φορολογουμένου, ηλεκτρικών συσκευών ή μικροσυσκευών, συσκευών υγραερίου, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών, υαλικών, ειδών οικιακής χρήσης, εγκατάστασης, σύνδεσης, επισκευής και συντήρησης των πιο πάνω συσκευών, αγοράς έτοιμων ενδυμάτων, υποδημάτων, τσαντών, ειδών ταξιδιού, δερμάτινων ειδών, αθλητικών ειδών, καλλυντικών, κοσμημάτων, αγοράς υφασμάτων, λευκών ειδών, κουβερτών, ραφής ενδυμάτων, αγοράς βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, σχολικών ειδών, γραφικών και ειδών ζωγραφικής, χαρτικών, απορρυπαντικών, φαρμάκων, αγοράς ανταλλακτικών, εξαρτημάτων, επισκευής και συντήρησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών, ενοικίου θερινής κατοικίας, ξενοδοχείων, κάμπινγκ, δίδακτρα τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, εργαστηρίων ελεύθερων σπουδών, ωδείων, μπαλέτων, γυμναστηρίων, νηπιαγωγείων, παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών, δαπανών σε εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, τουριστικά γραφεία, κουρεία, κομμωτήρια, καθαριστήρια, κέντρα αδυνατίσματος, λογοθεραπείας, ψυχολογίας. Οι πιο πάνω δαπάνες είναι ενδεικτικές.

Στις οικογενειακές δαπάνες δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα για: Ασφάλιστρα, αγορά αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, κινητά πράγματα αξίας πάνω από 1 εκατ. δρχ., ενοίκιο κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, εισφορές σε ταμεία ασφάλισης, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τρόφιμα, ποτά, καύσιμα, ύδρευση, αποχέτευση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.

Ακόμα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι:

  • Αποδείξεις λιανικής πώλησης αξίας πάνω από 10.000 δραχμές γίνονται δεκτές μόνο εάν αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του αγοραστή φορολογουμένου και τίθεται η σφραγίδα του πωλητή. Πρέπει να αναγράφεται το ποσό των οικογενειακών δαπανών στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος.
  • Το ποσό που αφαιρείται, βάσει των αποδείξεων, από το φορολογητέο εισόδημα είναι 30% του ποσού των οικογενειακών δαπανών, το οποίο επιμερίζεται στους δύο συζύγους, ενώ συνολικά δεν μπορεί να ξεπερνά τις 300.000 δραχμές.
Σήμερα η σύσκεψη της ΔΠΚ-Ο

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, σήμερα Τετάρτη 6 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27 στην Αθήνα. Θέμα: «Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η κυκλοφορία του ευρώ και οι οικονομικές εξελίξεις. Η κατάσταση στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) και η δράση μας». Η συμμετοχή των μελών και των φίλων της ΔΠΚ-Ο είναι απαραίτητη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ