Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΣΙΓΑΡΑ
Ανατιμήσεις 6% επέβαλαν οι καπνοβιομήχανοι

Ανατιμήσεις και σε φάρμακα

Ανατιμήσεις πάνω από 6% στην τιμή των τσιγάρων (ήτοι από 30 μέχρι 50 δραχμές το πακέτο) αποφάσισαν ο καπνοβιομήχανοι και μεγαλοεισαγωγείς προϊόντων καπνού. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν ευνόητο, έκανε δεκτό το «αίτημα» (ένα μεγάλο μέρος της αύξησης θα καταλήξει στα ταμεία του κράτους με τη μορφή φόρων) και μάλιστα σε μια περίοδο που το κύμα ακρίβειας και κερδοσκοπίας τροφοτοδοτείται και από την κατάργηση της δραχμής και την αντικατάστασή της με το ευρώ.

Οι ανατιμήσεις στα τσιγάρα πέρασαν εντελώς στα μουλωχτά. Ισχύουν από την 1η Μάρτη, και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές όταν εξαντληθούν τα αποθέματα τσιγάρων με τις παλιές τιμές που υπάρχουν στα περίπτερα και στα μαγαζιά λιανικής πώλησης. Ετσι οι μάρκες τσιγάρων με την «πλέον διαδεδομένη τιμή» των 2,35 ευρώ (ή 800 δρχ.) θα πουλιούνται 2,5 ευρώ (ή 851,9 δρχ)!, ενώ το πακέτο με τιμή 1,91 ευρώ θα φτάσει τα 2 ευρώ.

Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 6%, εκτός των άλλων αναμένεται να επιβαρύνει τον τιμάριθμο των επόμενων μηνών καθώς τα «προϊόντα καπνού» συμμετέχουν στο δείκτη που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία με ποσοστό 2,95%. Για τα τσιγάρα ισχύει και το καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης, δηλαδή της έμμεσης κρατικής φορολογίας που αποτελεί μια ακόμη πηγή αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων. Να σημειώσουμε ότι από τις τελικές τιμές στα τσιγάρα το 72,75% καταλήγει στα δημόσια ταμεία με τη μορφή των διαφόρων φόρων.

Και τα φάρμακα

Με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) προχώρησε η φαρμακοβιομηχανία «GALENICA» σε αυξήσεις τιμών των φαρμάκων που διακινεί. Αυτό καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) με ανακοίνωσή του.

Η «GALENICA», επισημαίνει ο ΦΣΑ, υποστηρίζει ότι νομίμως προχωρεί στις αναπροσαρμογές και ήδη τιμολογεί τα φάρμακά της στις νέες τιμές, ενώ το υπουργείο «νίπτει τας χείρας του».

Ο ΦΣΑ, καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης να πάρει άμεσα θέση και αν υπάρχει αγορανομική παράβαση να παραπέμψει τους υπεύθυνους της εταιρίας στη Δικαιοσύνη, διαφορετικά να καλύψει, ως οφείλει, την εκκρεμότητα με Δελτίο Τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ