Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Κόβει και τις ζημιές!

Ζημιές ύψους 101,5 δισ. δραχμές (297,7 εκατ. ευρώ) δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας στην ΕΕ για το διάστημα Νοέμβρης 2001 - Γενάρης 2002, προκειμένου να δοθεί η κοινοτική έγκριση για το ύψος των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ, που θα καταβληθούν έτσι κι αλλιώς, μετά από την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Το ζήτημα όμως είναι πως η μέχρι τώρα εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ για λογαριασμό της ΠΣΕΑ ανέρχεται σε 128 δισ. δραχμές τουλάχιστον και όλα δείχνουν ότι το νούμερο θα ανέβει ακόμα πιο πολύ. Ηδη οι νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι ζημιές που εντάσσονται στον τομέα ΠΣΕΑ ξεπερνούν τα 165 δισ. δραχμές. Το υπουργείο Γεωργίας όμως δήλωσε ζημιές 101,5 δισ. δραχμές, ποσό που είναι πολύ μικρότερο από το μέγεθος των πραγματικών καταστροφών. Το νούμερο αυτό και το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τους κανονισμούς της ΕΕ θα καλυφτεί ένα μικρό μέρος των ζημιών, δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπαίξει ασύστολα για άλλη μια φορά τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους.

Με βάση τα 128 δισ. που προϋπολογίστηκαν οι ζημιές, η εκτίμηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για το ύψος των αποζημιώσεων, ήταν ότι θα κυμαινόταν από 30-50 δισ. δραχμές. Δηλαδή από 25% μέχρι 40%. Τώρα με τα 101,5 δισ. που δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας στην ΕΕ, φαίνεται πως το ύψος των αποζημιώσεων θα είναι ακόμα πιο μικρό. Μάλιστα δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο το υπουργείο Γεωργίας να δήλωσε μικρότερες ζημιές από τις πραγματικές στην ΕΕ προκειμένου να εμφανίσει φαινομενικά μεγαλύτερες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους!

Εκτός αυτών στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείο Γεωργίας δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα σταλούν στη συνέχεια και συμπληρωματικά στοιχεία στην ΕΕ. Αναφέρεται μόνο πως έχουν υποβληθεί 155.219 δηλώσεις ζημιάς, από τις οποίες οι 131.491 αφορούν ζημιές σε φυτική παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο, 15.245 τη ζωική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και 14.147 τις αγροτοκτηνοτροφικές υποδομές και αποθηκευμένα προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ