Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΝΔ
«Πλακάκια» με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών στην Αθήνα

«Η ΕΟΚ δίνει λεφτά και προγράμματα, η κυβέρνηση φέρνει φτώχεια και αδιαφορία». Αυτό, που ήταν τελικά και το κεντρικό σύνθημα της χτεσινής διαδήλωσης των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ στην Αθήνα, αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την επιχείρηση υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Των πραγματικά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που κινούνται αποφασιστικά στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό το πνεύμα πάντως - η καλή ΕΕ και η κακή κυβέρνηση - διαπέρασε τις ομιλίες όλων των ομιλητών που ανέβηκαν στο βήμα του Παναθηναϊκού Σταδίου. Και σ' αυτό το φόντο έδειχναν παράταιρες οι φραστικές εκκλήσεις για ενότητα του αγροτικού κινήματος, αφού κυβέρνηση και ΕΕ από κοινού και χωρίς τσιριμόνιες εξαπολύουν την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι ο ενωτικός μας αγώνας συνεχίζεται» υποστήριξε ο Θ. Νασίκας και κάλεσε «σε ενωτικό διάλογο όλους τους αγρότες». Κατά τ' άλλα η ομιλία του αγροτικού στελέχους της ΝΔ κινήθηκε σε γνωστά και εύκολα μονοπάτια. Σκληρή γλώσσα για την ανίκανη κυβέρνηση και φυσικά μεγάλη προσοχή για να μη θιχτεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα του κόμματός του.

Από αυτήν την παράσταση δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι «μετρ» της υποκριτικής τέχνης, δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ. Πάνω από τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή», μοιράζοντας χαμόγελα στις κάμερες, χειραψίες στους εν δυνάμει ψηφοφόρους και φυσικά υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Βέβαια, κάθε παράσταση έχει και κομπάρσους. Αυτός ο ρόλος, κρατήθηκε για κάποια από τα αγροτικά στελέχη που εμφανίζονταν ως «αριστεροί» και οι οποίοι με την παρουσία τους, φρόντισαν να δώσουν ένα καλό άλλοθι στους διοργανωτές, να μιλούν για ενωτικό αγώνα...

Περίπου στις 2.30 μ.μ. οι συγκεντρωμένοι - που υπολογίζονται περί τις 3.500 - ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή, έχοντας στην κεφαλή τους βουλευτές της ΝΔ και ένα αγροτικό τζιπ. Φτάνοντας στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά βαμβάκι, ενώ αντιπροσωπεία τους, πάντα μαζί με βουλευτές της ΝΔ, επέδωσαν ψήφισμα στη γραμματεία της Βουλής και ζήτησαν να γίνει το συντομότερο συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το αγροτικό πρόβλημα.

Γύρω στις 3 μ.μ. οι διαδηλωτές προχώρησαν επί της Β. Σοφίας με σκοπό να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επέδιδαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στο ύψος της Μαξίμου, ήταν παρατεταγμένες οι δυνάμεις της αστυνομίας και δύο κλούβες κάθετα στο δρόμο, έχοντας σαφείς εντολές να σταματήσει σ' αυτό το σημείο το πλήθος των συγκεντρωμένων. Οταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να συνεχίσουν την πορεία τους, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση κάνοντας και χρήση χημικών. Ακολούθησε μισή ώρα, περίπου, λεκτικών αψιμαχιών των διαδηλωτών με την αστυνομία, ενώ ακούστηκε και μία μεγάλη γκάμα συνθημάτων από το «αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» μέχρι και το «η Μακεδονία είναι Ελληνική» ή «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».

Περίπου στις 4 το απόγευμα οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν πάλι έξω από τη Βουλή, όπου έψαλαν τον Εθνικό Υμνο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα πούλμαν για να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρήθηκαν για την αντιαγροτική πολιτική (2011-02-08 00:00:00.0)
Μαχητικό συλλαλητήριο αγροτών (2004-04-23 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «ποδαρικό» στο νέο χρόνο (2003-12-24 00:00:00.0)
Δυναμικό συλλαλητήριο (2001-04-26 00:00:00.0)
"Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά"! (1997-02-08 00:00:00.0)
Οργή και αγανάκτηση για τον εμπαιγμό (1996-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ