ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πυρηνικός τρόμος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Από την 11η Σεπτέμβρη οι συμπτώσεις είναι πάρα πολλές, για να συνεχίσουν να λαμβάνονται ως συμπτώσεις... Μόλις μια βδομάδα πριν η παγκόσμια κοινότητα είχε απομείνει αποσβολωμένη ακούγοντας την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, είχε ζητήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων για να «κλείσει» οριστικά και αμετάκλητα τον πόλεμο του Βιετνάμ. Λίγες μέρες μετά, ο εφιάλτης ενός πυρηνικού ολέθρου ξυπνά με το δημοσίευμα των «Los Angeles Times», όπου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που θεωρούν ότι τις απειλούν.

Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Σχεδόν όλος ο πλανήτης, της γειτονιάς μας συμπεριλαμβανομένης, εάν αναλογιστεί ότι ο «άξονας του κακού» διευρύνεται και περιλαμβάνει εκτός της ΛΔ Κορέας, του Ιράκ και του Ιράν, πυρηνικές δυνάμεις και όχι μόνο, όπως την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και χώρες «μικρότερης εμβέλειας» όπως η Λιβύη και η Συρία, τουλάχιστον όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο που έφερε στο φως η αμερικανική εφημερίδα, και για το οποίο το Πεντάγωνο είχε ενημερώσει το Κογκρέσο ήδη από το Γενάρη, ότι αυτές οι επτά χώρες αποτελούν πιθανούς στόχους πυρηνικής επίθεσης.

Φυσικά, όταν το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αρνήθηκε, χωρίς όμως να διαψεύδει, λέγοντας ότι πρόκειται για «απόρρητες λεπτομέρειες ενός προγράμματος ή στρατιωτικών ενδεχομένων». Αντίστοιχες ήταν και οι εξηγήσεις που έδωσε όταν κλήθηκε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, κάνοντας λόγο για «στρατηγικό προγραμματισμό που βρίσκεται σε επίπεδο σχεδιασμού» και καθησύχασε ότι δεν επίκειται άμεση ανάληψη δράσης, αφού -σύμφωνα με τον ίδιο- «διαθέτουμε ευρεία ποικιλία επιλογών προκειμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντα τα δικά μας και των συμμάχων μας σε όλον τον κόσμο»...

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Εντούτοις, Αμερικανοί γερουσιαστές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ελέγχου της Ανάπτυξης των Οπλων, όπως ο Τζόζεφ Λίμπερμαν, επιβεβαίωσαν την είδηση, ενώ πιο σαφής όπως πάντα, η σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η αναφορά δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, καθώς οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, προϊδεάζοντας όλους πια τους αποδέκτες.

Και αποδέκτες δεν είναι μόνο οι επτά χώρες, αλλά οποιοσδήποτε, ακόμη και σύμμαχος, εάν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα Αμυνας, Ρίτσαρντ Περλ, που έκανε λόγο για «αχαριστία των Ευρωπαίων»... Εξάλλου, οι πληροφορίες που παρέχει το δημοσίευμα των «Los Angeles Times», καταγράφουν την αναμενόμενη μάλλον αλλαγή πλεύσης του αμυντικού δόγματος των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει τεράστια σημασία, καθώς η έως τώρα αμερικανική πολιτική προέβλεπε τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο σε απάντηση ανάλογης επίθεσης ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απειλείται η χώρα.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα των «LA Times» που έκανε τον πλανήτη να ανατριχιάσει; Το εμπιστευτικό έγγραφο του Πενταγώνου που δημοσιοποιεί, κάνει λόγο για τριών ειδών καταστάσεις κατά τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Εναντίον στόχων που μπορούν να αντέξουν ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση (όπως υπόγεια καταφύγια), σε απάντηση επίθεσης με πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα και στην περίπτωση «αιφνιδιαστικών στρατιωτικών εξελίξεων». Ως παράδειγμα επίλυσης κρίσης, όπως στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, η εφημερίδα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες να επέμβουν στην περίπτωση μιας αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης σε όλα τα μέτωπα, ενώ ανάλογη θα είναι η αντίδραση και στο ενδεχόμενο μιας ιρακινής επίθεσης κατά του Ισραήλ, έναν πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν και μιας επίθεσης της ΛΔ εναντίον της Νότιας Κορέας.

Στο μεταξύ, χτεσινό πρωτοσέλιδο των «New York Times», αναφέρει ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικών πυρηνικών όπλων υψηλής διατρητικής ικανότητας, με στόχο την καταστροφή υπόγειων θωρακισμένων χώρων κατασκευής και φύλαξης χημικών και βιολογικών όπλων. Πρόκειται, υπογραμμίζεται, για μια στρατηγική με νέα μέσα, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν εναντίον χωρών όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, η ΛΔ Κορέας, η Κίνα και το Ιράν.

Οργισμένες αντιδράσεις

Πάντως παρά τις προσπάθειες άμβλυνσης των εντυπώσεων που κατέβαλε ο Πάουελ., ειδικά ενόψει της μετάβασης στην Ουάσιγκτον του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, προκειμένου να έχει συνομιλίες για τον αφοπλισμό και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ιτάρ-Τας», ο... αχός δικαιολογημένα συνεχίζεται.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη ρωσική πρωτεύουσα, ο Ιβανόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει εξηγήσεις μετά τις πληροφορίες σχετικά με αμερικανικά σχέδια για επίθεση με πυρηνικά όπλα εναντίον ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ, μετέδωσε το πρακτορείο «Ιντερφάξ».

Ο εκπρόσωπος του γελλικού υπουργείου Αμυνας Ζαν-Φρανσουά Μπιρό, με δηλώσεις του στο Παρίσι επέκρινε χτες με έμμεσο τρόπο τα σχέδια των ΗΠΑ να επιτεθούν με πυρηνικά όπλα εναντίον επτά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και υπογράμμισε ότι η πολιτική της Γαλλίας είναι πως τα πυρηνικά όπλα της δεν αποτελούν επιθετικά στρατιωτικά όπλα.

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Σουν Γιουξί, κατά τη διάρκεια δηλώσεών τους στην κρατική τηλεόραση. «Οπως πολλές άλλες χώρες, η Κίνα αισθάνεται βαθιά συγκλονισμένη από την πληροφορία αυτή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει την υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις», τονίστηκε από την τηλεόραση, μετην επίκληση δήλωσης του εκπροσώπου και θυμίζοντας το σύμφωνο του 1998, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπου αναφέρεται ότι η Κίνα δεν αποτελεί στόχο.

«Κανένα σχόλιο» ήταν η επίσημη αντίδραση της ΛΔ Κορέας που βρίσκεται στη λίστα των πιθανών στόχων. Στη Νότια Κορέα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, μιλώντας κατά τη διάρκεια της επετείου των 6 μηνών από την 11η Σεπτέμβρη, τόνισε ότι η δεύτερη φάση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας αποσκοπεί στην εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας να βρουν καταφύγιο στον κόσμο αυτό οι τρομοκράτες και προειδοποίησε ότι η Υεμένη κινδυνεύει να γίνει ένα νέο Αφγανιστάν.

Φορείς της βαρβαρότητας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας στην προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε τα εξής:

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το περιεχόμενο μυστικής έκθεσης του Αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία ζητά την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων κατάλληλων για χτύπημα στόχων σε Ιράκ, Ιράν, Β. Κορέα, Συρία και Λιβύη, αλλά και για ενδεχόμενη χρήση τους κατά της Ρωσίας και της Κίνας.

Οι αποκαλύψεις αυτές, περίπου ένα μήνα μετά την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, για τον «άξονα του κακού», δείχνουν ότι οι ιμπεριαλιστές, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι έτοιμοι να κάνουν το πρώτο βήμα προς μια νέα κλιμάκωση του ανταγωνισμού των πυρηνικών εξοπλισμών, με ανυπολόγιστες για την ανθρωπότητα συνέπειες. Επιπλέον τροποποιούν την κλασική αντίληψη για τη χρήση των πυρηνικών όπλων, φέρνοντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσουν για πρώτο χτύπημα, απειλούν με πυρηνική επίθεση ακόμα και χώρες που δε διαθέτουν οι ίδιες πυρηνικά όπλα και προτείνουν ακόμα και συμβατικά οπλικά συστήματα να αποκτήσουν πυρηνική δυνατότητα.

Αυτοί που ονομάζουν τον εαυτό τους φορέα του πολιτισμού, αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά ως φορείς της βαρβαρότητας και ως οι πλέον επικίνδυνοι τρομοκράτες. Αν οι λαοί όλου του κόσμου δεν τους σταματήσουν έγκαιρα, είναι πολύ πιθανόν ο πλανήτης μας να πάψει να υπάρχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ