ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι σφαγές συνεχίζονται, ο πόλεμος διαχύνεται

Ενώ οι πάμπολλες αντιφάσεις των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων θέτουν το ερώτημα ποιον και γιατί πολεμούν οι «συμμαχικές» δυνάμεις...

Ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη

Associated Press

Ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη
ΓΚΑΡΝΤΕΖ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΟΣΧΑ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Αμερικανικά βαριά βομβαρδιστικά συνέχιζαν χτες να πλήττουν θέσεις των ανταρτών στην περιοχή Σαρικότ στην ανατολική επαρχία Πάκτια του Αφγανιστάν, ενώ η κρατούσα άποψη στα μεγάλα δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα ήθελε τις «συμμαχικές» δυνάμεις να προετοιμάζονται για «την τελική χερσαία επίθεση» κατά των «μαχητών της "Αλ Κάιντα" και των Ταλιμπάν που απομένουν ζωντανοί» στην περιοχή.

Μετά από 10 μέρες σφοδρών μαχών, όμως, τίποτα από όλα αυτά δε φαινόταν σαφές - ούτε καν το ποιον, στ' αλήθεια, μάχονται οι Αμερικανοί στην περιοχή αυτή. Υπάρχουν πάρα πολλές αντιφατικές ενδείξεις που θέτουν σε πολλούς το ερώτημα εάν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους.

Αντίφαση πρώτη: Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» και ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ΗΠΑ «απέσυραν» 400 και πλέον άνδρες από την περιοχή των μαχών. Αν όντως προετοιμάζεται η «τελική επίθεση», γιατί οι Αμερικανοί αποσύρονται; Είναι επειδή οι αντίπαλοί τους έχουν «διασκορπιστεί και οχυρωθεί κατά μικρότερες ομάδες»; `Η επειδή έφθασαν νέες αφγανικές ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προτιμούν να χαθούν αφγανικές ζωές παρά αμερικανικές;

Αντίφαση δεύτερη: Οι Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι και πολέμαρχοι αντίστοιχα επισήμως θεωρούν ότι «δεν επέζησαν και πολλοί» από τους αντιπάλους τους. Ωστόσο ένας Αμερικανός αντισυνταγματάρχης, που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, είπε πως πάνω από 200 άνδρες του εχθρού βρίσκονται στην περιοχή, ενώ υπάρχουν επιμένουσες αναφορές για διεισδύσεις υποστηρικτών τους από το Πακιστάν, την Τσετσενία και το Ουζμπεκιστάν (;!). Νωρίτερα, το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας έλεγε πως «περίπου 500 έχουν απομείνει και άλλοι τόσοι σκοτώθηκαν».

Αντίφαση τρίτη: Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται μονίμως πως «μάχονται την "Αλ Κάιντα" και τρομοκράτες» στην περιοχή, και κομπάζουν ότι «περικυκλώνουν και σκοτώνουν» εκατοντάδες κάθε φορά με χρήση ανώτερων όπλων (ένας αξιωματούχος είπε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» για ένα επεισόδιο: «Εκατό με διακόσιοι βγήκαν τρέχοντας από τις σπηλιές πιστεύοντας πως θα τις βομβαρδίζαμε... Τους κυκλώσαμε με Α-10 (βαριά οπλισμένα βομβαρδιστικά/καταδιωκτικά που συνήθως επιτίθενται σε τανκς) και τους εξοντώσαμε»). Ωστόσο, καμία απόδειξη δε δίνεται πως αυτοί που σφαγιάζονται είναι όντως μαχητές της «Αλ Κάιντα»: Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς», οι μαχητές στην περιοχή βρίσκονται υπό την ηγεσία του Σαϊφούρ Ραχμάν Μανσούρ, ενός πρώην μουτζαχεντίν και θεωρούμενου ως «τοπικού ήρωα» από πολλούς κατοίκους. Ο Μανσούρ είχε πάει με τους Ταλιμπάν λόγω της ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος και καμία σχέση δεν είχε με την «Αλ Κάιντα». Πολλοί στην Καμπούλ ήταν συμπολεμιστές του και θέτουν το ερώτημα μήπως η Επιχείρηση Ανακόντα είναι μάλλον αφγανικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών παρά οτιδήποτε άλλο...

Αντίφαση τέταρτη: Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως «εξόντωσαν» το μεγαλύτερο μέρος των εναπομεινασών δυνάμεων της «Αλ Κάιντα», όμως ανώτατος Αφγανός αξιωματούχος είπε (στο Ρόιτερς) ότι «αντάρτες Ταλιμπάν αλλά και μέλη του δικτύου "Αλ Κάιντα" έχουν ανασυνταχθεί σε τέσσερις επαρχίες της χώρας κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ (και) χιλιάδες μέλη του κυβερνητικού στρατού βαδίζουν προς τις περιοχές αυτές (Βαρντάκ, Γκάζνλι, Χοστ και Πάκτια) με σκοπό να ανακόψουν τους αντάρτες». Ο (ανώνυμος) αξιωματούχος, σύμβουλος του Αφγανού υπουργού Αμυνας, στρατηγού Μοχάμεντ Φαχίμ, είπε πως «(οι αντάρτες) μπορεί να δράσουν και να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα».

Αυτές οι αντιφάσεις θέτουν το ερώτημα αν οι ΗΠΑ δεν «καταδιώκουν τρομοκράτες», όπως λένε, αλλά προσπαθούν στην πραγματικότητα να ελέγξουν πλήρως το Αφγανιστάν συμβάλλοντας στο ξεκαθάρισμα όσων ανθίστανται στην κυβέρνηση Καρζάι...

Ο Καρζάι στη Μόσχα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της «μεταβατικής» κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, μετέβαινε χτες στη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη, έχοντας στόχο την «ενίσχυση των σχέσεων» των δύο χωρών, σύμφωνα με επίσημη πηγή στην Καμπούλ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ενα «παράξενο» όσο και επικίνδυνο επεισόδιο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Στην αποκάλυψη ενός επεισοδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο εάν κλιμακωνόταν, προέβη χτες ο υποστράτηγος Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πραξικοπηματία στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ: Σύμφωνα με όσα είπε, η πακιστανική αεράμυνα άνοιξε πυρ εναντίον ινδικού αεροσκάφους που «παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν», χωρίς να το καταρρίψει.

Το συμβάν έγινε την Κυριακή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υποστρατήγου, που μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς». Το αεροπλάνο, το οποίο σύμφωνα με την εκτίμηση του Κερέσι,«μετέφερε κάποιον εξαιρετικά υψηλόβαθμο αξιωματούχο της (πολεμικής ινδικής) αεροπορίας», αναγκάστηκε να επιστρέψει στον ινδικό εναέριο χώρο και δέχτηκε πυρά «και από την ινδική αεράμυνα» (!), κατά τον ίδιο.

Η ινδική πλευρά αρνήθηκε (όχι πάντως με απολύτως πειστικό τρόπο) ότι το επεισόδιο συνέβη. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ινδικού υπουργείου Αμύνης, που μετέδωσε το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI, «κανένα τέτοιο γεγονός δε συνέβη». Ωστόσο, ο Ινδός εκπρόσωπος αναφερόταν μόνο σε πυρά από τις ινδικές δυνάμεις, πράγμα που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να δέχτηκε πυρά από το Πακιστάν. Πάντα κατά ινδικές πηγές, το αεροσκάφος «μπορεί» να ήταν ένα μεταγωγικό της αεροπορίας που μετέφερε τον διοικητή της Δυτικής Πτέρυγας της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχο Μπάτια. Πάντως, η ινδική εκδοχή των γεγονότων τοποθετεί χρονικά το συμβάν στη 19η Φεβρουαρίου.

Οπως κι αν έχει, το ευτύχημα είναι ότι το σκάφος δεν κατερρίφθη, αφού ο κίνδυνος εμπλοκής σε ευρύτερες εχθροπραξίες παραμένει πάντοτε υπαρκτός, με κάπου 1 εκατομμύριο στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών...

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Το γνωστό σενάριο των «διωγμών»...

XAΓΗ.--

Στην πέμπτη βδομάδα εισήλθε η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με έναν ακόμη μάρτυρα κατηγορίας, να επικεντρώνει χτες την κατάθεσή του στο δικαστήριο της Χάγης στους «εκτοπισμούς και εκβιασμούς κατοίκων της επαρχίας από τις σερβικές δυνάμεις».

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί πως όσα κατέθεσε ο 48χρονος αγρότης Σακίρ Τας απ’το χωριό Μαμούσα του νότιου Κοσσυφοπεδίου περί «εκδιωγμού» ντόπιου πληθυσμού απ’τις σερβικές δυνάμεις...είχαν ως χρονικό πλαίσιο αναφοράς τα επόμενα 24ωρα...απ’την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, στις 24 Μάρτη του ‘99...Ο Τας αφηγήθηκε στους δικαστές ότι περίπου 30.000 συγχωριανοί του και κάτοικοι παρακείμενων χωριών εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ υπό την «απειλή σερβικών αρμάτων μάχης και Σέρβους στρατιώτες που μας έλεγαν θα σας σκοτώσουμε και θα κάψουμε τα σπίτια σας»...

Στο μεταξύ, χτες βράδι στο Βελιγράδι, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν έξω απ' το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης, διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της άμεσης τηλεοπτικής αναμετάδοσης της δίκης του πρώην Προέδρου στη Χάγη.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εληξε η υπόθεση ομηρίας

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Ο πρωταγωνιστής της χτεσινής ομηρίας δεκάδων ατόμων στον πολυώροφο πύργο Ρέμπραντ στο Αμστερνταμ έγραψε τελικά τον επίλογο πυροβολώντας εαυτόν κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με τις αστυνομικές αρχές.

Εκπρόσωπος των ολλανδικών αστυνομικών αρχών αρκέστηκε να δηλώσει πως ο οπλοφόρος ήταν «διανοητικά διαταραγμένο άτομο» και πως έθεσε σε ομηρία δεκάδες ανθρώπους, στην προσπάθειά του να διαμαρτυρηθεί για... τις τηλεοράσεις επίπεδης και ευρείας οθόνης. Η ομηρία των δεκάδων ατόμων είχε αρχίσει από νωρίς χτες το πρωί και έληξε χτες βράδυ, με την αυτοκτονία του οπλοφόρου και την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων.

ΒΕΛΓΙΟ
Διαδήλωσαν ενάντια στο ρατσισμό και τον πόλεμο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με κεντρικό σύνθημα «Ισες ευκαιρίες - Οχι στο ρατσισμό» χιλιάδες νέοι και νέες από μία πλειάδα συνδικαλιστικών, πολιτικών οργανώσεων και άλλων κινημάτων, πραγματοποίησαν χτες στις Βρυξέλλες μαζική διαδήλωση κατά του ρατσισμού, αλλά και κατά του πολέμου.

Ανάμεσα στο πολύβουο, μα και πολύχρωμο κύμα των νεαρών διαδηλωτών (στην πλειοψηφία τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές) ήταν και πολλοί μετανάστες, ανάμεσά τους και Ελληνες. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της συναδέλφωσης των λαών, αλλά και κατά της ξενοφοβίας και του πολέμου. Αίσθηση προκάλεσε ο παλμός και η ζωντάνια της χτεσινής ειρηνικής διαδήλωσης στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εκλογές σε κλίμα έντασης...

ΧΑΡΑΡΕ.-

Σε κλίμα έντασης, αλλά και επεισοδίων μεταξύ υποστηριχτών της κυβερνώσας παράταξης ΖΑΝΟΥ (του ηγέτη της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε) και της αντιπολίτευσης διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο οι προεδρικές και δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Το ήδη «υψηλό» - εδώ και μήνες - πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο το μεσημέρι της Κυριακής, όταν ο πρόεδρος ενός δικαστηρίου στην πρωτεύουσα, Χαράρε, εξέδωσε απόφαση για 24ωρη παράταση ψηφοφορίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε να ασκήσει έφεση, αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στα εκλογικά τμήματα για να εμποδίσουν τη συνέχιση της ψηφοφορίας, γεγονός που έδωσε νέα αφορμή στον υποψήφιο της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης παράταξης (Κίνημα Δημοκρατικών Αλλαγών) Μόργκαν Τσβανγκιράι να επαναλάβει τις κατηγορίες του περί προεκλογικής, αλλά και εκλογικής «βίας και νοθείας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ