Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ενα «παράξενο» όσο και επικίνδυνο επεισόδιο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Στην αποκάλυψη ενός επεισοδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο εάν κλιμακωνόταν, προέβη χτες ο υποστράτηγος Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πραξικοπηματία στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ: Σύμφωνα με όσα είπε, η πακιστανική αεράμυνα άνοιξε πυρ εναντίον ινδικού αεροσκάφους που «παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν», χωρίς να το καταρρίψει.

Το συμβάν έγινε την Κυριακή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υποστρατήγου, που μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς». Το αεροπλάνο, το οποίο σύμφωνα με την εκτίμηση του Κερέσι,«μετέφερε κάποιον εξαιρετικά υψηλόβαθμο αξιωματούχο της (πολεμικής ινδικής) αεροπορίας», αναγκάστηκε να επιστρέψει στον ινδικό εναέριο χώρο και δέχτηκε πυρά «και από την ινδική αεράμυνα» (!), κατά τον ίδιο.

Η ινδική πλευρά αρνήθηκε (όχι πάντως με απολύτως πειστικό τρόπο) ότι το επεισόδιο συνέβη. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ινδικού υπουργείου Αμύνης, που μετέδωσε το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI, «κανένα τέτοιο γεγονός δε συνέβη». Ωστόσο, ο Ινδός εκπρόσωπος αναφερόταν μόνο σε πυρά από τις ινδικές δυνάμεις, πράγμα που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να δέχτηκε πυρά από το Πακιστάν. Πάντα κατά ινδικές πηγές, το αεροσκάφος «μπορεί» να ήταν ένα μεταγωγικό της αεροπορίας που μετέφερε τον διοικητή της Δυτικής Πτέρυγας της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχο Μπάτια. Πάντως, η ινδική εκδοχή των γεγονότων τοποθετεί χρονικά το συμβάν στη 19η Φεβρουαρίου.

Οπως κι αν έχει, το ευτύχημα είναι ότι το σκάφος δεν κατερρίφθη, αφού ο κίνδυνος εμπλοκής σε ευρύτερες εχθροπραξίες παραμένει πάντοτε υπαρκτός, με κάπου 1 εκατομμύριο στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ