ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεξέλεγκτη βία και τακτικοί ελιγμοί από τον Σαρόν

Εντείνονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικά στρατόπεδα με νεκρούς, τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις

Συλλήψεις Παλαιστινίων στον καταυλισμό Ντεχάισε

Associated Press

Συλλήψεις Παλαιστινίων στον καταυλισμό Ντεχάισε
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ

Χαοτική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει διαρκώς τις επιχειρήσεις του κατά των παλαιστινιακών εδαφών. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε μια κίνηση που για πολλούς δεν ήταν παρά προσωρινός ελιγμός, ενόψει της άφιξης του Αμερικανού διαμεσολαβητή Αντονι Ζίνι, ενέκρινε την άρση του αποκλεισμού του Γιάσερ Αραφάτ από τη Ραμάλα και τάχτηκε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής συνομιλιών, εγκαταλείποντας τον όρο της προηγούμενης επικράτησης πολυήμερης απόλυτης ηρεμίας.

Πολύωρες ήταν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εντός του προσφυγικού στρατοπέδου Ντεχάισε, της Βηθλεέμ, και εντός της Καλκιλίας. Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν και στα δύο, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα και προχώρησαν σε έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Στο Ντεχάισε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός έχει, από χτες, τον πλήρη έλεγχο και κάλεσε με μεγάφωνα όλους τους άνδρες ηλικίας από 15 - 45 ετών να συγκεντρωθούν στα σχολεία του καταυλισμού. Υποχρεώθηκαν να γδυθούν από τη μέση και πάνω, τους πέρασαν χειροπέδες και τους έκλεισαν τα μάτια προκειμένου να «ανακριθούν».

Επισήμως, οι συλλήψεις στο Ντεχάισε αγγίζουν τις 500, ενώ άλλες τόσες συλλήψεις υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός ότι έκανε και στην Καλκιλία, όπου παρέμενε μέχρι χτες βράδυ. Την εισβολή ακολούθησαν σφοδρές μάχες, όπου σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και διέκοψε το ρεύμα.

Μικρότερης εμβέλειας επιχειρήσεις έγιναν στα προσφυγικά στρατόπεδα Αϊντα και Αζα, κοντά στη Βηθλεέμ, ενώ καταλήφθηκε και το χωριό Τουμπάς, στη Ναμπλούς. Ενας 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά σε μπλόκο στη Γιάτα, έξω από τη Χεβρώνα, ενώ δύο άλλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ο ένας κατά τη διάρκεια περιορισμένης ισραηλινής εισβολής, στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπουράιγ και ο δεύτερος κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στόχος έγινε κτίριο των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη Β. Γάζα, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς από ελικόπτερα ανάλογο κτίριο στην Μπεϊτούνια, της Ραμάλα. Είχε προηγηθεί επίθεση Παλαιστινίου οπλοφόρου σε αίθουσα εκδηλώσεων στην πόλη Ασντότ, όπου τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός. Ο οπλοφόρος συνελήφθη. Ταυτόχρονα, σχεδόν, παλαιστινιακό αυτοκίνητο με 2 επιβαίνοντες ανατινάχτηκε από πυρά ειδικών σκοπευτών εισερχόμενο στην Αν. Ιερουσαλήμ, μετά από πληροφορίες ότι ήταν παγιδευμένο. Τέλος, εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε σε παλαιστινιακό σχολείο θηλέων του χωριού Ζατάρα, της Βηθλεέμ, και εξουδετερώθηκε από Ισραηλινούς πυροτεχνουργούς που κλήθηκαν στην περιοχή.

Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων είχε αρχίσει από το Σάββατο, μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε καφετέρια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν 11 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν 50. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς», ενώ ένας από τους Ισραηλινούς σκοτώθηκε, κατά λάθος, από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας. Ταυτόχρονα, 2 ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιγαν πυρ κατά ξενοδοχείου στη Νετάνια, όπου σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινοί και οι επιτιθέμενοι. Ακολούθησε η ολοσχερής καταστροφή του Προεδρικού Μεγάρου του Γιάσερ Αραφάτ, στην πόλη της Γάζας, με 25 ρουκέτες.

Ελιγμοί και διπλωματικός αναβρασμός

Ετοιμος για συνομιλίες, χωρίς να προϋπάρχει διάστημα ηρεμίας, δήλωνε ο Αριέλ Σαρόν, προκαλώντας την οργή του ακροδεξιού συγκυβερνώντος «Μετώπου Εθνικής Ενότητας» που απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ο Σαρόν προχώρησε περαιτέρω, χτες, δίνοντας εντολή άρσης του αποκλεισμού του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, αφού συνέλαβε και τους 6 καταζητούμενους του «Λαϊκού Μετώπου» για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, τον περασμένο Οχτώβρη. Εντούτοις, κατέστη σαφές ότι η άρση της απαγόρευσης ισχύει μόνο για τα αυτόνομα εδάφη. Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ισραηλινή απόφαση ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, καλώντας το Ισραήλ «να σέβεται τις συμφωνίες». Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υπογράμμιζε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τα εγκλήματα και τις σφαγές και να λήξει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού λαού, αν όντως θέλει να κάνει κάτι». Παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα, πάντως, ο Σιμόν Πέρες συναντήθηκε, χτες, με τον πρόεδρο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, και η συνάντηση αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα.

Την Πέμπτη, αναμένεται ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι, που, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, «θα κάνει τα πάντα για να πετύχει αποκλιμάκωση». Σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές, η άφιξη Ζίνι αλλά και η διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια της ισραηλινής κοινής γνώμης προς το πρόσωπο του Σαρόν, ήταν ίσως οι δύο παράγοντες που οδήγησαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στους διπλωματικούς ελιγμούς, που ελάχιστα, όπως εκτιμούν, ουσιαστικά αντικρίσματα έχουν.

«Οι Αραβες κάνουν τη στρατηγική επιλογή της ολοκληρωμένης ειρήνης απέναντι στο Ισραήλ, που φαίνεται να επιμένει στην επιθετικότητα», υπογράμμισε ο Αμρ Μούσα, ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, σε συνάντηση των Αράβων ΥΠΕΞ στο Κάιρο. Ο Μούσα προειδοποίησε ότι η ισραηλινή τακτική τορπιλίζει τη σαουδαραβική πρόταση και απέφυγε να μιλήσει για «πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ», όπως είχε αρχικώς διατυπωθεί η πρόταση ως αντάλλαγμα για μια ολική ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη, προκαλώντας την αίσθηση ότι ο αραβικός κόσμος είναι πιο συγκρατημένος. Την υποστήριξή τους, πάντως, στη σαουδαραβική πρόταση εξέφρασαν και οι 6 χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, σε συνάντηση στο Ριάντ.

«Να σταματήσουμε τη σφαγή των Παλαιστινίων»

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς, στα Χανιά

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό διοργανώνουν η Επιτροπή κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων και η ΕΛΜΕ Χανίων, σήμερα Τρίτη 12 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.

«Σήμερα, μετά την 11η Σεπτέμβρη και τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει ενάντια στους λαούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάθε λαός που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του βαφτίζεται "τρομοκράτης" και απειλείται με εξόντωση», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η ελληνική αστική τάξη με επικεφαλής την κυβέρνηση έχει συνταυτιστεί πλήρως στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ: Παραχωρούν τη χώρα μας σαν βάση και ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις, στέλνουν ελληνικό στρατό έξω από τα σύνορά μας, όπου απαιτούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα. Οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα και στο Ακρωτήρι εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται για να γίνουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία πολέμου. Οι "Ράμπο", μετά τις θηριωδίες τους στα μέτωπα του πολέμου, χρησιμοποιούν την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή σαν τόπο αναψυχής και εκτόνωσης συμπεριφερόμενοι σαν γκάνγκστερ κατακτητές».

«Απέναντι στην επιχείρηση γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ο λαός μας αναπτύσσει ένα κίνημα αντίστασης και αλληλεγγύης μαζί με όλους τους λαούς της περιοχής. Να σταματήσουμε τη σφαγή των Παλαιστινίων, να γίνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Εξω οι βάσεις και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί από τον τόπο μας. Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καταγγελίες για συστηματικό βασανισμό προσφύγων

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Το συστηματικό βασανισμό προσφύγων που κρατούνται στο στρατόπεδο Γουμέρα της Αυστραλίας κατήγγειλε χτες ο Ράι Χάρτιγκαν, εκπρόσωπος οργάνωσης νομικών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων!

Κατά τα όσα κατήγγειλε σε μερίδα του Τύπου ο Ρ. Χάρτιγκαν, οι πρόσφυγες που κρατούνται στον καταυλισμό Γουμέρα υποβάλλονται σε πλείστα βασανιστήρια και εξευτελισμούς σύμφωνα με ένα «ειδικό μυστικό πρόγραμμα σωφρονισμού» που εφαρμόζει η ιδιωτική εταιρία που διοικεί το συγκεκριμένο στρατόπεδο προσφύγων. Το «πρόγραμμα» μεταξύ άλλων περιλαμβάνει απομόνωση των «ταραχοποιών» κρατουμένων, στέρηση ύπνου, εγκλεισμό σε παγωμένα κελιά και δεκάδες «καψώνια», με στόχο όχι βεβαίως το «σωφρονισμό», αλλά την τρομοκράτησή τους...

Ολα αυτά, ενώ η νέα απεργία πείνας δεκάδων προσφύγων, που ξεκίνησε πριν πέντε μέρες, παραμένει σε εξέλιξη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και τη συστηματική ολιγωρία των αρχών Μετανάστευσης, όσον αφορά την έγκριση των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου και νόμιμης άδειας παραμονής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ