ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υπέρογκο δάνειο με απαράδεκτες δικαιολογίες

Τάχα για να πληρωθούν καθυστερούμενα στους εργαζόμενους ύψους 440.000 ευρώ, αποφάσισε να δανειστεί 4,5 εκατ. ευρώ, για να πληρώσει έτσι εργολάβους που κάνουν δουλιές δημοτικών υπηρεσιών!

Στην τρίτη της τελικά προσπάθεια και με βοήθεια από την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χτες το απόγευμα, να περάσει με τον απαιτούμενο από το νόμο αριθμό ψήφων (26), την επίμαχη πρότασή της για σύναψη «αναπτυξιακού δανείου» συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Πρόσχημα για το δάνειο η πληρωμή καθυστερημένων επιδομάτων στους εργαζόμενους του δήμου, για την οποία χρειάζεται ένα ποσό που δεν ξεπερνά τις 440.000 ευρώ!

Η πρόταση του δημάρχου ήταν να συνάψει ο δήμος «αναπτυξιακό δάνειο» 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου για το 2002, με τον όρο ότι μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν τα καθυστερούμενα επιδόματα.

Η διοίκηση του δήμου ουσιαστικά χρησιμοποίησε ως ομήρους τους εργαζόμενους για να εκβιάσει την απόφαση για το δάνειο. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τους συμβούλους που αντιδρούσαν και ιδιαίτερα τον Αγάπιο Σαχίνη, ότι δε θέλουν να καταβληθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους! Στην πραγματικότητα επιχείρησε έτσι να καλύψει τις πραγματικές της προθέσεις για το υπέρογκο δάνειο.

Σχετικά με τις προθέσεις αυτές ο Αγάπιος Σαχίνης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι ο δήμος αυτή τη στιγμή έχει τα χρήματα να πληρώσει τους εργαζόμενους. Η λογική της διοίκησης, τόνισε, οδηγεί στο ότι κάθε φορά που οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν θα πηγαίνουμε σε δανεισμό, υπερχρεώνοντας το δήμο. Το δάνειο που θέλει να συνάψει δεν είναι καν αναπτυξιακό και τα έργα που αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι όλα έργα που έχουν δοθεί σε ιδιώτες. Οι εργολάβοι πιέζουν να πάρουν χρήματα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που θέλει η διοίκηση το δάνειο, όχι για τους εργαζόμενους.

Αρκετοί ακόμα σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπέβαλαν σε αυστηρή κριτική την τακτική της διοίκησης να εμπλέκει τους εργαζόμενους σε ένα δάνειο που εξυπηρετεί εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Ο Γ. Τανιμανίδης, από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρχικά τάχθηκε ενάντια στο δανεισμό, στη συνέχεια τροποποίησε την αρχική πρόταση με την προσθήκη αντί για 3 να δανειστεί ο δήμος 4,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1.5 εκατ. να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων του δήμου για καταβολή αποζημιώσεων και διανοίξεων.

Με την προσθήκη αυτή και τη θετική του ψήφο στην τροποποιημένη πρόταση, ο Γ. Τανιμανίδης έδωσε σανίδα σωτηρίας στη διοίκηση και την έβγαλε από μια δύσκολη θέση. Η τροποποιημένη πρόταση συγκέντρωσε τελικά 26 ψήφους, όσους απαιτεί ο νόμος για σύναψη δανείου, ενώ υπήρχαν και 8 σύμβουλοι που καταψήφισαν.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΡΤΑΣ
Μαζική εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

«Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Αγωνιστική, ανυπότακτη στάση ζωής», ήταν το μήνυμα που αναδείχτηκε από την εκδήλωση, που έγινε το Σάββατο 9 Μάρτη στην Αρτα, με πρωτοβουλία της «Αριστερής Συμπαράταξης» του Δήμου Αρτέων, στην αίθουσα Σκουφά.

Εκτενής συζήτηση αναπτύχθηκε στη μαζική αυτή εκδήλωση που κράτησε για περίπου τέσσερις ώρες. Μίλησαν η Ελένη Μωραΐτη, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και ο Ηλίας Μιχαλαρέας, ψυχοθεραπευτής του «18 και Ανω» και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων. Στον πλούσιο διάλογο, ο οποίος αναπτύχθηκε στην κατάμεστη αίθουσα με τη συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων, παραβρέθηκαν απλοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της Αρτας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση ενός νέου που βρίσκεται στο στάδιο της απεξάρτησης, ο οποίος, απαντώντας στα περί διαχωρισμού «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών, αναφέρθηκε στο προσωπικό του παράδειγμα και διαβεβαίωσε ότι τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά το άνοιγμα του δρόμου για τα «σκληρά».

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά στην ευαισθησία των νέων», σημείωσε η Ε.Μωραΐτη «ή πολεμάς να λύσεις το αδιέξοδο ή παραδίνεσαι. Αν προκρίνεις την πρώτη επιλογή, θα αντισταθείς και θα παλέψεις, κι αν παλέψεις σωστά και αποφασιστικά, θα νικήσεις, θα βγεις από το αδιέξοδο και θα μπορείς να αντιμετωπίζεις τη ζωή σου με αυτάρκεια, αυτονομία και αισιοδοξία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να οργανώσεις την Πρωτογενή Πρόληψη, που είναι οχυρό από το οποίο θα ξεκινήσεις, για να εξαλείψεις τα κοινωνικά αίτια που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα». Παράλληλα, αναλυτική αναφορά στη σχέση των ναρκωτικών με το άτομο και την κοινωνία έκανε ο Η. Μιχαλαρέας, ο οποίος σημείωσε: «Ο τοξικομανής είναι το αποτέλεσμα της ακραίας αποξένωσης του ατόμου από την κοινωνία. Δυστυχώς, μέσα στη γενικότερη κοινωνική κρίση, ο νέος προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ρόλους που άλλοι αποφασίζουν για αυτόν χωρίς αυτόν».


ΚΗΔΕΙΑ

Το λατρεμένο μας λεβέντη που μας έφυγε τόσο ξαφνικά

ΓΙΩΡΓΟ Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 12/3/2002 και ώρα 11.00 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Οι γονείς: Δημήτριος, Ελένη. Η αδελφή: Αναστασία. Η γιαγιά: Ευτυχία Γκόντζιου. Οι θείοι: Αθηνά Παπαθεοδώρου, Βασιλική Νικολακάκη, Ευάγγελος Γκόντζιος. Οι φίλοι του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, την Παρασκευή 15 του Μάρτη 2002, ώρα 9 το βράδυ, στην ταβέρνα της γειτονιάς «Το Μαυρέλι» (Κολοκοτρώνη 56, τηλ: 010-9247.263), διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι με μουσική, τραγούδια και, φυσικά καλό φαγητό.(Τηλέφωνα για συμμετοχή: Β. Καραμπάτσος 3473.573 και Σ. Ψωμιάδης 9225.832).

Το παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 17.3.2002 και ώρα 9.30 το πρωί στα γραφεία του (Δωδεκανήσου 57 - Ανω Καλαμάκι), πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Δηλώσεις συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο μέχρι την Πέμπτη 14.3.2002.

Αναγκαία η βελτίωση της Πυροσβεστικής

Η ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Σώματος και η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του προσωπικού του τονίστηκε κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ενωσης Αξιωματικών ΠΣ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ Νίκος Διαμαντής κατά την εισηγητική του ομιλία επισήμανε, με αφορμή τα διάφορα φυσικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα, τις σοβαρές ελλείψεις επιτελικού σχεδιασμού και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, επισημαίνοντας ακόμη ότι το νέο σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία που προωθεί η κυβέρνηση «αντί να αναβαθμίζει τα δοκιμασμένα και έμπειρα στελέχη των οργανισμών παροχής πολιτικής προστασίας, υποβαθμίζει την επιχειρησιακή τους ικανότητα».

Στο συνέδριο παρευρέθηκε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Γ. Νάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της θέσης του Πυροσβεστικού Σώματος για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του και επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης προληπτικής πολιτικής, η οποία μπορεί να μετριάσει και να μειώσει στο ελάχιστο τις ζημιές που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με την απαραίτητη αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ