ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Επανεξέταση προτείνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το... μυστήριο θάνατο του 20χρονου στρατιώτη Σπ. Ρωμιόπουλου. Στο σώμα του έγιναν τρεις ιατροδικαστικές εξετάσεις, εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες και βγήκαν τρία διαφορετικά πορίσματα για τις συνθήκες του θανάτου του. Η υπόθεση τελικά τείνει να εξελιχθεί σε θρίλερ, παραμένουν τεράστια ερωτηματικά, ενώ ακόμη και σήμερα ο θάνατος του άτυχου στρατιώτη προκαλεί διιστάμενες γνώμες.

Χτες η υπόθεση απασχόλησε για μια ακόμη φορά τον Αρειο Πάγο, για το αν δηλαδή θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ο τότε έφεδρος ανθυπολοχαγός Α. Μπακατινάκης, ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της δολοφονίας του στρατιώτη Σπ. Ρωμιόπουλου.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Α. Βασιλόπουλος πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του πατέρα του θύματος και να αναιρεθεί το βούλευμα του Στρατοδικείου Ξάνθης, που το περασμένο έτος είχε παύσει προσωρινά τη δίωξη κατά του εφέδρου ανθυπολοχαγού Α. Μπακατινάκη. Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, καθώς δεν εκτιμήθηκαν διάφορες μαρτυρικές καταθέσεις, το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, τα πιστοποιητικά των εκθέσεων νεκροψίας και των ιστολογικών εξετάσεων των διάφορων ιατροδικαστών. Επίσης, ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι δεν αξιολογήθηκαν όλα τα έγγραφα που υπάρχουν στη σχετική δικογραφία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Α. Μπακατινάκης αρχικά είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία με πρόθεση, ενώ στην πορεία έπαυσε η δίωξή του. Την αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Στρατοδικείου Ξάνθης έχει υποβάλλει στον Αρειο Πάγο ο πατέρας του φαντάρου Σπ. Ρωμιόπουλου.

Ολα έγιναν στις 18 Ιουνίου 1997 κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας στο 640 Τάγμα Πεζικού στο Σουφλί. Ο Σπ. Ρωμιόπουλος χάθηκε κάποια στιγμή από τα μάτια των υπόλοιπων στρατιωτών και ύστερα από λίγο βρέθηκε νεκρός. Στο μεταξύ, όλοι όσοι είχαν σχέση με την υπόθεση - απλοί φαντάροι και ανώτεροι αξιωματικοί - μετατέθηκαν σχεδόν αμέσως σε άλλες μονάδες, ενώ ο φάκελος με το σχετικό υλικό έκανε... 11 μήνες να φτάσει από το γραφείο του ανακριτή σε αυτό του εισαγγελέα.

Μνήμη Χαράλαμπου Ντάλλα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη του 2000, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο Χαράλαμπος Ντάλλας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ από το 1942 ως το θάνατό του. Γεννήθηκε στο χωριό Ελεύθερο Κόνιτσας της Ηπείρου το 1921 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ορφάνεψε από πατέρα και αναγκάστηκε από μικρή ηλικία να ριχτεί στη βιοπάλη για να βγάλει το ψωμί του και να βοηθήσει τη μητέρα του να μεγαλώσει τις τρεις μικρότερες αδελφές του.

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, συμμετείχε στην εκδίωξη των Ιταλών. Το 1942, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και με την ίδρυσή του, εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ με άλλους χωριανούς και, αργότερα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Γερμανών στην περιοχή, τον Ιούλη του 1943, ενώ λίγο αργότερα πέρασε στην Πολιτοφυλακή.

Μετά τη Βάρκιζα βασανίστηκε από τρομοκράτες. Το 1947 βγήκε πάλι στο βουνό, στο Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στη μάχη του Μετσόβου, σ' όλες τις μάχες της Μουργκάνας και της Λάκκας Σουλίου. Μετά τον ελιγμό, πήρε μέρος σ' όλες τις μάχες του Γράμμου. Στη διάρκεια του '48-'49 τραυματίστηκε δύο φορές. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ.

Με την ήττα, το 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, φοίτησε στη σχολή Αξιωματικών. Εκεί παντρεύτηκε τη Ρωσίδα γυναίκα του Τζίνα και έκανε οικογένεια. Επαναπατρίστηκε το 1978. Ανθρωπος σωστός, έξυπνος και αντικειμενικός, στεκότανε σωστά στις συζητήσεις με τους χωριανούς κατατοπίζοντάς τους, με απλά λόγια και χωρίς ποτέ να εκνευρίζεται, καθώς ήταν γνώστης της κοσμοθεωρίας μας. Αιωνία η μνήμη του.

Στη μνήμη του Χ. Ντάλλα, ο Σωτήρης Σπύρου Μπάρμπας, στέλεχος της ΕΠΟΝ Περιοχής Λάκας Αώου Κόνιτσας Ηπείρου, προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, την Παρασκευή 15 του Μάρτη 2002, ώρα 9 το βράδυ, στην ταβέρνα της γειτονιάς «Το Μαυρέλι» (Κολοκοτρώνη 56, τηλ.: 010-9247.263), διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι με μουσική, τραγούδια και, φυσικά, καλό φαγητό. Τηλέφωνα για συμμετοχή: Β. Καραμπάτσος 3473.573 και Σ. Ψωμιάδης 9225.832.

Το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 17.3.2002 και ώρα 9.30 το πρωί στα γραφεία του (Δωδεκανήσου 57 - Ανω Καλαμάκι), πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Δηλώσεις συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο μέχρι την Πέμπτη 14.3.2002.

Σκότωσε τον πατέρα της

Σκότωσε τον πατέρα της, Κεχιόπουλο Γεώργιο, 41 ετών, η Ναταλία Κεχιοπούλου, 19 ετών, κάτοικος Θεσσαλονίκης, σπουδάστρια του ΤΕΙ, καταφέρνοντάς του δύο μαχαιριές με μαχαίρι της κουζίνας στον τράχηλο και στην κοιλιά.

Το φονικό, σύμφωνα με την Αστυνομία, έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα ώρα 4 μ.μ. στην οδό Αριστοτέλους 12, σε γραφείο τεχνικής υποστήριξης υπολογιστών, όπου εργαζόταν η πατροκτόνος. Μετά τη δολοφονία και αφού η δράστρια περιπλανήθηκε στους δρόμους της πόλης, παρουσιάστηκε στις 10 μ.μ. στη Διεύθυνση Ασφαλείας, ανέφερε την πράξη της και συνελήφθη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η δράστρια ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της, ότι όταν πήγε στο γραφείο της, βρήκε εκεί τον πατέρα της, ο οποίος της ζήτησε να συνευρεθούν σεξουαλικά, πράγμα που η ίδια αρνήθηκε. Κατά τη φιλονικία που ακολούθησε, η Κεχιοπούλου τραυμάτισε θανάσιμα τον πατέρα της με ένα μαχαίρι της κουζίνας. Το όπλο του εγκλήματος κατασχέθηκε και από τη Διεύθυνση Ασφαλείας ενεργείται προανάκριση. Παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ