Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μνήμη Χαράλαμπου Ντάλλα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη του 2000, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο Χαράλαμπος Ντάλλας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ από το 1942 ως το θάνατό του. Γεννήθηκε στο χωριό Ελεύθερο Κόνιτσας της Ηπείρου το 1921 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ορφάνεψε από πατέρα και αναγκάστηκε από μικρή ηλικία να ριχτεί στη βιοπάλη για να βγάλει το ψωμί του και να βοηθήσει τη μητέρα του να μεγαλώσει τις τρεις μικρότερες αδελφές του.

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, συμμετείχε στην εκδίωξη των Ιταλών. Το 1942, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και με την ίδρυσή του, εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ με άλλους χωριανούς και, αργότερα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Γερμανών στην περιοχή, τον Ιούλη του 1943, ενώ λίγο αργότερα πέρασε στην Πολιτοφυλακή.

Μετά τη Βάρκιζα βασανίστηκε από τρομοκράτες. Το 1947 βγήκε πάλι στο βουνό, στο Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στη μάχη του Μετσόβου, σ' όλες τις μάχες της Μουργκάνας και της Λάκκας Σουλίου. Μετά τον ελιγμό, πήρε μέρος σ' όλες τις μάχες του Γράμμου. Στη διάρκεια του '48-'49 τραυματίστηκε δύο φορές. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ.

Με την ήττα, το 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, φοίτησε στη σχολή Αξιωματικών. Εκεί παντρεύτηκε τη Ρωσίδα γυναίκα του Τζίνα και έκανε οικογένεια. Επαναπατρίστηκε το 1978. Ανθρωπος σωστός, έξυπνος και αντικειμενικός, στεκότανε σωστά στις συζητήσεις με τους χωριανούς κατατοπίζοντάς τους, με απλά λόγια και χωρίς ποτέ να εκνευρίζεται, καθώς ήταν γνώστης της κοσμοθεωρίας μας. Αιωνία η μνήμη του.

Στη μνήμη του Χ. Ντάλλα, ο Σωτήρης Σπύρου Μπάρμπας, στέλεχος της ΕΠΟΝ Περιοχής Λάκας Αώου Κόνιτσας Ηπείρου, προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ