ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ενάντια στους εργαζομένους και στην εθνική κυριαρχία
  • Ξεκίνησαν χτες οι διαδικασίες για την επικύρωσή της στη Βουλή
  • Καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ

Με το ΚΚΕ να είναι η μόνη πολιτική δύναμη που καταψήφισε τη Συνθήκη της Νίκαιας, ξεκίνησε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χωρίς ίχνος πολιτικής αντιπαράθεσης, τάχθηκαν υπέρ της επικύρωσης του κειμένου, ενώ «παρών» ψήφισε ο ΣΥΝ.

Συνθήκη - «οχυρό» του σκληρού πυρήνα

Την καταψήφιση της Συνθήκης της Νίκαιας ζήτησε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι και αυτή η συνθήκη «στοχεύει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των θεσμών και των μέτρων που ενισχύουν το μονοπωλιακό κεφάλαιο της Ευρώπης», ενώ κινείται «σε βάρος των εργαζομένων και των πιο αδύνατων κρατών», δίνοντας μεγαλύτερες δυνατότητες στην ΕΕ «παρέμβασης για τα ιδιοτελή της συμφέροντα σε τρίτες χώρες».

Αναφερόμενος στις θεσμικές αλλαγές που επήλθαν, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «κατοχυρώνεται θεσμικά ο σκληρός πυρήνας των ισχυρών χωρών της ΕΕ, που θα σέρνονται γύρω του μικρότερες χώρες», αναφέροντας ενδεικτικά πως η αναλογία των ψήφων διαμορφώνεται έτσι ώστε οι μεγάλες χώρες να ενισχύονται και από 2 προς 1 γίνεται 2,4 προς 1. Χαρακτήρισε το νέο θεσμικό πλαίσιο «όπλο των επιχειρηματιών εναντίον των εργαζομένων και των χωρών του Τρίτου Κόσμου», ενώ αναφερόμενος στις προοπτικές της ομοσπονδιοποίησης και του Ευρωπαϊκού Συντάγματος μίλησε για «προοπτική προς το χειρότερο για τους εργαζομένους» και πλήγμα για την εθνική ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα παρατήρησε ότι σχετικά με τη στάθμιση των ψήφων «το σύστημα έγινε πιο αδιαφανές», ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ισχυρές χώρες κορυφώθηκαν.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε επίσης πως «θεσμοθετήθηκε το καθεστώς της ενισχυμένης συνεργασίας» κι έτσι «8 στις 15 χώρες θα αποφασίζουν για σοβαρότατα ζητήματα και κάθε χώρα που δε θα συμφωνεί θα μπαίνει στο δίλημμα του να ασκήσει βέτο, όπου μπορεί να ασκήσει». Σημείωσε ότι «με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται στην πράξη ο σκληρός πυρήνας», προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία «μπαίνει και η εξωτερική πολιτική»!

Ειδικά για το θέμα των ειδικών πλειοψηφιών για συγκεκριμένα αντικείμενα πολιτικής, σημείωσε ότι «επεκτείνεται η ειδική πλειοψηφία σε 39 περιπτώσεις», γεγονός που «είναι σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας». Τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι σε αυτή την παραχώρηση», αφού «περισσότερες αποφάσεις θα παίρνονται στις Βρυξέλλες και λιγότερες στην Αθήνα». Πάντως παρατήρησε ότι σε συγκεκριμένα θέματα και ειδικά «όπου υπάρχει συμφέρον για την ντόπια άρχουσα τάξη» επιχειρήθηκε η διατήρηση του βέτο. Ειδικά για το συγκεκριμένο δικαίωμα, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι μπορεί να γίνει επίκληση βέτο «μόνο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ούτε καν σε θέματα πολιτικών δημοκρατικών δικαιωμάτων». Τέλος έκανε λόγο για «υπερεξουσίες του προέδρου της Κομισιόν», προσθέτοντας ότι «χάνει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο», ενώ «περιορίζεται η εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων». Κατέληξε αναφερόμενος στην πάγια θέση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα σε θέματα τέτοιων συνθηκών, μιλώντας για «απόσταση ανάμεσα στη θέληση των λαών» και στις εξελίξεις.

Ενα ακόμα βήμα...

Ως «ένα ακόμα βήμα» στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παρουσίασε τη Συνθήκη της Νίκαιας ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, έστω κι αν όπως ανέφερε «δεν έγιναν ριζικές καινοτομίες». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «η Νίκαια συμπλήρωσε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», την οποία και υπερασπίστηκε σθεναρά, αναφέροντας πως «χωρίς αυτή τη συνθήκη, δε θα υπήρχε το ενιαίο νόμισμα», καθώς και ότι «η νομισματική ενοποίηση είναι ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης».

Παράλληλα υποστήριξε ότι στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών από την πλευρά των «ισχυρότερων χωρών» υπήρξε η τάση για «θεσμική τελειοποίηση». Ομως, όπως είπε, είχαμε «τάση για ολοκλήρωση νέων τομέων, όπως το περιβάλλον, οι μεταφορές και τα κοινωνικά δικαιώματα». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το «κοινωνικό μέρος» της συνθήκης «πρέπει να μας εμπνεύσει αισιοδοξία», αφού «εισήχθη η έννοια της κοινής κοινωνικής πολιτικής στο κοινοτικό γίγνεσθαι». Τέλος όσον αφορά την ελληνική πλευρά, ο Θ. Πάγκαλος τόνισε πως «η Ελλάς δε βλέπει τη θέση της να περιθωριοποιείται. Εξασφαλίζεται η θέση μας σε σχέση με άλλες χώρες ανάλογου μεγέθους». Τέλος, είπε ότι δικαιώθηκε η τάση της ελληνικής πλευράς να αναζητά αυξημένες πλειοψηφίες στα κοινοτικά θέματα, αφού «η Ελλάδα ανήκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στις πλειοψηφίες», οπότε «οι πλειοψηφίες βοηθούσαν τις ελληνικές θέσεις».

Στη θέση περί κοινωνικής διάστασης της συνθήκης συνηγόρησε και η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου, μιλώντας για «κοινωνική Ευρώπη». Σημείωσε ότι η Νίκαια «δεν απάντησε ολοκληρωμένα, αλλά η Ευρώπη προχώρησε με μικρά βήματα», αναφέροντας συγκεκριμένα τη «σύσταση επιτροπής κοινωνικής προστασίας». Οσον αφορά τους χειρισμούς των θεμάτων της Νίκαιας από ελληνικής πλευράς, η εισηγήτρια της ΝΔ έκανε λόγο για «συνεπή θέση της Ελλάδας» και τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ», καθώς και ότι «η ΝΔ στήριξε με συνέπεια τη θέση αυτή».

Αυταπάτες...

Η Αικατερίνη Ξηροτύρη αντικατέστησε τελικά χτες την Μαρία Δαμανάκη στη θέση της εισηγήτριας του ΣΥΝ, αφού η τελευταία δήλωσε τη διαφωνία της με θέση του κόμματος που ψήφισε «παρών» για τη Συνθήκη της Νίκαιας. Αιτιολογώντας τη θέση του Συνασπισμού, η Α. Ξηροτύρη επανέλαβε τις γνωστές αυταπάτες περί πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ και προαγωγής του κοινωνικού της προσώπου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν επικυρώνουμε τη Συνθήκη της Νίκαιας, αλλά λέμε "παρών" γιατί θέλουμε να είμαστε παρόντες στους αγώνες για την πολιτική ενοποίηση». Επίσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, γιατί όπως είπε «δεν έγινε ένας δημοκρατικός διάλογος με τα κόμματα και τους φορείς πριν τη συνθήκη» και «συζητείται στο Κοινοβούλιο εκ των υστέρων». Αναφερόμενη δε στο κείμενο, μίλησε για «εμμονή στην οικονομική πλευρά της ενοποίησης».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Τον Απρίλη η δεύτερη επαφή

«Εποικοδομητικά» βήματα προς έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο

«Εποικοδομητική» και «θετική» χαρακτήρισαν χτες την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο του διερευνητικού διαλόγου, ο Ελληνας πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο μόνιμος υφυπουργός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ουγούρ Ζιγιάλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής τους στην Αγκυρα.

«Ηταν μια εποικοδομητική συνάντηση», είπε στους δημοσιογράφους ο Ουγκούρ Ζιγιάλ και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διαδικασία και να συναντηθούν και πάλι τον Απρίλη στην Αθήνα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε και το θέμα της Κύπρου, ο Τούρκος πρέσβης απάντησε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της Ελλάδας και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι στη διαδικασία του διερευνητικού διαλόγου δεν υπάρχει χρονικό όριο.

Στόχος των συναντήσεων είναι η προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε ο Ουγκούρ Ζιγιάλ και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τη μεθοδολογία, το πλαίσιο και την ουσία του προβλήματος. Ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ακόμα ότι για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα των συναντήσεων δε θα δώσει περισσότερες πληροφορίες και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε την ίδια στάση να τηρήσει και η ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Αν. Σκοπελίτης, χαρακτήρισε τη συνάντηση «θετική και εποικοδομητική» και τόνισε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων σε γενικές γραμμές και ότι αποφασίστηκε να ξανασυναντηθούν.

Αν και θέση της Αθήνας είναι ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μόνη ελληνοτουρκική διαφορά, στους διπλωματικούς κύκλους προβάλλεται η άποψη ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν μπορεί να αγνοήσει μια σειρά από ζητήματα τα οποία θέτουν και οι δύο πλευρές. Για παράδειγμα, το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, η κυριαρχία επί βραχονησίδων στο Αιγαίο, η επιθετική τουρκική στρατιά του Αιγαίου, αποτελούν ζητήματα που θεωρείται βέβαιο ότι είτε έμμεσα είτε άμεσα θα πέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αν τελικά οι διερευνητικές επαφές οδηγήσουν σε ουσιαστικές συνομιλίες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι ανεξάρτητα από το αν οι διερευνητικές επαφές θα οδηγήσουν σε εφ' όλης της ύλης διάλογο, οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες να εμφανιστούν συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το κείμενο του Ελσίνκι για την αναζήτηση τρόπων διευθέτησης των προβλημάτων τους, στο πλαίσιο του άρθρου 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, περιλαμβάνεται και ο διμερής διάλογος...

Σχετικά με τη χτεσινή πρώτη διερευνητική συνάντηση, πρέπει να σημειωθεί ότι άρχισε στις 10:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 15:30. Συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο καθηγητής Αργύρης Φατούρος και από τουρκικής πλευράς ο πρέσβης Ουγούρ Ζιγιάλ και ο πρέσβης Ντενίζ Μπολούκμπασι.

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.10, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», τη συζήτηση του Κ. Καραχάλιου με τον Βαγγέλη Τιρτιράκη, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Κοινωνική Ασφάλιση - Προτάσεις της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΚΚΕ».
  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή με τον Δημήτρη Δήμου αντιστράτηγο ε.α., τον Νικόλαο Κατσαρό φυσικό, διευθυντή ερευνών στο «Δημόκριτο» και τον Ευάγγελο Μαχαίρα πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, με θέμα: «Ο λεγόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η αποκάλυψη ύπαρξης αμερικανικών σχεδίων για χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ