ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αθλιο παιχνίδι παίζει η κυβέρνηση

Αθλιο παιχνίδι, πάνω στην αγωνία των χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για το μεροκάματο, έχει στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει τα διαλυτικά της σχέδια. Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να χαρακτηρίσει την επισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας ως αρχαιολογική ζώνη τύπου Α΄ (σαν την Ακρόπολη), της οποίας η εφαρμογή σημαίνει πολύ απλά «Ζώνη τέλος»! Ανέφερε ότι «είναι ένα ανοιχτό θέμα» και ότι την επόμενη βδομάδα θα συναντήσει τον Ε. Βενιζέλο για να... συζητήσουν τώρα(!) την υπόθεση της Κυνοσούρας! Μάλιστα, δε δίστασε να προκαλέσει κι από πάνω λέγοντας ότι για την Κυνοσούρα δεν έχουν τεθεί ποτέ συγκεκριμένα αιτήματα και ότι: «Οταν πλησιάζει η αντιμετώπιση πολλών θεμάτων που υπήρχαν ή που είχαν τεθεί, κι εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος μετά τη διυπουργική σύσκεψη ότι πολλά απ' αυτά θα λυθούν, αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να εξευρεθούν νέα»!

Ειδικά για τον εξωφρενικό ισχυρισμό του ότι δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένα αιτήματα για την Κυνοσούρα, δήλωσε: «Δεν τέθηκε ποτέ μα ποτέ αίτημα συγκεκριμένο που να λέει ότι εδώ θα γίνουν τα μπλόκια, εκεί οι δέστρες, εκεί τα εργοστάσια κλπ.»! Βέβαια, τα όσα αναφέρει ο υπουργός δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού σωματεία της Ζώνης, ο Δήμος Περάματος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια συγκεκριμένες προτάσεις για την υποδομή της Κυνοσούρας, που περιέχει από πλωτές εξέδρες μέχρι δεξαμενές. Επιπλέον, για τα όσα αναφέρει τώρα ο υπουργός για την Κυνοσούρα, πριν από δύο βδομάδες, που η υπουργική απόφαση του Ε. Βενιζέλου δεν είχε έρθει στο φως, όχι μόνο δεν έλεγε κουβέντα, αλλά έδινε προς τους φορείς «απλόχερα» υποσχέσεις για μεγάλα έργα στην περιοχή αυτή.

Βέβαια, ο κόσμος που ζει από τη Ζώνη, εργατοτεχνίτες, μεταλλουργικές επιχειρήσεις, λαντζέρηδες, ιδιοκτήτες ρυμουλκών, γερανογεφυρών, ο Δήμος Περάματος, έχουν ήδη ξεκινήσει τη μάχη τους ενάντια στη συνεχή υπονόμευση της Ζώνης, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι θα γίνει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία της Ζώνης στο Πνευματικό Κέντρο του Περάματος, προκειμένου να καθορίσουν τη μέρα και ώρα για το κλείσιμο με πλωτά μέσα του λιμανιού του Πειραιά συμβολικά επί 3 ώρες και για να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα μέχρι την ανάκληση της απόφασης και την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για έργα ανάπτυξης.

ΕΡΤ
Απεργιακό τετραήμερο
  • Τέσσερις 4ωρες στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο και 48ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη των δημοσιογράφων της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα
  • Νέα γενική απεργία στις 21 και 22 Μάρτη αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης

Με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, καθώς και με 48ωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση όλης της χώρας απαντούν στην άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ, αλλά και της κυβέρνησης να ικανοποιήσουν χρόνια και δίκαια αιτήματα των δημοσιογράφων.

Η απόφαση για τις στάσεις εργασίας και την απεργία ελήφθη από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά την άκαρπη συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ που έγινε στις 12 Μάρτη 2002. Με χτεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έγινε γνωστό ότι συμμετέχουν και όλες οι υπόλοιπες δημοσιογραφικές Ενώσεις, οπότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποκτούν πλέον πανελλαδικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνουν τόσο την τηλεόραση (ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3) όσο και την ΕΡΑ και τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν από τις 12 μ. - 4 μ.μ. στο ραδιόφωνο και από τις 8 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα για την τηλεόραση. Η 48ωρη απεργία θα γίνει από τις 6 π.μ. της Τρίτης 19 Μαρτίου έως και τις 6 π.μ. της Πέμπτης 21 Μάρτη για όλους τους συντάκτες που εργάζονται στην ΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ ζητά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τη μισθολογική εξομοίωση των συντακτών που εργάζονται στην ΕΡΤ με εκείνων των εφημερίδων. Την αντικατάσταση των τριμήνων συμβάσεων έργου, καθώς και εκείνων των ορισμένου χρόνου εργασίας, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι για ακόμη μια φορά δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπίσουν την αυτοτέλεια της λειτουργίας του επαγγέλματος και τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο πλαίσιο του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, υπεύθυνη και πλουραλιστική ενημέρωση. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ να συμμετάσχουν στις στάσεις και στην απεργία, διασφαλίζοντας έτσι τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Χτες στη 1 μ.μ. έγινε νέα άκαρπη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών της ΕΣΗΕΑ και των εκδοτών. Οι τελευταίοι πρότειναν τριετή σύμβαση εργασίας με αύξηση 4% επί των καταβαλλόμενων μισθών και για άλλη μια φορά αρνήθηκαν ουσιαστική συζήτηση για τα υπόλοιπα αιτήματα των δημοσιογράφων (επιδόματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και πτυχίου, πνευματικά δικαιώματα, αμοιβή για εργασία στα ένθετα κ.ά.). Ομως, συμφωνήθηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Τρίτη.

Για την ίδια ώρα χτες ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Διασωματειακής Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά έγινε με καθυστέρηση περίπου 1,5 ώρας. Στη συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε τελικά η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας όλων των Ενώσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή 21 και 22 Μάρτη. Ομως, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΕ) ζήτησαν η κινητοποίηση αυτή να ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Τρίτη.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΕΟ
Τους απολύουν και τους εκβιάζουν

Παρά την προχτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΤΕΟ στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με την παραμονή τους μέχρι πρωίας χτες σε γραφείο του 6ου ορόφου, παρά τις 60 μέρες κατάληψης και τις 65 μέρες απεργίας, παρά τις πολλές συναντήσεις και διαλόγους, οι αρμόδιοι επανέφεραν την... αποσυρόμενη προκήρυξη. Οπως φαίνεται, την κυβέρνηση δεν την πτοούν ούτε οι δύο κρεμασμένοι από τα μπαλκόνια του ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε οι συμβασιούχοι - η μειοψηφία του ΤΕΟ όπως τη χαρακτήρισε ο υφυπουργός - που, απελπισμένοι πια, φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις, γιατί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά.

Χτες, οι συμβασιούχοι επιβεβαίωσαν ακόμη μια φορά ότι δεν κάνουν πίσω και συνεχίζουν κατάληψη κι αγώνα, παρά την απαίτηση των αρμοδίων να εγκαταλείψουν το κτίριο του ΤΕΟ άμεσα. Ο υφυπουργός Γ. Τσακλίδης επανέφερε την προκήρυξη και είπε στους συμβασιούχους ότι καλύπτονται. Ζήτησε επίσης ν' αποχωρήσουν από το κτίριο για ν' αναστείλει την προκήρυξη για 4 ημέρες και να δει με θετική διάθεση κάποιες παρατηρήσεις, διαφορετικά δεν ισχύει καμιά δέσμευση από την πλευρά του. Οι εργαζόμενοι του ΤΕΟ επιμένουν σε νομοθετική ρύθμιση και επιφυλάσσονται να τη μελετήσουν για να του θέσουν επακριβώς τις ελλείψεις. Πάντως, με μια πρώτη ματιά, κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (καθαρίστριες, ηλεκτρολόγοι, πτυχιούχοι) θα μείνουν εκτός δουλιάς, παρά την υποτιθέμενη πριμοδότηση που δίνεται σε όσους κατέχουν το αυτοματοποιημένο σύστημα. Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν εμπειρία σε αυτό. Επίσης, δίνεται το δικαίωμα μέσω ΑΣΕΠ να πάρουν μέρος πολλά άτομα ακόμα και με μία σύμβαση.

Σήμερα οι συμβασιούχοι θα διαμαρτυρηθούν με συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Για την κάρτα των αναπήρων

Κάρτα ελευθέρας στα αστικά μέσα συγκοινωνίας, δικαιούνται όσοι έχουν αναπηρία πάνω από 67%, όπως ανακοινώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Η προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών στις κατά τόπους Νομαρχίες λήγει στις 31 του Μάρτη. Τα δικαιολογητικά αναγράφονται στην αίτηση που υποβάλλει ο δικαιούχος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Εκλογές στο Παράρτημα του Συνδικάτου

Εκλογές πραγματοποιεί το Παράρτημα Εργαζομένων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Ολυμπιακό Χωριό από την Τρίτη 19 του Μάρτη έως την Παρασκευή 22 του Μάρτη. Το πρόγραμμα διεξαγωγής των εκλογών έχει ως εξής: Τρίτη, Α' Εργολαβία, στα γραφεία του Συνδικάτου, Τετάρτη, Β' Εργολαβία, στην είσοδο της Β' Εργολαβίας, Πέμπτη, Δ' Εργολαβία, μπροστά στα γραφεία της ΑΛΦΑ - ΜΠΕΤΟΝ, Παρασκευή, Γ' Εργολαβία, στην είσοδο της Γ' Εργολαβίας. Οι θα γίνονται από τις 6.30 - 7.30 π.μ. και 14.30-16.00 μ.μ. αλλά και στην ώρα του διαλείμματος 11.00 - 12.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ