Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΤ
Απεργιακό τετραήμερο
  • Τέσσερις 4ωρες στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο και 48ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη των δημοσιογράφων της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα
  • Νέα γενική απεργία στις 21 και 22 Μάρτη αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης

Με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, καθώς και με 48ωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση όλης της χώρας απαντούν στην άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ, αλλά και της κυβέρνησης να ικανοποιήσουν χρόνια και δίκαια αιτήματα των δημοσιογράφων.

Η απόφαση για τις στάσεις εργασίας και την απεργία ελήφθη από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά την άκαρπη συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ που έγινε στις 12 Μάρτη 2002. Με χτεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έγινε γνωστό ότι συμμετέχουν και όλες οι υπόλοιπες δημοσιογραφικές Ενώσεις, οπότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποκτούν πλέον πανελλαδικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνουν τόσο την τηλεόραση (ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3) όσο και την ΕΡΑ και τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν από τις 12 μ. - 4 μ.μ. στο ραδιόφωνο και από τις 8 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα για την τηλεόραση. Η 48ωρη απεργία θα γίνει από τις 6 π.μ. της Τρίτης 19 Μαρτίου έως και τις 6 π.μ. της Πέμπτης 21 Μάρτη για όλους τους συντάκτες που εργάζονται στην ΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ ζητά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τη μισθολογική εξομοίωση των συντακτών που εργάζονται στην ΕΡΤ με εκείνων των εφημερίδων. Την αντικατάσταση των τριμήνων συμβάσεων έργου, καθώς και εκείνων των ορισμένου χρόνου εργασίας, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι για ακόμη μια φορά δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπίσουν την αυτοτέλεια της λειτουργίας του επαγγέλματος και τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο πλαίσιο του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, υπεύθυνη και πλουραλιστική ενημέρωση. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ να συμμετάσχουν στις στάσεις και στην απεργία, διασφαλίζοντας έτσι τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Χτες στη 1 μ.μ. έγινε νέα άκαρπη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών της ΕΣΗΕΑ και των εκδοτών. Οι τελευταίοι πρότειναν τριετή σύμβαση εργασίας με αύξηση 4% επί των καταβαλλόμενων μισθών και για άλλη μια φορά αρνήθηκαν ουσιαστική συζήτηση για τα υπόλοιπα αιτήματα των δημοσιογράφων (επιδόματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και πτυχίου, πνευματικά δικαιώματα, αμοιβή για εργασία στα ένθετα κ.ά.). Ομως, συμφωνήθηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Τρίτη.

Για την ίδια ώρα χτες ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Διασωματειακής Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά έγινε με καθυστέρηση περίπου 1,5 ώρας. Στη συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε τελικά η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας όλων των Ενώσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή 21 και 22 Μάρτη. Ομως, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΕ) ζήτησαν η κινητοποίηση αυτή να ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ