Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
«Παραμετρικές απώλειες» ονομάζουν τώρα τη σφαγή

Την επέκταση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και για τους ασφαλισμένους πριν το 1993, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες εξήγγειλε ουσιαστικά χθες η κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο, να εκφράζει την ικανοποίησή του για τις λεγόμενες «παραμετρικές αλλαγές», έτσι όπως συνολικά αναπτύχθηκαν την Τρίτη και χθες Τετάρτη από την κυβέρνηση στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης.

Παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστική μείωση των συντάξεων επιφυλάσσει και για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ - τράπεζες η κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να κατακερματίσει για μια ακόμη φορά κατηγορίες ασφαλισμένων και να αφαιρέσει τα δικαιώματά τους μέσα από ένα σύνθετο πλαίσιο ημερομηνιών και σταδιακών αυξομειώσεων διαφόρων παραμέτρων.

«Με τις χθεσινές και τις σημερινές δηλώσεις της κυβέρνησης, εκτιμούμε ότι έγινε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ανισοτήτων του συστήματος, εναρμόνισης σε ενιαίους κανόνες και αρχές. Κρίνουμε θετικό το ισοζύγιο με τις παραμετρικές αλλαγές, αν και υπάρχει μια μικρή, αλλά σαφής μείωση προσδοκιών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση!

Οι ανατροπές είναι:

- Σύνταξη με 35 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους πριν το 1982.

- Σύνταξη στα 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους μετά το 1982.

- Σύνταξη στα 60 για τις γυναίκες με ελάχιστο τα 15 χρόνια εργασίας.

- Σύνταξη στα 65 για τους άνδρες με ελάχιστο 15 χρόνια εργασίας.

- Σύνταξη στα 58 για άνδρες και γυναίκες με 35 χρόνια εργασίας.

Επίσης, εκείνοι που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2008 και μετά, υφίστανται μείωση της σύνταξής τους μέσα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης.

Ειδικότερα:

- Από το 2008 έως και το 2017, το ποσοστό αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης θα μειώνεται κατά 1%, έτσι ώστε το 2017 να φτάσει το 70% από 80% που ισχύει τώρα.

- Από το 2008 έως και το 2012, η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα αυξάνεται κατά ένα έτος. Ετσι, το 2008 η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών του τελευταίου έτους. Το 2009 με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών των δυο τελευταίων ετών, έως το 2012 όπου θα υπολογίζεται με βάση τα τελευταία 5 χρόνια!!!

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι αν και στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις από κλάδο σε κλάδο, η συνταξιοδότηση στα 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας είναι κατάφωρη και σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης!

Μετά από όλα αυτά, ο Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ «κατάφερε» (!) να μην επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να γίνουν «βήματα βελτίωσης για την αποκατάσταση της εσωτερικής δικαιοσύνης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης»! Πρόσθεσε ότι η «επιτυχία αυτή θα ολοκληρωθεί εφόσον η χρηματοδότηση θα είναι τέτοια που θα υποστηρίζει το σύστημα για να είναι οικονομικά βιώσιμο»!

Τέλος, για να ξεκαθαρίσει την επιμονή του στο στημένο παιχνίδι του «κοινωνικού διαλόγου» και να δώσει μια ψευδή εντύπωση σκληρής υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, είπε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε το καράβι στη μέση του πελάγους. Θα το πάμε στο λιμάνι με ασφαλή τρόπο, εκεί που το θέλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».

Συνυπεύθυνοι στην απάτη αναδεικνύονται πλέον ανοιχτά και οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) καθώς ενώ ο κόσμος καίγεται, επέλεξαν να σταθούν μόνο στο θέμα της χρηματοδότησης ο γενικός γραμματέας Γ. Μανώλης, ενώ ο αν. πρόεδρος Α. Καλύβης, δήλωσε ότι πρώτα έπρεπε να συζητηθεί η χρηματοδότηση και μετά οι παραμετρικές αλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ