Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τώρα χρειάζεται να απορριφθούν συνολικά αυτά τα μέτρα

Οδεύουμε σε ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που δε θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους. Αν σήμερα δεν αντισταθούμε, δημιουργούνται άσχημα τετελεσμένα που πολύ πιο δύσκολα θα ανατραπούν στο μέλλον. Γι' αυτό χρειάζεται να απορριφθούν συνολικά τα μέτρα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ 100,4».

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση κάνει σαν τον Χότζα. Βάζει δέκα μέτρα, αφαιρεί το ένα, λειαίνει τις οξείες γωνίες αλλά στην πραγματικότητα, οδεύουμε για ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που δε θα αγκαλιάζει όλους, που δε θα παρέχει προνοιακές συντάξεις σε ένα μεγάλο μέρος, και αυτό θα πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά, διότι δεν μπορεί ο εργαζόμενος να σκέφτεται με τα στάνταρ που ίσχυαν ως τώρα. Κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση. Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε ότι τώρα μπαίνουν οι βάσεις για την επόμενη δεκαετία. Αν σήμερα δεν αντισταθούμε, στην επόμενη δεκαετία θα έχουν διαμορφωθεί ορισμένα τετελεσμένα γεγονότα, που θα χρειάζεται δεκαπλάσιος αγώνας, για να κερδίσεις πολύ λιγότερα».

Οσον αφορά τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απάλλαξε τον εαυτό του από ορισμένες θετικές θέσεις, που υποχρεώθηκε να υιοθετήσει πέρυσι, όταν έγινε η λεγόμενη εθνική συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ. Επομένως, το κομπρεμί έγινε πριν και πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να πει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι θετικές. Οταν κάνεις πίσω στα δίκαια αιτήματα, τότε συναντάς τις κυβερνητικές προτάσεις. Είμαστε ριζικά αντίθετοι».

Ερωτηθείσα για το λεγόμενο διάλογο πρόσθεσε: «Υπάρχει διάλογος και διάλογος. Η υπόθεση του διαλόγου είναι καθαρά στημένη. Τώρα χρειάζεται συνολική απόρριψη των μέτρων, δεν έχουν βάση. Θα πηγαίναμε στο διάλογο, αν είχαμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο που είχε ορισμένα καλά και είχε και ορισμένα άσχημα. Σε αυτή την περίπτωση θα προσπαθούσαμε να παρέμβουμε στα άσχημα. Εδώ όλος ο κορμός, η βάση της πολιτικής είναι σε βάρος των εργαζομένων. Διάλογο κάνουν αυτοί που δε γνωρίζονται και πολύ καλά μεταξύ τους. Τώρα δε γνωριζόμαστε μεταξύ μας; Είναι διάλογος για το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο του ΠΑΜΕ και την τακτική του τόνισε. «Πρώτον, το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη. Είναι συσπείρωση σωματείων, τα οποία διαφωνούν με τις συγκεκριμένες επιλογές της ΓΣΕΕ και προσπαθούν μέσα στα πλαίσια και στις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος, να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων. Αν η ΓΣΕΕ έπαιζε αυτό το ρόλο, δε θα χρειαζόταν να υπάρχει μια ξεχωριστή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Δεύτερον, τι θα πει ενιαίο μέτωπο; Οταν π.χ. υπάρχει μια αγωνιστική γραμμή, διαμορφώνεται ένα ενιαίο μέτωπο. Οταν κάποιοι αυτή τη γραμμή την πετάνε στο καλάθι των αχρήστων, το μέτωπο δεν μπορεί να διαλύεται. Πρέπει να ανασυντίθεται, να ανασυγκροτείται και να συνεχίζει με όποιες δυνάμεις θέλουν και παραμένουν.

Αλίμονο αν πάμε σε αυτή τη λογική σ' αυτό το "στάτους κβο". Σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα εξαρτώνται κάθε φορά από κάποιες ηγεσίες όποιες και αν είναι αυτές. Αν κάνουν ένα βήμα μπρος θα κάνουν και οι εργαζόμενοι και αν κάνουν δέκα βήματα πίσω, οι εργαζόμενοι θα πάνε στο σπίτι τους. Τι θα πει διάσπαση και τι θα πει ενότητα; Γιατί είναι διάσπαση, όταν επιμένεις να γίνουν αγώνες από τους εργαζόμενους και όταν μάλιστα καλείς και την ίδια τη ΓΣΕΕ να μπει μπροστά. Δηλαδή παίζουμε τώρα με αυτές τις λέξεις;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ