ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου

Το χαντάκι στο οποίο έπεσε από 3,5 μέτρα ύψος ο Κότσι Αστρίτ
Το χαντάκι στο οποίο έπεσε από 3,5 μέτρα ύψος ο Κότσι Αστρίτ
Ενας ακόμα εργάτης στο εργοτάξιο-κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, παραλίγο να προστεθεί στη μακάβρια λίστα των θυμάτων της εργοδοσίας.

Ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του εργάτη σημειώθηκε χτες το πρωί στη Β΄ Εργολαβία. Πρόκειται για τον Κότσι Αστρίτ, 35 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ξεκαλούπωνε την εξωτερική πλευρά κολόνας πατώντας ουσιαστικά στον αέρα γιατί δεν υπήρχε σκαλωσιά!!! Το αποτέλεσμα ήταν ο εργαζόμενος να χάσει την ισορροπία του, να πέσει από ύψος περίπου 3,5 μέτρων και να τραυματιστεί. Το μοναδικό ασθενοφόρο που υπάρχει στην Α΄ Εργολαβία άργησε να φτάσει στο σημείο όπου βρισκόταν αιμόφυρτος ο εργαζόμενος, περίπου 20 λεπτά. Από εκεί ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι διασωληνωμένος και βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Τα γεγονότα που συνόδευσαν τον τραυματισμό του εργαζόμενου είναι αποκαλυπτικά του τρόπου που λειτουργεί η εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που δούλευαν στον ίδιο χώρο με τον Κότσι Αστρίτ μεταφέρθηκαν σε άλλη οικοδομή, ενώ λίγο μετά την άφιξη του γραμματέα του Συνδικάτου, Γ. Θεοδώρου, κάποιοι φρόντισαν να διώξουν τους εργαζόμενους που δούλευαν στις γύρω οικοδομές για να μη μιλήσουν. Αμέσως μετά το περιστατικό, οι φύλακες της εισόδου στην Α΄ Εργολαβία πήραν την εντολή να κλείσουν την πύλη και να επιτρέπουν την πρόσβαση στο έργο μόνο ύστερα από έλεγχο των στοιχείων όσων ήθελαν να μπουν (ποιος έδωσε την εντολή και σε ποιον ήθελε να εμποδίσει την είσοδο;).

Την ίδια μέρα (χτες) η ΓΣΕΕ ανακοίνωνε την οργάνωση εκδήλωσης στην οποία θα παρουσιάσει τις θέσεις της για τον εθελοντισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ομως, επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για τη μετατροπή των χώρων εργασίας σε σφαγεία. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι έχει καταστήσει ουσιαστικά ανενεργό την αρμόδια Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΓΝΑΤΙΑ
Απειλές, πιέσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων

Σκληρή στάση απέναντι στους εργαζόμενους τηρεί η διοίκηση της τράπεζας, σκοπεύοντας μεταξύ άλλων, σε ένα νέο και χειρότερο οργανισμό προσωπικού

Με αυταρχικές μεθόδους και απειλές για απολύσεις, επιχειρεί η διοίκηση της Τράπεζας Εγνατία να επιβάλει τις θέσεις της στους εργαζόμενους για τον οργανισμό προσωπικού και να συντηρήσει ένα καθεστώς παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασύδοτης χρήσης του διευθυντικού δικαιώματος. Ταυτόχρονα, επιδιώκει τη βλαπτική μεταβολή των όρων χορήγησης του εφάπαξ που δικαιούται μια μερίδα εργαζομένων.

Και η Εγνατία είναι από εκείνες τις τράπεζες, η οποία δεν κάνει ανάλυση της μισθοδοσίας. Αυτό της επιτρέπει να ισχυρίζεται ότι μέσα στο μισθό περιλαμβάνονται οικονομικές παροχές (για παράδειγμα επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, η διαφορά από τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει εργαζόμενοι κ.ά.), που όμως δεν μπορούν να ελέγξουν οι εργαζόμενοι. Μέσα από μια ανεξέλεγκτη πολιτική αμοιβών διατηρεί τους εργαζόμενους στην άγνοια, ενώ δημιουργεί και αυθαίρετους διαχωρισμούς, με σκοπό να πλήξει την ενότητά τους. Σε ορισμένους εργαζόμενους έχει γίνει και μείωση μισθού, μέσα από την κατάργηση των εσωτερικών υπογραφών τους.

Στο ζήτημα αυτό είναι σαφείς και οι ευθύνες της ΟΤΟΕ, η οποία εμφανίζεται αδύναμη να στηρίξει τις διεκδικήσεις του Συλλόγου για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Σοβαρή είναι και η παρέμβαση της διοίκησης για την αλλαγή του οργανισμού προσωπικού. Η Εγνατία έχει συγχωνευτεί με την τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας. Το γεγονός ότι οι περίπου 600 εργαζόμενοι της Κεντρικής Ελλάδας είχαν εξασφαλίσει καλύτερους όρους εργασίας από τους περίπου 700 εργαζόμενους της παλαιάς Εγνατίας, έχει σαν αποτέλεσμα να δέχονται αφόρητες πιέσεις. Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 417 εργαζόμενοι από την Κεντρικής Ελλάδας και ανάμεσα στα άλλα η διοίκηση έχει αναφέρει ότι «περισσεύουν 150», ότι οι εργαζόμενοι από την Κεντρικής Ελλάδας είναι «τεμπέληδες» και πολλά άλλα.

Το πρόβλημα της τράπεζας είναι πως οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με λήξη τη συνταξιοδότησή τους! Η αποζημίωση απόλυσης σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη από το αν είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου. Η τράπεζα όχι μόνο δε θέλει να διευρυνθεί αυτό το καθεστώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά προσπαθεί να αλλάξει και τις συγκεκριμένες συμβάσεις με τη βοήθεια ενός νέου οργανισμού, πολύ λιγότερο προστατευτικού για τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα! Στο πλαίσιο αυτό ίσως επιδιωχτεί και η προσφυγή στον ΟΜΕΔ, που εμπειρικά, έχει φανεί ότι οι αποφάσεις του δε δημιουργούν προβλήματα στους εργοδότες ή και τους ευνοούν.

Ενα ακόμη σημείο τριβής αφορά το πρόγραμμα του εφάπαξ βοηθήματος που ισχύει για ορισμένους εργαζόμενους. Το είχαν οι εργαζόμενοι της Κεντρικής Ελλάδας και ο Σύλλογος ζητάει τη διεύρυνσή του για όλους. Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας αντιπροτείνει ένα συνολικό πρόγραμμα που ανατρέπει προς το χειρότερο τις προσδοκίες που είχαν οι εργαζόμενοι της Κεντρικής Ελλάδας.

Για τα παραπάνω προβλήματα, ο Σταύρος Βουτσινάς, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Προσωπικού της Εγνατίας, σχολίασε στο «Ρ»: «Πραγματικά είναι έτσι όπως τα θέτετε. Οι ενέργειες της διοίκησης αποσκοπούν στο να δημιουργούν διχόνοιες μέσα στο προσωπικό, ώστε να μπορεί να περνάει την πολιτική της, ότι δεν υπάρχει τίποτα ρυθμισμένο με συλλογικές συμβάσεις αλλά τα πάντα εξαρτώνται από το διευθυντικό της δικαίωμα. Βεβαίως, αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, για να δούμε τις τελικές της προθέσεις. Σαν σύλλογος αγωνιζόμαστε να μην περάσει αυτή η πολιτική και να έχουμε εργασιακές σχέσεις που να προσφέρουν ασφάλεια σε όλους τους εργαζόμενους. Δέσμευσή μας είναι ότι για οποιοδήποτε θέμα έχουμε εξελίξεις θα έχουμε τη συναντίληψη, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, όλων των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι έτσι θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και θα δώσουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, που η διοίκηση με την προσφιλή της τακτική τα διατηρεί σε εκκρεμότητα».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής

Για τα δημοκρατικά δικαιώματα των ναυτεργατών, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Σταύρος Σκοπελίτης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Ερώτηση, σύμφωνα με καταγγελίες των διοικήσεων των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, στις 5/3/2002, κυβέρνηση - υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - εφοπλιστές «ενισχύουν τους μηχανισμούς καταστολής, το "φακέλωμα" και τις "μαύρες λίστες" σε βάρος των ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών με στόχο να επιβληθεί η γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ναυτιλίας».

Σημειώνεται επίσης: «Βασιλικά Διατάγματα του 1914, αντιδραστικές διατάξεις, Ν.330/76 και άλλα, το ναυτικό φυλλάδιο - που είναι ο "κινητός φάκελος" των ναυτεργατών - αποτελούν το αντιδραστικό, αυταρχικό νομοθετικό πλέγμα σε βάρος των ναυτεργατών, τα οποία ενισχύθηκαν παραπέρα από το ΥΕΝ, με την καταγραφή από την υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων του ΥΕΝ στο μηχανογραφικό δελτίου των λόγων απόλυσης των ναυτεργατών, με κωδικούς από το 1 μέχρι το 9 και από το Α μέχρι το Π. Οι εφοπλιστές αξιοποιούν αυτόν το χαφιεδίστικο μηχανισμό όπως προκύπτει από επιστολές που έχουν αποσταλεί από τις εταιρίες στις εφοπλιστικές ενώσεις και καταχωρούν στη μαύρη λίστα τους ναυτεργάτες».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας «εάν έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων του ΥΕΝ για τους ναυτεργάτες; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να σταματήσει η αναγραφή των λόγων απόλυσης των ναυτεργατών στα ναυτικά φυλλάδια και γενικότερα το "φακέλωμα"; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τον εκδημοκρατισμό και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών, δημοκρατικών ελευθεριών στα πλοία;».

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΕΞΠΡΕΣ - ΣΑΜΙΝΑ»
Χωρίς ένοχο 81 νεκροί!

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να αποφυλακιστεί και ο υποπλοίαρχος, μετά την αποφυλάκιση του πλοίαρχου

To «μαχαίρι ακόμα δεν έφτασε στο κόκαλο» για το τραγικό ναυάγιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους, ενώ όποιες ευθύνες καταλογίζονται προς την πλοιοκτήτρια εταιρία και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), επικεντρώνονται σε επιμέρους ζητήματα, αφήνοντας εκτός την ουσία της υπόθεσης: Οτι, δηλαδή, είχαν εν πλω αυτό το σαπάκι.

Ειδικότερα, την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να αποφυλακιστεί από τις φυλακές της Σύρου ο υποπλοίαρχος Α. Ψυχογιός, ενώ ήδη εδώ και έναν περίπου μήνα είναι ελεύθερος και ο πλοίαρχος του πλοίου. Ο πρώτος αποφυλακίζεται λόγω της παρέλευσης του 18μηνου προφυλάκισης και ο δεύτερος επειδή έγινε δεκτή η σχετική αίτηση που κατέθεσε για αποφυλάκιση πριν την ολοκλήρωση του 18μηνου.

Στο μεταξύ χτθες στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ν. Καραδημητρίου κατέθεσε ο πρόεδρος των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ και της θυγατρικής τους HFD (πρώην MFD και πλοιοκτήτρια του ΣΑΜΙΝΑ) Κ. Κληρονόμος και ο κ. Βικάτος μέλος της διοίκησης της HFD. Ο Ν. Καραδημητρίου έχει απαγγείλει σε βάρος των δύο κατηγορίες για ένα κακούργημα, το οποίο αφορά τους 81 θανάτους και δύο πλημμελήματα. Οι κατηγορίες εστιάζονται στην ακαταλληλότητα των σωστικών μέσων, στη χαλασμένη - όπως διαπιστώθηκε από τις καταθέσεις - ηλεκτρομηχανή, στην απουσία της ηλεκτρονικής καταγραφής των ονομάτων των επιβατών και στην έλλειψη προβολής ενημέρωσης των επιβατών για θέματα κινδύνου. Ακόμα, κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, κατηγορία που έχει απαγγελθεί και σε βάρος 8 λιμενικών.

Ο εφέτης ανακριτής, αξίζει να σημειώσουμε, ότι «παιδεύει» την ολοκλήρωση της έκθεσής του για τις αιτίες και τους υπεύθυνους του ναυαγίου εδώ και ένα χρόνο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ