ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ο Δημήτρης Ματζουράτος υποψήφιος νομάρχης

Ο Δημήτρης Ματζουράτος, εκπαιδευτικός, θα είναι ο υποψήφιος νομάρχης της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) στην Κεφαλονιά, στις εκλογές του Οκτώβρη.

Σε ανοιχτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς παρουσία πλήθους κόσμου, έγινε και επίσημα η ανακήρυξή του από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΝΑΣ, Διονύση Τζανάτο.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο υποψήφιος νομάρχης Δ. Ματζουράτος, ο οποίος επισήμανε τη μεγάλη σημασία της εκλογικής μάχης, που γίνεται «μέσα σε συνθήκες παραπέρα όξυνσης της αντιπαράθεσης του ιμπεριαλισμού με τους λαούς και τα κινήματα».

«Σε αυτό το τοπίο - συνέχισε ο ομιλητής - η ΤΑ με προσαρμογές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, παίζει όλο και περισσότερο το ρόλο ενός βασικού κρίκου και μάλιστα με το πρόσχημα και την ψευδαίσθηση της αυτοδιοίκησης, για να περάσουν οι επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των τομέων της παιδείας, υγείας, πρόνοιας, του δασικού πλούτου, του νερού αλλά και του αθλητισμού και του πολιτισμού, ήταν η μόνη επωδός των τελευταίων Νομαρχιακών Αρχών».

«Μόνιμος προσανατολισμός της ΝΑΣ -τόνισε ο Δ. Ματζουράτος- είναι να αποτραπούν οι παραπάνω μεθοδεύσεις που επιχειρούνται είτε με την εκδοχή του νομάρχη Διονύση Γεωργάτου είτε με την εκδοχή του εν δυνάμει υποψηφίου Θεόδωρου Γαλατσιάτου (ΝΔ - ΣΥΝ) και κατέληξε πως η συνεπής δράση της ΝΑΣ και η συνεχής συμπαράστασή της στους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, την κατοχυρώνει σαν τη μόνη συνεπή δύναμη που μπορεί να πάρει τέτοιες δεσμεύσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ο Χάρης Μάστορας υποψήφιος δήμαρχος

Μέσα από μια μαζική εκδήλωση που αναδεικνύει και την απήχηση της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Κέρκυρας ανακηρύχτηκε ο Χάρης Μάστορας υποψήφιος δήμαρχος. Η εκδήλωση παρουσίασης του υποψηφίου και των θέσεων της Κίνησης έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Τον Χάρη Μάστορα, που είναι και πρόεδρος του Σωματείου των Λογιστών, παρουσίασε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης, Γιάννης Πιέρρης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολίτες του δήμου και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Κέρκυρας, που κατέγραψαν με την παρουσία τους την ανάγκη να «αλλάξει σελίδα» η Κέρκυρα. Να υπάρξει πλατιά αγωνιστική συσπείρωση στο Δήμο Κερκυραίων ικανή να αντιπαλέψει και να ανατρέψει το σημερινό αντιλαϊκό συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στόχος της κίνησης, όπως παρουσιάστηκε, μέσα από την πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, είναι να μετακινήσει τον άξονα της συζήτησης από τα πρόσωπα στην πολιτική και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στη ζωή των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δ. Πιτσιάβας, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Κέρκυρας του ΚΚΕ, ο Β. Αρμενιάκος, δήμαρχος Μελιτιαίων, ο Ν.Κουλούρης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκιμαίων, ο Χ. Χαραλάμπους, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αχιλλείων. Ακόμα, ο Αλέκος Λιθαδόπουλος και ο Κώστας Παπαδάτος εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κέρκυρας. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία Οικοδόμων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ναυτεργατών και Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Αγωγή Μητσοτάκη κατά «Ποντικιού»

Στην πολιτικά απαράδεκτη τακτική της υποβολής μηνύσεων κατά εφημερίδων προχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με αγωγή του κατά του σατιρικού περιοδικού «Ποντίκι» ζητά αποζημίωση 300.000 ευρώ (1 δισ. δρχ.) για «συκοφαντικό και εξυβριστικό δημοσίευμα».

Το δημοσίευμα αυτό, όπως αναφέρεται στην αγωγή, εμφανίζει τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε «συνωμοσία» κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, «η οποία μάλιστα εξεδηλώθη δύο φορές με σκοπό να υποχρεωθεί αυτός σε παραίτηση από το αξίωμά του». Η συνωμοσία, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στην αγωγή, συνίσταται στη διάδοση ψευδών φημών, την πρώτη φορά, το 1997, περί ασθένειας του Κ. Στεφανόπουλου, και τη δεύτερη στις αρχές του τρέχοντος μηνός (σ.σ. Φλεβάρη) με αφορμή την υπόθεση με τα «φρουτάκια».

Από την πλευρά του «Το Ποντίκι», το οποίο δημοσιεύει ολόκληρη την αγωγή στο χτεσινό φύλλο του, εκφράζει την κατάπληξή του για την ενέργεια αυτή του Κ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζει τι είχε γραφτεί και καταλήγει: «Ειλικρινά πιστεύουμε ότι η αγωγή αυτή (που από τα πράγματα μπλέκει και τον ΠτΔ) έγινε σε μια στιγμή εκνευρισμού ή κάτω από την πίεση ίσως κάποιων κακών συμβούλων, δε στέκει, δε θυμίζει Μητσοτάκη (τις αντιδράσεις του σε δημοσιεύματα, φωτομοντάζ κλπ.) και θα μπορούσε να αποσυρθεί...».

Η αγωγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί για τις 22 του Μάη 2003.

Κι αν υπάρχει Θεός;...

O Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε τα προηγούμενα 24ωρα στις ΗΠΑ. Ο λόγος σοβαρός. Ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας τίμησε σε ειδική τελετή τόσο τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους όσο και τη σύζυγό του με το «βραβείο Αθηναγόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα»!

***

Σε μια εποχή που όλα αναποδογυρίζουν, που οι λέξεις και οι έννοιες χάνουν το νόημά τους, που η τακτική να βαφτίζεται το κρέας - ψάρι αποτελεί σήμα κατατεθέν των ισχυρών, τίποτα πια δεν προκαλεί έκπληξη. Δεν εκπλησσόμασταν, λοιπόν, από το μέγεθος του φαρισαϊσμού, εντούτοις απορούμε με την ευκολία που ισχυρά κέντρα (σ.σ.: και η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και όλες οι ηγεσίες των θρησκειών συνιστούν τέτοια ισχυρά κέντρα), τα οποία υποτίθεται μάλιστα ότι είναι απαλλαγμένα από τα «δαιμόνια» των κοσμικών ανταλλαγμάτων, προσέρχονται στη «Ρώμη» για να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στον «ανώτατο άρχοντα».

***

Εν προκειμένω, ο «ανώτατος άρχων» δεν είναι άλλος από την αμερικανική πολιτική. Αυτήν βράβευσε στο πρόσωπο του πατέρα Μπους ο κ.Βαρθολομαίος. Και σίγουρα πρέπει να μας εξηγήσει:

Συμβαδίζει με το λεγόμενο «παρηγορητικό» ρόλο και λόγο της Εκκλησίας να αγνοεί το 1 εκατομμύριο νεκρούς του Ιράκ, που έχει προκαλέσει με την πολιτική του το ...τιμώμενο πρόσωπο;

Είναι μήνυμα «αδελφοσύνης» και «αγάπης» να επιβραβεύεται η πολιτική που δολοφονεί παιδιά και απειλεί με πυρηνικό πόλεμο τον κόσμο;

Είναι «θέλημα του Θεού» να πεθαίνουν από τον καρκίνο του απεμπλουτισμένου ουρανίου τα παιδιά του Βελιγραδίου, της Βαγδάτης και της Καμπούλ;

Ολα αυτά είναι άξια επιβράβευσης (!); Αν υπάρχει Θεός (και όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει πιστεύουν ότι βλέπει κιόλας), νομίζουν άραγε οι εκπρόσωποί του επί της Γης ότι συμφωνεί με τα πεπραγμένα τους; Παρεμπιπτόντως, δε, ο λαλίστατος κ. Χριστόδουλος έχει να πει κάτι;


Ν.Μπ.

BOYΛH
Μερική υποχώρηση Κακλαμάνη

Ανοιχτό όμως παραμένει ακόμα το θέμα της πλήρους αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Σώματος

Κάτω από το βάρος υπογραφών βουλευτών όλων των κομμάτων σε σχετικό κείμενο - ξεπέρασαν τους 100 και η ΚΟ του ΚΚΕ υπέγραψε σύσσωμη - ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης προχώρησε χτες σε μερική υποχώρηση στο θέμα των αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας του Σώματος.

Ετσι ανακοίνωσε ότι όταν τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα έρχονται στην Ολομέλεια για μία και μόνη συνεδρίαση θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται κάποιες τροποποιήσεις. Είπε συγκεκριμένα ότι η Ολομέλεια μπορεί, αν δε συμφωνεί, να υποχρεώσει έναν υπουργό να αποσύρει ολόκληρο το νομοσχέδιό του ή να αποσύρει μια συγκεκριμένη διάταξη, ενώ ο κάθε υπουργός θα μπορεί μετά τη συζήτηση να αναμορφώνει κάποια διάταξη ή να δέχεται κάποια άποψη και να την ενσωματώνει στο νομοσχέδιο. Ο Απ. Κακλαμάνης είπε ότι η Βουλή πρέπει να αφήσει να περπατήσει ο νέος κανονισμός και εάν διαπιστωθούν προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται από την «κοινοβουλευτική πρακτική» και θέλουν τροποποίηση τότε να τροποποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τις διατάξεις που αφαιρούν αρμοδιότητες από την Ολομέλεια της Βουλής τις ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις τους και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στην ψήφιση του νέου κανονισμού της Βουλής. Το ΚΚΕ επιμένει ότι η Ολομέλεια του Σώματος πρέπει να έχει πλήρεις αρμοδιότητες ακόμα και την ψήφιση τροπολογιών, εάν αυτές κατατίθενται τρεις μέρες πριν την έναρξη της συζήτησης ενός νομοσχεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ