ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σε καθεστώς πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας και στρατοκρατίας
  • Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ευθέως τρομοκράτες τους διαδηλωτές
  • Αναμένονται δυσκολίες στην κατάληξη συγκεκριμένων αποφάσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (Του απεσταλμένου μας Δάνη ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, η πρωτεύουσα της Καταλωνίας υποδέχτηκε τους δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά, κυρίως, τους χιλιάδες διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν εδώ απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ΕΕ και την «παγκοσμιοποίηση».

Τα μέτρα ασφαλείας στη Βαρκελώνη έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού, εκτός των 8.500 αστυνομικών, η ισπανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει στρατό ξηράς, ναυτικό και αεροπορία. Οπως έγινε γνωστό, στο σχεδιασμό, συμμετέχουν δύο πολεμικά αεροσκάφη «F-18», δύο αεροσκάφη τύπου «C-101», ένα «ιπτάμενο ραντάρ» τύπου «Αβακς», ενώ δύο πολεμικά πλοία χτενίζουν τη θαλάσσια περιοχή γύρω απ' την πόλη. Η εικόνα της πρωτοφανούς στρατοκρατίας συμπληρώθηκε με δύο μονάδες εκτόξευσης πυραύλων του στρατού ξηράς!

Οσον αφορά στα μέτρα που έχει λάβει η ισπανική αστυνομία, αλλά και τις διαθέσεις που επικρατούν στην ΕΕ, σε σχέση με τις διαδηλώσεις, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πρότεινε στους «δεκαπέντε» να δημιουργηθεί Τράπεζα Πληροφοριών, όπου θα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα στελέχη των οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις για να προλαμβάνονται τα επεισόδια. Ομως, ο Αθνάρ προχωράει ένα βήμα ακόμη, συσχετίζοντας τις διαδηλώσεις με την τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην Τράπεζα Πληροφοριών, τονίζει: «Αυτός ο οργανισμός θα είναι πολύ χρήσιμος για την πρόληψη και για την περίπτωση δικαστικής δίωξης. Για την αντιμετώπιση του νεανικού ριζοσπαστισμού των πόλεων με βίαια χαρακτηριστικά, ο οποίος κάθε φορά και περισσότερο χρησιμοποιείται ως όργανο απ' τις τρομοκρατικές οργανώσεις για την επίτευξη των εγκληματικών στόχων τους»!

Τα πρωτοφανή αστυνομοκρατικά και στρατοκρατικά μέτρα, ωστόσο, δεν απέτρεψαν την πραγματοποίηση μιας τεράστιας και μαχητικής διαδήλωσης, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 100.000 διαδηλωτές. Για το επόμενο διήμερο, έχουν προγραμματιστεί 20 διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη.

Συνοψίζοντας την εικόνα και το κλίμα που επικρατεί στη Βαρκελώνη, μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την πιο τρανταχτή απόδειξη ενός αυξανόμενου αυταρχισμού, ο οποίος, σε αρκετές περιπτώσεις, φτάνει και ξεπερνά τα όρια του φασισμού.

Απ' την άλλη, στη Βαρκελώνη έχουμε την απόδειξη ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου κινήματος κατά των πολιτικών της ΕΕ, κατά της «παγκοσμιοποίησης». Αυτό το κίνημα, παρά τις αντιθέσεις του και τις αντιφάσεις του, αποκτά μια δυναμική που προκαλεί πανικό στα επιτελεία του ευρωπαϊκού ολοκληρωτισμού. Πολύ περισσότερο, όταν σ' αυτό το κίνημα αυξάνεται η συμμετοχή των εργατικών συνδικάτων και συνδέεται με την ανάπτυξη κινημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Τα θέματα της Συνόδου

Σχετικά με τα θέματα της Συνόδου, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνει τις εργασίες της το μεσημέρι του Σαββάτου, επικρατεί η εκτίμηση ότι οι «δεκαπέντε» δύσκολα θα καταφέρουν να καταλήξουν έστω και σ' ένα απ' αυτά.

Συγκεκριμένα, στην ατζέντα της Συνόδου, περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στην απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και εργασίας και, γενικότερα, στην προώθηση των αποφάσεων της Συνόδου της Λισαβόνας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Κάτω απ' αυτούς τους γενικούς τίτλους, οι «δεκαπέντε» συζητούν μέτρα, όπως η κατάργηση των ορίων στις απολύσεις, η καταβαράθρωση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η «κινητικότητα» της εργασίας κλπ.

Ομως, η πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κράτη - μέλη, αλλά και οι μεταξύ των «δεκαπέντε» ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις φαίνεται ότι επιδρούν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Επίσης, ένας απ' τους λόγους, που οδηγούν στην εκτίμηση ότι στη Σύνοδο της Βαρκελώνης δε θα υπάρξουν αποφάσεις, είναι οι εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ολοκληρωτικής αποτυχίας, κάλεσε τους «δεκαπέντε» να προσπαθήσουν να βγάλουν μια τουλάχιστον απόφαση, για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλώσεις Σημίτη

Χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παραχώρησε συνέντευξη, όπου αναφέρθηκε, τόσο στα θέματα της Συνόδου Κορυφής, όσο και στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινωνικής Διάσκεψης, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της Κοινωνικής Διάσκεψης, διαπιστώθηκε η κοινή θέληση για την προώθηση των αποφάσεων της Λισαβόνας, αλλά σημειώθηκαν και διαφωνίες, που αφορούν στους όρους «ευελιξίας της εργασίας», αλλά και στην απελευθέρωση των αγορών, που αφορούν και στην Κοινή Ωφέλεια.

Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε «ανόητη» την πρόταση Αθνάρ για την Τράπεζα Πληροφοριών για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και ανέφερε ότι, σχετικά με το θέμα του «ευρωστρατού», στις 22 Μάρτη θα γίνει συνάντηση του διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Σκοπελίτη, με τον ομόλογό του, του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών. Με τη συνάντηση αυτή, θα εγκαινιαστεί ένας κύκλος επαφών και συζητήσεων σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, για να διασαφηνιστεί η ελληνική θέση. Υπενθυμίζουμε ότι σχετικά με το θέμα του «ευρωστρατού» υπάρχει η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, την οποία υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Βρετανίας και προβλέπει την εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από τα πεδία δράσης του ευρωστρατού.

Σείστηκε από τις διαδηλώσεις η πρωτεύουσα της Καταλωνίας

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι και άνεργοι ανταποκρίθηκαν στο χτεσινό κάλεσμα των συνδικάτων και διαδήλωσαν για τα εργασιακά δικαιώματα

Associated Press

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Πάνω από 100.000 ήταν οι διαδηλωτές που πήραν μέρος χτες στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, κατά της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Οι χτεσινές διαδηλώσεις την παραμονή της Εναρξης της Συνόδου διοργανώθηκαν από τα Εργατικά Συνδικάτα, όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, όπως της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας κ.ά. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή των διαδηλωτών ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία των φοιτητών που μαζί με τους εργαζόμενους, απαίτησαν από τους ηγέτες της ΕΕ, την προστασία των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την απεμπόληση των σχεδίων της πλήρους απελευθέρωσης του ενεργειακού και συγκοινωνιακού τομέα, δύο ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος και είναι στην ημερήσια διάταξη για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου.

Ηταν η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στη Βαρκελώνη, από τα Συνδικάτα, τα κόμματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, διάφορες κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις, όσες οργανώσεις συμμετέχουν στους τρεις κύριους φορείς που διοργανώνουν τις διαμαρτυρίες κατά της Συνόδου - που επισήμως ανοίγει τις πύλες της σήμερα - δηλαδή, την Καμπάνια ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου και του πολέμου, το Κοινωνικό Φόρουμ της Βαρκελώνης καθώς και της ομπρέλας των τοπικών - αυτόνομων καταλανικών και βασκικών οργανώσεων.

Από την αρχή της βδομάδας οι εκδηλώσεις είναι πολλές και ποικίλλουν. Χτες ήταν η πρεμιέρα των διαδηλώσεων και ίσως η πιο καλή αρχή μέχρι την κορύφωση των διαμαρτυριών που θα είναι το απόγευμα του Σαββάτου, μέρα που θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες της Συνόδου.

Παρά τις «Κασσάνδρες» που ήθελαν η συμμετοχή να είναι μικρή παρά τους εκφοβισμούς που έχουν μετατρέψει την πόλη σε πραγματικό φρούριο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια, εδώ και τρεις ημέρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Περίπου 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για την ασφάλεια των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς έντονη είναι η ανησυχία και για ενδεχόμενο χτύπημα της ισπανικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, όπως τονίζουν πάντα οι ισπανικές αρχές. Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ μάλιστα, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ακόμη και τους διαδηλωτές τρομοκράτες!!! Πάντως, η θεωρία για ένα πιθανό χτύπημα της ΕΤΑ προήλθε, από υπόπτους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Γαλλία, ως ύποπτοι για συμμετοχή σε ενέργειες της οργάνωσης, οι οποίοι «αποκάλυψαν σχέδιο για χτύπημα κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου». Ωστόσο, μάλλον κρίνεται απίθανο ή κατ' άλλους κατασκευασμένο σενάριο, αν κρίνει κανείς από την τακτική της ΕΤΑ, εδώ και 30 χρόνια.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Ισπανού πρωθυπουργού Αθνάρ, Αλφόνσο Νταστίς, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως σε επικοινωνία που είχε με τους επικεφαλής των κοινωνικών κινημάτων, που θα συμμετάσχουν, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν σε ήρεμο κλίμα. «Φυσικά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων», πρόσθεσε ωστόσο.

Ετσι, τα «επεισόδια» δε λείπουν. Την Τετάρτη σημειώθηκε επεισόδιο με έναν ένοπλο, που εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του και διέφυγε σε μια από τις μεγαλύτερες σήραγγες της Βαρκελώνης. Οι αρχές απέκλεισαν τη σήραγγα και διεξάγουν έρευνες για τη σύλληψή του. Σύμφωνα με το ισπανικό ραδιόφωνο πάντως πρόκειται για κοινό εγκληματία!!! Αυτό όμως έγινε αφορμή, για συλλήψεις! Ετσι λίγο αργότερα έξω από το κτίριο της CTD, δύο άτομα συνελήφθησαν χωρίς κανένα λόγο, ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, χτες απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ισπανία σε 53 διαδηλωτές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν το απαραίτητο ποσό χρημάτων που απαιτείται για πολίτες εκτός της ΕΕ! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνολικά από την αρχή της βδομάδας έχει απαγορευτεί η είσοδος σε περίπου 650 διαδηλωτές!

Στο επίκεντρο της συζήτησης το Μεσανατολικό

Με πρόταση από πέντε σημεία προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση

Το Μεσανατολικό είναι ένα κρίσιμο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης. Ποιες είναι, λοιπόν, οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτό το ζήτημα; Με τι προτάσεις θα προσέλθει στο τραπέζι της Συνόδου, με δεδομένη και την ευαισθησία που αποδεδειγμένα έχει ο ελληνικός λαός για το δράμα του λαού της Παλαιστίνης;

Πριν περίπου ένα μήνα και ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις συνεδρίασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες και ασχολήθηκε και με το Μεσανατολικό, όπου συζητήθηκε μεταξύ των εταίρων και συγκεκριμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα. Εκείνη η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 18 Φλεβάρη του 2002 και την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

Μετά την παραπάνω συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί και παρουσίασε την ελληνική πρόταση. Σύμφωνα, με τα πρακτικά εκείνης της ενημέρωσης, ο Γ. Παπανδρέου είχε πει: «Θα ήθελα να τονίσω ότι εμείς καταθέσαμε προφορικά και γραπτά μια πρόταση, επί της οποίας μπορεί να κινηθεί, κατά τη γνώμη μας, η ΕΕ σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, Ρωσία, Αραβικά κράτη, Ηνωμένα Εθνη. Είναι μια πρόταση πέντε σημείων, που θα προσπαθεί να αξιοποιήσει διάφορες προτάσεις, οι οποίες έχουν κατά καιρούς κατατεθεί και εμπλουτίζονται με μερικές δικές μας σκέψεις».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, για τη συγκεκριμένη πρόταση είχε δηλώσει: «Θεωρούμε ότι οι προτάσεις αυτές περιέχουν τα βασικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για άρση του αδιεξόδου».

Τα πέντε σημεία της ελληνικής πρότασης

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τα πέντε σημεία της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Το πρώτο στοιχείο είναι η άμεση εκεχειρία, που μπορεί να επιτευχθεί με τις προτάσεις της ΕΕ, την επίσκεψη του στρατηγού Τζίνι εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και την πρόσφατη αλλαγή της θέσης του Σαρόν, που δε θέτει ως όρο την εφταήμερη εκεχειρία για να υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των προτάσεων Μίτσελ».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το δεύτερο στοιχείο, «που θεωρούμε απολύτως αναγκαίο, αφορά την άμεση έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ώστε να μην υπάρχει μακρά περίοδος αναμονής μεταξύ της εκεχειρίας και της έναρξης. Οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν υπόψη τις μέχρι τώρα συζητήσεις στο Καπ Ντέιβιντ. Πάντοτε βέβαια στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ».

«Το τρίτο θέμα», όπως είπε ο υπουργός, «αφορά τη γαλλική πρόταση», που είχε κατατεθεί λίγο πριν τη συγκεκριμένη περίοδο και την οποία πρέπει να τονίσουμε ότι υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, αφού ο Γ. Παπανδρέου την παρουσίασε στο «σχέδιο των πέντε σημείων» και όπως είπε: «Αφορά την πιθανότητα μιας εσωτερικής διαδικασίας εκλογών στους Παλαιστίνιους, που θα συμβάλλουν στην αναγκαία συγκρότηση και ανάδειξη της πολιτικής ηγεσίας στην παλαιστινιακή κοινωνία». Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: «Με τον τρόπο αυτό, ο Αραφάτ και η Παλαιστινιακή αρχή θα μπορέσουν να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία. Πρόκειται για μια διαδικασία, που θα μπορούσε να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί».

Το τέταρτο στοιχείο, σύμφωνα πάντα με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου «αφορά την αξιοποίηση των ειρηνευτικών κινημάτων που κινούνται στο Ισραήλ». Απ' αυτή την πρόταση, είχε πει ο Γ. Παπανδρέου «αξίζει να δει κανείς ποια άλλου είδους ανταλλάγματα θα μπορούσε να υπάρχουν για τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας, που θα θιγούν από τη λύση, που θα επιλεγεί».

Τέλος ο υπουργός είχε αναφέρει ότι «το πέμπτο στοιχείο, αφορά την υποστήριξη της συμμετοχής των Αράβων και της διαμόρφωσης μιας αραβικής συναίνεσης στην επόμενη συνεδρίαση Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Υπάρχουν δυο προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου. Η υποστήριξη αυτών των προτάσεων θα σημάνει την αμοιβαία αναγνώριση Ισραήλ και Παλαιστίνης».

Παράλληλα, είχε προσθέσει ο Γ. Παπανδρέου, «θα πρέπει να υποστηρίξουμε και την απόλυτη ελευθερία του Αραφάτ να κινηθεί. Υπάρχει μια κατ' αρχήν θετική αλλαγή στη στάση του Σαρόν, αλλά η ελευθερία του Αραφάτ δεν είναι απόλυτη».

Κλείνοντας, την παρέμβασή του ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Πρέπει να τονίσουμε ότι η μόνη λύση βγαίνει μέσα από την ειρηνική συμβίωση και ότι δεν υπάρχει λύση στρατιωτικής φύσης ή με χρήση βίας και ότι η αμοιβαία εξασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ και των Παλαιστινίων τελικά σε ένα παλαιστινιακό κράτος, είναι η μόνη βάση στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί η ειρήνη».

Μετά την ενημέρωση, ο υπουργός δέχτηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων και απαντώντας για το «αν η συγκεκριμένη πρόταση θα μπει σε χαρτί», απάντησε: «Η πρόταση των πέντε σημείων είναι ελληνική και είναι προφορική. Είναι μια άτυπη συζήτηση που κάναμε κατ' αρχήν. Δε θα βγει κείμενο. Πρόκειται για οδηγίες τύπου. Σημεία απ' αυτά τα οποία προτείναμε, έχουν ήδη μπει μέσα στις δηλώσεις των εταίρων και της προεδρίας».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πλειοδοτεί σε νεοφιλελευθερισμό

Στην εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών πλειοδότησε ο Κ. Καραμανλής, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της καταπολέμησης της ανεργίας!

Παίρνοντας θέση για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στη Βαρκελώνη, ο Κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι βρίσκεται στην πλευρά των οπαδών της «αμερικανοποίησης της οικονομίας». Σε δήλωσή του πριν τη συνεδρίαση κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανέφερε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι «η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως η απελευθέρωση των αγορών της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών». Δικαιολογώντας τη λήψη μέτρων με την «ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο δυναμική, πιο ανταγωνιστική, να καταπολεμήσει την ανεργία», πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Ελλάδα, γιατί έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αλλά κι επειδή «η πραγματική σύγκλιση, δηλαδή το βιοτικό επίπεδο, βρίσκεται κάτω από το 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου»! Και ακάθεκτος συνέχισε: «Αρα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα»!

Κατά τα άλλα, επισήμανε την ανάγκη να γίνουν «περισσότερα βήματα προς την πολιτική ενοποίηση», στηρίζοντας τη «συντακτική» συνέλευση υπό τον Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Τόνισε δε ότι «κύρια προτεραιότητα είναι η κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας».

Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού είπε ότι «δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για το θέμα αυτό, με βάση το κείμενο της Κωνσταντινούπολης», επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κορόνες για εσωτερική κατανάλωση ότι, δηλαδή, «δεν μπορεί να μην αισθάνονται οι Ελληνες πολίτες ασφαλείς, όπως όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Δεν μπορεί η Ελλάδα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εξομοιώνεται με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ