Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σε καθεστώς πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας και στρατοκρατίας
  • Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ευθέως τρομοκράτες τους διαδηλωτές
  • Αναμένονται δυσκολίες στην κατάληξη συγκεκριμένων αποφάσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (Του απεσταλμένου μας Δάνη ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, η πρωτεύουσα της Καταλωνίας υποδέχτηκε τους δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά, κυρίως, τους χιλιάδες διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν εδώ απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ΕΕ και την «παγκοσμιοποίηση».

Τα μέτρα ασφαλείας στη Βαρκελώνη έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού, εκτός των 8.500 αστυνομικών, η ισπανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει στρατό ξηράς, ναυτικό και αεροπορία. Οπως έγινε γνωστό, στο σχεδιασμό, συμμετέχουν δύο πολεμικά αεροσκάφη «F-18», δύο αεροσκάφη τύπου «C-101», ένα «ιπτάμενο ραντάρ» τύπου «Αβακς», ενώ δύο πολεμικά πλοία χτενίζουν τη θαλάσσια περιοχή γύρω απ' την πόλη. Η εικόνα της πρωτοφανούς στρατοκρατίας συμπληρώθηκε με δύο μονάδες εκτόξευσης πυραύλων του στρατού ξηράς!

Οσον αφορά στα μέτρα που έχει λάβει η ισπανική αστυνομία, αλλά και τις διαθέσεις που επικρατούν στην ΕΕ, σε σχέση με τις διαδηλώσεις, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πρότεινε στους «δεκαπέντε» να δημιουργηθεί Τράπεζα Πληροφοριών, όπου θα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα στελέχη των οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις για να προλαμβάνονται τα επεισόδια. Ομως, ο Αθνάρ προχωράει ένα βήμα ακόμη, συσχετίζοντας τις διαδηλώσεις με την τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην Τράπεζα Πληροφοριών, τονίζει: «Αυτός ο οργανισμός θα είναι πολύ χρήσιμος για την πρόληψη και για την περίπτωση δικαστικής δίωξης. Για την αντιμετώπιση του νεανικού ριζοσπαστισμού των πόλεων με βίαια χαρακτηριστικά, ο οποίος κάθε φορά και περισσότερο χρησιμοποιείται ως όργανο απ' τις τρομοκρατικές οργανώσεις για την επίτευξη των εγκληματικών στόχων τους»!

Τα πρωτοφανή αστυνομοκρατικά και στρατοκρατικά μέτρα, ωστόσο, δεν απέτρεψαν την πραγματοποίηση μιας τεράστιας και μαχητικής διαδήλωσης, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 100.000 διαδηλωτές. Για το επόμενο διήμερο, έχουν προγραμματιστεί 20 διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη.

Συνοψίζοντας την εικόνα και το κλίμα που επικρατεί στη Βαρκελώνη, μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την πιο τρανταχτή απόδειξη ενός αυξανόμενου αυταρχισμού, ο οποίος, σε αρκετές περιπτώσεις, φτάνει και ξεπερνά τα όρια του φασισμού.

Απ' την άλλη, στη Βαρκελώνη έχουμε την απόδειξη ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου κινήματος κατά των πολιτικών της ΕΕ, κατά της «παγκοσμιοποίησης». Αυτό το κίνημα, παρά τις αντιθέσεις του και τις αντιφάσεις του, αποκτά μια δυναμική που προκαλεί πανικό στα επιτελεία του ευρωπαϊκού ολοκληρωτισμού. Πολύ περισσότερο, όταν σ' αυτό το κίνημα αυξάνεται η συμμετοχή των εργατικών συνδικάτων και συνδέεται με την ανάπτυξη κινημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Τα θέματα της Συνόδου

Σχετικά με τα θέματα της Συνόδου, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνει τις εργασίες της το μεσημέρι του Σαββάτου, επικρατεί η εκτίμηση ότι οι «δεκαπέντε» δύσκολα θα καταφέρουν να καταλήξουν έστω και σ' ένα απ' αυτά.

Συγκεκριμένα, στην ατζέντα της Συνόδου, περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στην απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και εργασίας και, γενικότερα, στην προώθηση των αποφάσεων της Συνόδου της Λισαβόνας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Κάτω απ' αυτούς τους γενικούς τίτλους, οι «δεκαπέντε» συζητούν μέτρα, όπως η κατάργηση των ορίων στις απολύσεις, η καταβαράθρωση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η «κινητικότητα» της εργασίας κλπ.

Ομως, η πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κράτη - μέλη, αλλά και οι μεταξύ των «δεκαπέντε» ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις φαίνεται ότι επιδρούν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Επίσης, ένας απ' τους λόγους, που οδηγούν στην εκτίμηση ότι στη Σύνοδο της Βαρκελώνης δε θα υπάρξουν αποφάσεις, είναι οι εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ολοκληρωτικής αποτυχίας, κάλεσε τους «δεκαπέντε» να προσπαθήσουν να βγάλουν μια τουλάχιστον απόφαση, για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλώσεις Σημίτη

Χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παραχώρησε συνέντευξη, όπου αναφέρθηκε, τόσο στα θέματα της Συνόδου Κορυφής, όσο και στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινωνικής Διάσκεψης, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της Κοινωνικής Διάσκεψης, διαπιστώθηκε η κοινή θέληση για την προώθηση των αποφάσεων της Λισαβόνας, αλλά σημειώθηκαν και διαφωνίες, που αφορούν στους όρους «ευελιξίας της εργασίας», αλλά και στην απελευθέρωση των αγορών, που αφορούν και στην Κοινή Ωφέλεια.

Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε «ανόητη» την πρόταση Αθνάρ για την Τράπεζα Πληροφοριών για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και ανέφερε ότι, σχετικά με το θέμα του «ευρωστρατού», στις 22 Μάρτη θα γίνει συνάντηση του διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Σκοπελίτη, με τον ομόλογό του, του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών. Με τη συνάντηση αυτή, θα εγκαινιαστεί ένας κύκλος επαφών και συζητήσεων σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, για να διασαφηνιστεί η ελληνική θέση. Υπενθυμίζουμε ότι σχετικά με το θέμα του «ευρωστρατού» υπάρχει η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, την οποία υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Βρετανίας και προβλέπει την εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από τα πεδία δράσης του ευρωστρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ