ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Σε «άβολη» θέση ο Ασντάουν...

Associated Press

Το μονότονο τροπάριο περί προειδοποιήσεων, ακόμη και... «εκκλήσεων» του Λονδίνου προς τον Μιλόσεβιτς για το «σταμάτημα της αιματοχυσίας στο Κοσσυφοπέδιο» επανέλαβε και χτες ο πρώην απεσταλμένος της Βρετανίας στα Βαλκάνια (92-95)και πρώην αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών της Γηραιάς Αλβιόνας, Πάντι Ασντάουν.

Απέναντι στους ισχυρισμούς του Ασντάουν, ο Μιλόσεβιτς αντέταξε πως οι σερβικές δυνάμεις δεν έκαναν τίποτε άλλο στο Κοσσυφοπέδιο απ' το να προσπαθούν να καταστείλουν την τρομοκρατική δράση των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και του ΝΑΤΟ...

«Σας προειδοποίησα το Σεπτέμβρη του '98 στο Βελιγράδι πως εάν δε σταματούσατε αυτό τον πόλεμο, θα βρισκόσασταν σ' αυτό εδώ το δικαστήριο» είπε ο Ασντάουν. «Επρόκειτο για μία σύρραξη με τον ΟΥΤΣΕΚΑ... Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να επαναφέρουν το νόμο και την τάξη στο έδαφός τους. Μήπως θα έπρεπε να τους αφήσουμε να σκοτώνουν ακόμη περισσότερο κόσμο προτού χρησιμοποιήσουμε την, όπως είπατε, "υπερβολική βία";», τον ρώτησε ρητορικά ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Ο Ασντάουν καμώθηκε πως δεν καταλάβαινε, επαναλαμβάνοντας περί της σερβικής «πρακτικής της καμένης γης σε βάρος των αθώων Κοσσοβάρων Αλβανών», ώσπου ο Μιλόσεβιτς του «θύμισε» μία δήλωση που είχε κάνει ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, το Γενάρη του 1999, κατηγορώντας τότε τον ΟΥΤΣΕΚΑ πως προέβαινε συστηματικά σε παραβιάσεις της εκεχειρίας για να προκληθούν οι σερβικές δυνάμεις.. .«Εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα την τρομοκρατική δραστηριότητα του ΟΥΤΣΕΚΑ ή το δικαίωμα της Γιουγκοσλαβίας να δράσει έναντί του» αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Πάντι Ασντάουν...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σύλληψη Πέρισιτς σε δείπνο κατασκόπων;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντονο και πολυποίκιλο παρασκήνιο φαίνεται πως υπάρχει πίσω από την αινιγματική (για τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς) σύλληψη του Μομτσίλο Πέρισιτς, νυν αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από τη μυστική υπηρεσία του γιουγκοσλαβικού στρατού, KOS, και τη 15ωρη κράτηση ενός Αμερικανού «διπλωμάτη» της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι!

Η υπόθεση σύλληψης του Πέρισιτς (ενός ανθρώπου που είχε παυθεί από τα καθήκοντα του τότε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του γιουγκοσλαβικού στρατού, λίγο πριν την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας την άνοιξη του '99, επειδή είχε ταχθεί ανοιχτά με το πλευρό των ΗΠΑ και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου) με την κατηγορία της κατασκοπίας, ξεκινά πολύ παλιότερα. Η τελευταία αφορμή φαίνεται πως δόθηκε στη διάρκεια του προχτεσινοβραδινού δείπνου, ανάμεσα στον Πέρισιτς και τον Αμερικανό διπλωμάτη, σε κεντρικό εστιατόριο του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με συνεργάτες και στελέχη του κόμματος του Πέρισιτς, άνδρες της στρατιωτικής Αστυνομίας συνέλαβαν τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης για κατασκοπία ενώ έθεσαν επί 15 ώρες υπό κράτηση τον Αμερικανό διπλωμάτη. Αξιωματούχος του γιουγκοσλαβικού στρατού, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, είπε χτες βράδυ σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πως ο Πέρισιτς συνελήφθη με την «υποψία της κατασκοπίας» επειδή επιχείρησε (δεν είναι σαφές εάν τελικώς το έπραξε...) να δώσει στον Αμερικανό στοιχεία και έγγραφα που να στοιχειοθετούν, τρόπον τινά, τις κατηγορίες του Δικαστηρίου της Χάγης σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο...

Ο εκνευρισμός της Ουάσιγκτον...

Η όλη υπόθεση προκάλεσε την αμηχανία του Βελιγραδίου και τον έντονο εκνευρισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ.

«Ενας Αμερικανός αξιωματούχος της πρεσβείας μας στο Βελιγράδι συναντήθηκε με ανώτερο Σέρβο κυβερνητικό αξιωματούχο σε δημόσιο χώρο χτες βράδυ και συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, δίχως να του δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσει με την πρεσβεία μας, επί 15 ώρες», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, Πολ Ντένινγκ. Ο αγνώστων στοιχείων «Αμερικανός αξιωματούχος της πρεσβείας» στο Βελιγράδι μετά τις 15 ώρες αφέθηκε ελεύθερος ...

Ο δε πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, ετοιμάζοντας χτες βράδυ γραπτή νότα διαμαρτυρίας προς το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε πως «αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες»...

Ωρες μετά δόθηκε στη δημοσιότητα η ακόλουθη λιτή, όπως χαρακτηρίστηκε, κοινή ανακοίνωση της σερβικής και γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης:«Η σύλληψη του Πέρισιτς και του Αμερικανού διπλωμάτη βλάπτει τη φήμη της χώρας. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν ορισμένοι αυτή την υπόθεση θέτει σε αμφιβολία το εάν ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες είναι τελικώς υπό πολιτικό έλεγχο»(!).

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΕΪΝΕ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Μετ' εμποδίων

ΣΑΝΑ'Α - ΜΟΥΣΚΑΤ.-

Με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό να έχουν αντικαταστήσει, όπως εκμυστηρεύονταν στενοί συνεργάτες του, τα στρατιωτικά σχέδια της Ουάσιγκτον κατά του Ιράκ στην πρώτη θέση της ατζέντας του αναμενόταν να φθάσει, αργά χτες, στο Ομάν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από την υεμενική πρωτεύουσα, δύο χειροβομβίδες κρότου εξερράγησαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Η αντίδραση των αρχών ήταν άμεση. Συνελήφθη ένας ύποπτος που φέρεται να είναι διανοητικά διαταραγμένος και δε φαίνεται να δίνεται περαιτέρω συνέχεια.

Ο Ντικ Τσέινι, που συνεχίζει την περιοδεία του σε 11 αραβικές χώρες, φέρεται να έχει αποκομίσει τις αρνήσεις των αραβικών ηγεσιών, που μέχρι στιγμής έχει συναντήσει, στα αμερικανικά σχέδια. Οπως υποστήριζαν αμερικανικές διπλωματικές πηγές, η άρνηση αυτή ξεπέρασε τους υπολογισμούς της Ουάσιγκτον που εκτιμούσε ότι, πιθανώς, κατ' ιδίαν, οι Αραβες ηγέτες να εμφανίζονταν πιο διαλλακτικοί. Εντούτοις, όπως διέρρεαν, φαίνεται ότι η οργή της κοινής γνώμης εντός των αραβικών χωρών είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ (Αίγυπτος και Ιορδανία) εμφανίστηκαν εξαιρετικά διστακτικοί έως κατηγορηματικά αρνητικοί.

Το κλίμα αυτό δεν αναμενόταν να αλλάξει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε ο Ντικ Τσέινι, μετά το Ομάν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για να καταλήξει στο Ισραήλ. Δίνοντας μια γεύση, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Αμπντουλάχ, δήλωνε, χτες, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι «ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κυρίως τα συμφέροντα ολόκληρης της περιοχής. Δεν πρόκειται να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα», κατέληξε ο Αμπντουλάχ εκτιμώντας, παράλληλα, ότι ο Μπιν Λάντεν δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Σαουδική Αραβία.

Τις αντιρρήσεις τους για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ και την επιμονή τους στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, εξέφρασαν η αιγυπτιακή και η λιβανική ηγεσία σε κατ' ιδίαν στις συναντήσεις που είχαν με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Ιζάτ Ιμπραχίμ Ντούρι. Το Κάιρο επανέλαβε τις πιέσεις του προς τη Βαγδάτη για επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, κάτι που ο Ντούρι φέρεται να απέφυγε να απαντήσει δεσμευτικά. Την αντίρρησή του για το ενδεχόμενο πλήγμα στο Ιράκ εξέφρασε, εκ νέου, χτες στη Βαρκελώνη, και ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι «μετά από τόσα χρόνια διαρκούς παρακολούθησης είναι πασιφανές ότι το Ιράκ δεν είναι σε θέση να βλάψει κανένα γείτονά του». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και στο Κουβέιτ, όπου αναμφιβόλως ο Ντικ Τσέινι, θα βρει τους ενθερμότερους υποστηρικτές των αμερικανικών σχεδίων, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση είναι προτιμότερη.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνάντηση που είχε με Γερμανούς διανοούμενους, δήλωνε ότι η Βόννη θα σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ σε περίπτωση πλήγματος κατά του Ιράκ εφόσον υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός, Ζαν Κρετιέν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη έτοιμα στρατιωτικά σχέδια κατά του Ιράκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ