Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΕΪΝΕ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Μετ' εμποδίων

ΣΑΝΑ'Α - ΜΟΥΣΚΑΤ.-

Με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό να έχουν αντικαταστήσει, όπως εκμυστηρεύονταν στενοί συνεργάτες του, τα στρατιωτικά σχέδια της Ουάσιγκτον κατά του Ιράκ στην πρώτη θέση της ατζέντας του αναμενόταν να φθάσει, αργά χτες, στο Ομάν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από την υεμενική πρωτεύουσα, δύο χειροβομβίδες κρότου εξερράγησαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Η αντίδραση των αρχών ήταν άμεση. Συνελήφθη ένας ύποπτος που φέρεται να είναι διανοητικά διαταραγμένος και δε φαίνεται να δίνεται περαιτέρω συνέχεια.

Ο Ντικ Τσέινι, που συνεχίζει την περιοδεία του σε 11 αραβικές χώρες, φέρεται να έχει αποκομίσει τις αρνήσεις των αραβικών ηγεσιών, που μέχρι στιγμής έχει συναντήσει, στα αμερικανικά σχέδια. Οπως υποστήριζαν αμερικανικές διπλωματικές πηγές, η άρνηση αυτή ξεπέρασε τους υπολογισμούς της Ουάσιγκτον που εκτιμούσε ότι, πιθανώς, κατ' ιδίαν, οι Αραβες ηγέτες να εμφανίζονταν πιο διαλλακτικοί. Εντούτοις, όπως διέρρεαν, φαίνεται ότι η οργή της κοινής γνώμης εντός των αραβικών χωρών είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ (Αίγυπτος και Ιορδανία) εμφανίστηκαν εξαιρετικά διστακτικοί έως κατηγορηματικά αρνητικοί.

Το κλίμα αυτό δεν αναμενόταν να αλλάξει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε ο Ντικ Τσέινι, μετά το Ομάν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για να καταλήξει στο Ισραήλ. Δίνοντας μια γεύση, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Αμπντουλάχ, δήλωνε, χτες, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι «ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κυρίως τα συμφέροντα ολόκληρης της περιοχής. Δεν πρόκειται να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα», κατέληξε ο Αμπντουλάχ εκτιμώντας, παράλληλα, ότι ο Μπιν Λάντεν δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Σαουδική Αραβία.

Τις αντιρρήσεις τους για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ και την επιμονή τους στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, εξέφρασαν η αιγυπτιακή και η λιβανική ηγεσία σε κατ' ιδίαν στις συναντήσεις που είχαν με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Ιζάτ Ιμπραχίμ Ντούρι. Το Κάιρο επανέλαβε τις πιέσεις του προς τη Βαγδάτη για επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, κάτι που ο Ντούρι φέρεται να απέφυγε να απαντήσει δεσμευτικά. Την αντίρρησή του για το ενδεχόμενο πλήγμα στο Ιράκ εξέφρασε, εκ νέου, χτες στη Βαρκελώνη, και ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι «μετά από τόσα χρόνια διαρκούς παρακολούθησης είναι πασιφανές ότι το Ιράκ δεν είναι σε θέση να βλάψει κανένα γείτονά του». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και στο Κουβέιτ, όπου αναμφιβόλως ο Ντικ Τσέινι, θα βρει τους ενθερμότερους υποστηρικτές των αμερικανικών σχεδίων, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση είναι προτιμότερη.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνάντηση που είχε με Γερμανούς διανοούμενους, δήλωνε ότι η Βόννη θα σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ σε περίπτωση πλήγματος κατά του Ιράκ εφόσον υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός, Ζαν Κρετιέν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη έτοιμα στρατιωτικά σχέδια κατά του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ