ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο ρυθμό της απεργίας τα συνδικάτα

Αποχώρηση από το διάλογο της απάτης ζητούν το ΕΚ Καρδίτσας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Λάρισα

«Αγώνας συνεχής, μέχρι τη νίκη» είναι το σύνθημα των εργαζομένων της Θεσσαλίας, που δηλώνουν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα διαμηνύουν την απαίτησή τους ν' αποχωρήσουν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από το διάλογο της απάτης.

Και στους τέσσερις νομούς της περιοχής την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν μεγάλα συλλαλητήρια κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και συνεχίζεται ο αγωνιστικός αναβρασμός.

Στη Λάρισα προχωρούν οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο για τις 3 Απρίλη, με περιοδείες και συγκεντρώσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των εργαζομένων.

Στον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης συμμετέχει ενεργά και το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, η διοίκηση του οποίου με επιστολή της προς την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι κακώς συμμετέχει σ' έναν τέτοιο διάλογο και ζητά να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Μιλώντας στο «Ρ» ο Δ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΔΑΚΕ, επισημαίνει: «Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ πρέπει να πάρει αποφάσεις για συλλαλητήρια, απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες για να αποτρέψει τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Ορόσημο και "φάρο" πρέπει να έχουμε την εντολή που μας έδωσαν πέρσι τον Απρίλη οι συνάδελφοί μας να μην πάμε σε προσχηματικούς διαλόγους ή διαλόγους από μηδενική βάση. Ζητάμε, λοιπόν, από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να προβεί σε ενέργειες για να διαφυλαχτούν, στο ακέραιο, τα συμφέροντα των συναδέλφων μας».

Και στην Καρδίτσα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου κήρυξε απεργία για τις αρχές Απρίλη. Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, τονίζει: «Δε συμφωνούμε με τη συνέχιση της συζήτησης γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση. Η τακτική της κυβέρνησης είναι η "σαλαμοποίηση" της συζήτησης στην προοπτική να χάσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, για να "περάσει" καλύτερα τα μέτρα από επικοινωνιακής πλευράς. Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας παίρνει πρωτοβουλίες, όπως αυτή για τη σύγκληση πανθεσσαλικής σύσκεψης των Εργατικών Κέντρων της περιοχής, με στόχο την από κοινού κινητοποίηση για το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ΓΣΕΕ πρέπει ν' αποχωρήσει από το διάλογο και να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις για μια δίκαιη λύση, στην κατεύθυνση της προάσπισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Στη Μαγνησία οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος δίνουν καθημερινά το «παρών» τους στους χώρους δουλιάς για την ενημέρωση και το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων. Αύριο το πρωί, και ύστερα από τις έντονες πιέσεις της ΔΑΣ, συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Στη συνεδρίαση οι σύμβουλοι της ΔΑΣ θα προτείνουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις αρχές του Απρίλη.

Ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας, στέλεχος της ΔΑΣ, μιλώντας στο «Ρ» υπογραμμίζει: «Οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της συσπείρωσης των εργαζομένων στον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καλούμε τους εργαζόμενους ν' απορρίψουν αγωνιστικά το σύνολο των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και ν' απαιτήσουν την αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον σικέ διάλογο, με τον οποίο συμφωνεί και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Δίνουμε τη μάχη για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, υιοθετώντας τις προτάσεις του ΠΑΜΕ».

Στη μάχη για την οργάνωση της ταξικής πάλης κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και στα Τρίκαλα. Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Δ. Αρμάγος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Τρικάλων, επισημαίνει: «Η κυβέρνηση, πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, προχωρά στο ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης με "όχημα" το διάλογο της απάτης. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, η παράδοση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στην ασφάλιση, η εμπορευματοποίηση της υγείας είναι οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Συνένοχες σ' αυτή την πολιτική γίνονται και οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή τους σ' αυτό το διάλογο της απάτης, οι οποίες "βάζουν πλάτη" για να περάσουν τ' αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Σήμερα χρειάζεται ένας πανεργατικός ξεσηκωμός για την απόκρουση αυτής της πολιτικής και για τη διεκδίκηση λύσεων προς όφελος των εργαζομένων. Απαιτούμε την αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο" και την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για τις 3 Απρίλη, όπως ήδη έχουν κάνει τα ταξικά, προσανατολισμένα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες».

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
«Σφυρίζει»... αόριστα

Αντί να δώσει μια αποτελεσματική αγωνιστική απάντηση και να απορρίψει συνολικά τα κυβερνητικά μέτρα, η πλειοψηφία ψελλίζει γενικόλογα για κινητοποιήσεις και επιμένει στο διάλογο της απάτης. Αγωνιστικό πρόγραμμα κατέθεσε η ΤΑΔΗΣΥ

Σε μια γενική και αόριστη απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις το πρώτο 15θήμερο του Απρίλη, κατέληξε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία εξέτασε τη δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Η πλειοψηφία δεν μπόρεσε να αποφύγει έστω και την αόριστη αναφορά στις κινητοποιήσεις, λόγω της έντονης δυσαρέσκειας των εργαζομένων για τις κυβερνητικές προτάσεις. Από την άλλη, προετοιμάζει το έδαφος για την αποδοχή των προτάσεων με την όσο γίνεται λιγότερη αντίδραση και πολιτικό κόστος.

Αντίθετα, η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ), κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για απεργία στις 3 του Απρίλη, για αγωνιστικό συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και - το κυριότερο - για συνολική απόκρουση των κυβερνητικών προτάσεων και άμεση αποχώρηση από τον «κοινωνικό διάλογο». Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων να προκηρύξουν απεργία για τις 3 του Απρίλη και τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς.

Η ανακόλουθη, με τις πραγματικές ανάγκες, απόφαση στηρίχτηκε στις ψήφους της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Η μορφή και ο ακριβής χρόνος των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη. Κύριο σημείο της απόφασης είναι η αποδοχή σημείων της κυβερνητικής πρότασης την ίδια ώρα που ξεθεμελιώνεται συνολικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό εκφράστηκε και στις τοποθετήσεις των συμβούλων των δυο παρατάξεων που εντόπισαν και «θετικά» μέτρα, ενώ προέβαλαν και ως κυρίαρχο θέμα το ζήτημα της χρηματοδότησης του συστήματος.

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ψήφισε την πρότασή της που παραπέμπει την απεργία στις 11 του Απρίλη, στη βάση της διεκδίκησης του πλαισίου των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ενώ δεν έθεσε θέμα αποχώρησης από τον «κοινωνικό διάλογο».

Ολοι στον αγώνα

Απαντώντας στους ελιγμούς και τακτικισμούς της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ που οδήγησε σε μια απόφαση «με πολλά αν και εφόσον», η ΤΑΔΗΣΥ καλεί όλα τα σωματεία στο χώρο του δημοσίου να πάρουν αποφάσεις για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3 του Απρίλη.

Στην ανακοίνωση της παράταξης, τονίζεται: «Στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για την εκτίμηση των κυβερνητικών αντιασφαλιστικών μέτρων και για τη λήψη αποφάσεων αντιμετώπισής τους, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, πιστή στη γραμμή της συναίνεσης και του κοινωνικοεταιρισμού απέρριψε την πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ για συνολική ανατροπή αυτών των μέτρων, για αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ από τον κοινωνικό διάλογο - απάτη και για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση μαζί με τα εργατικά συνδικάτα στις 3 του Απρίλη.

Βέβαια, κάτω από την αγανάκτηση των εργαζομένων για αυτά τα μέτρα που τους θίγουν όλους καίρια, κύρια με τη δραστική μείωση των συντάξεων, αυτή η πλειοψηφία επιδόθηκε σε ελιγμούς και τακτικισμούς. Ξεχνώντας τα τρισ. δραχμές χρέη του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη διαχρονική κλοπή των αποθεματικών των ταμείων από τους βιομηχάνους και τελευταία από το χρηματιστηριακό τζόγο, γαντζώθηκαν από τη λεγόμενη τριμερή χρηματοδότηση, ως άλλοθι της συναίνεσής τους.

Εν αναμονή συνεπώς μιας τέτοιας ψευδεπίγραφης χρηματοδότησης που στην ουσία δεν είναι τριμερής, αφού η κυβέρνηση και η εργοδοσία όταν και αν δίνουν το μερίδιό τους στα ασφαλιστικά ταμεία, πρόκειται για μερίδιο που το βγάζουν από την καταλήστευση των εργαζομένων, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ παραπέμπει τους αόριστους αγώνες στις καλένδες του πρώτου 15νθήμερου του Απρίλη με πολλά αν και εφόσον.

Ετσι για άλλη μια φορά στηρίζουν τα κυβερνητικά μέτρα και δίνουν και τα προσχήματα στην κυβέρνηση στο όνομα της κίβδηλης τριμερούς χρηματοδότησης να καθηλώνουν τις συντάξεις στα όρια της εξαθλίωσης όπως έγινε και το 1990 - 1992 επί ΝΔ.

Μετά από όλα αυτά, είναι άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα δικά τους χέρια. Να πάρουν αποφάσεις όλα τα σωματεία, από Γενικές Συνελεύσεις για 24ωρη απεργία στις 3 του Απρίλη. Να στήσουν επιτροπές αγώνα και απεργιακές επιτροπές για να ανοίξουν το δρόμο της αναστροφής της κατάστασης και για να δημιουργήσουν τους όρους για την κατάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης των σύγχρονων αναγκών τους».

Ενας χρόνος χωρίς τον Χρήστο Σταμούλο

Ενας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται σήμερα από τον απροσδόκητο θάνατο του συντρόφου αγωνιστή, συνδικαλιστή της ΕΘΕΛ, Χρ. Σταμούλου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ τελεί το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του Χρ. Σταμούλου, σήμερα στις 10 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου (Παρνασσού 6 - Ρέντης, στα κεντρικά γραφεία της ΕΘΕΛ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ