ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με «καρότο και μαστίγιο» πιέζουν οι ΗΠΑ

Τον τερματισμό της Ιντιφάντα ζητούν ουσιαστικά από την Παλαιστινιακή Αρχή, ΗΠΑ και Ισραήλ, ως «όρο για συνομιλίες», ενώ προωθούν τα -γεμάτα ασαφή σημεία- σχέδια Μίτσελ και Τένετ, που, ούτως ή άλλως, η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει τηρήσει

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών παραμένει ο λαός της Παλαιστίνης

Associated Press

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών παραμένει ο λαός της Παλαιστίνης
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η Ουάσιγκτον σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να αποδεχτούν το σχέδιο του διευθυντή της CIA αλλά και του Αμερικανού πρώην γερουσιαστή Μίτσελ, για αποκλιμάκωση της έντασης. Παρά την «εντυπωσιακή», όπως υποστήριζαν πολλά ΜΜΕ, «μεταστροφή» του Ντικ Τσένεϊ, που δήλωνε «έτοιμος να συναντήσει τον Γιάσερ Αραφάτ», και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το κέντρο των αυτόνομων πόλεων, που πολυσυζητήθηκε ως «κίνηση καλής θέλησης», η αλήθεια είναι ότι παραμένει εξαιρετικά ρευστή η εφαρμογή των προτάσεων Τένετ και Μίτσελ, αφού ούτε έχουν σαφή χρονοδιαγράμματα, ούτε, φυσικά, εμπεριέχουν κάποια προοπτική οριστικής και δίκαιης επίλυσης.

«Αν ο Γιάσερ Αραφάτ κάνει ό,τι έχουμε πει πως πρέπει να γίνει, αν μιλήσει στο λαό του, αν ελέγξει πλήρως τη βία, συγκεντρώσει τα όπλα των εξτρεμιστών και πραγματικά δε γίνει καμία επίθεση σε βάρος του Ισραήλ, τότε είμαι έτοιμος να συναντηθώ μαζί του». Αυτός είναι ο «μοναδικός», όπως παρουσιάστηκε, όρος που έθεσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, σε μια δήλωση που χαρακτηρίστηκε «υψηλότατη προσφορά - κίνητρο της Ουάσιγκτον προς τον Αραφάτ για να συναινέσει στις συνομιλίες που προωθεί ο Αμερικανός διαμεσολαβητής».

Associated Press

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντικ Τσένεϊ έχει αρνηθεί, όπως και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ως μέτρο άσκησης πίεσης. Ο Τσένεϊ έκρινε ότι «η επόμενη βδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον Αραφάτ, που καλείται να επιλέξει θέση» και εκτίμησε ότι «αν όλα πάνε καλά, μπορεί μια συνάντηση να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας βδομάδας».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε έτοιμος να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει στον Γιάσερ Αραφάτ να μετακινηθεί εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, στην περίπτωση που ικανοποιηθούν οι όροι που είχε θέσει, ήδη, ο Ντικ Τσένεϊ. Ο Αριέλ Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι στον Παλαιστίνιο ηγέτη θα επιτραπεί να μεταβεί στην Αραβική Σύνοδο στη Βηρυτό, στα τέλη του μήνα. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «αν προχωρήσει σε προκλητικές πράξεις ή αν γίνει κάποια τρομοκρατική επίθεση όσο λείπει, η ισραηλινή κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη θέση της», υπονοώντας ότι πιθανώς να μην μπορέσει να επιστρέψει στα αυτόνομα εδάφη.

Οι «θολές προϋποθέσεις» του αμερικανικού σχεδίου

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε τη δήλωση Τσένεϊ ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Εντούτοις, έντονος είναι ο παλαιστινιακός προβληματισμός, καθώς πίσω από τις «θετικές διπλωματικές δηλώσεις», επί του πρακτέου η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η Π. Αρχή (και τα σχέδια Τένετ - Μίτσελ) ζητά πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στις θέσεις που είχαν πριν από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, κάτι που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να απέκλεισε κατηγορηματικά, κατά τη συνάντησή του με τον Ντικ Τσένεϊ. Χθες, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωνε ότι «υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα». Μάλιστα, ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να τόνισε στον Τσένεϊ, ότι «το Ισραήλ μάχεται κατά της ίδιας τρομοκρατίας που μάχονται οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».

Associated Press

Επίσης, τα σχέδια Τένετ και Μίτσελ ζητούν «πλήρες πάγωμα» των εποικισμών ως προϋπόθεση για συνομιλίες. Η ισραηλινή ηγεσία, αν και έχει δεσμευτεί, δεν τηρεί ούτε αυτήν την παράμετρο. Μόλις, χτες, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now» ανακοίνωσε ότι, μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουν τεθεί τα θεμέλια 34 νέων εποικισμών, σε απόσταση, κατά μέσο όρο, 700 μέτρων από παλαιότερους. Η οργάνωση τονίζει ότι οι εργασίες έγιναν με νέες κατασχέσεις γης και υπογραμμίζει ότι ήδη υπάρχουν συνολικά 145 εποικισμοί σε κατειλημμένο παλαιστινιακό έδαφος.

Αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά εμπόδια που καλείται να επιλύσει ο Αντονι Ζίνι, που χτες είχε νέα συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Τη Δευτέρα, σε ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση ασφαλείας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωναν ότι για να εφαρμόσουν τους όρους των σχεδίων Τένετ - Μίτσελ, χρειάζονται ένα μήνα. Ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, κατά την οποία η παλαιστινιακή πλευρά καλείται να καταθέσει συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης των δικών της «δεσμεύσεων». Αν υπάρξει συμφωνία, θα κηρυχτεί επισήμως κατάπαυση του πυρός. Η θέση της Π. Αρχής είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καλείται να συγκεντρώσει τα όπλα όλων των μαχητών και να κηρύξει το τέλος της Ιντιφάντα, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κανένα αντάλλαγμα.

Την ολοκλήρωση της αποχώρησής του από τη Βηθλεέμ ανακοίνωσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός τονίζοντας ότι οι θέσεις του μέσα στην πόλη καταλήφθηκαν, ήδη, από την παλαιστινιακή αστυνομία. Νωρίς χθες το πρωί, δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινού φυλακίου στη βόρεια Δ. Οχθη, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό αξιωματικό και τραυματίζοντας 3 στρατιώτες, πριν πέσουν νεκροί από ισραηλινά πυρά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Χαμάς». Αλλος ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, άνευ λόγου, στο Μπέιτ Ομάρ, ενώ οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ότι ισραηλινά στρατεύματα παρέμεναν εντός παλαιστινιακών περιοχών στη Βόρεια Γάζα και μάλιστα επιχείρησαν σύντομη εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό Σατί.

Αραβικός Σύνδεσμος: «θα στηρίξουμε ουσιαστική ειρήνη»

«Ο αραβικός κόσμος θα στηρίξει μια συμφωνία ανταλλαγής γης για ειρήνη. Το Ισραήλ πρέπει να επιλέξει» τόνιζε, την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera». Ο Αμρ Μούσα υποστήριξε ότι «συμφωνία ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και μέσα σε 6 μήνες, αν έχει ξεκάθαρη βάση και χρονοδιάγραμμα, και δεν υπάρχουν ασαφείς όροι προς επ' αόριστον διαπραγμάτευση» και κατέληξε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Σαρόν «ως πρόσωπο, αλλά αυτό που εκπροσωπεί ως δομή και ιδεολογία εκ μέρους του ισραηλινού κράτους». Ο Αμρ Μούσα απέφυγε να σχολιάσει την επίσημη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, μέσα από το σταθμό «Φωνή της Αμερικής», προς το σύνολο των αραβικών ηγεσιών «να απαγορεύσουν στα αραβικά ΜΜΕ να μεταδίδουν μηνύματα και εικόνες που καλλιεργούν το μίσος κατά των Εβραίων».

Τέλος, έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής του Κόφι Αναν προς τον Αριέλ Σαρόν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, σε εξαιρετικά σκληρό ύφος, τονίζει ότι εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων «τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν εκατοντάδες αθώοι πολίτες». «Με δεδομένα τα μέσα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός, «F16», ελικόπτερα, τανκς, πλοία, συνεπάγεται ότι πρόκειται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους του Ισραήλ» υπογραμμίζει ο Αναν, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας, αλλά αυτό δεν τον δικαιοδοτεί να παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σημαντικότερο παράδειγμα την παρεμπόδιση και τις επιθέσεις κατά ανθρωπιστικών και ιατρικών οργανώσεων».

Χτες, έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, άρχισε η έκθεση περισσοτέρων των 1.000 φερέτρων, (με την πλειοψηφία να καλύπτεται από την παλαιστινιακή σημαία), η οποία διοργανώνεται από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους γονείς νεκρών, που ζητούν την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΕΝΕΪ - ΙΡΑΚ
Αρνητικές οι αραβικές ηγεσίες, επιμένει η Ουάσιγκτον

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε, χτες, στον τελευταίο σταθμό της πολυεθνούς περιοδείας του σε αραβικές χώρες, στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Η επίσκεψη αυτή, που υπό άλλες συνθήκες θα είχε προκαλέσει ενθουσιασμό, βρίσκει την τουρκική ηγεσία προβληματισμένη και σαφώς αντίθετη σε οποιοδήποτε σχέδιο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

Η τουρκική θέση, που πολλάκις διατύπωσε τον τελευταίο καιρό ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, υποστηρίζει ότι το Ιράκ δεν μπορεί να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, και ότι δεν αποτελεί απειλή για την περιφέρεια. Παράλληλα, η Αγκυρα βιώνει τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχει από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ (40 δισ. δολάρια) ενώ δεν κρύβει την ανησυχία της για μια «μετά Σαντάμ» εποχή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό του Ιράκ, ανάμεσα σε Κούρδους, Σουνίτες και Σιίτες, ενδεχόμενο που θα επηρεάσει σοβαρότατα και την Τουρκία (ιδιαίτερα σε περίπτωση διάχυσης των εχθροπραξιών στη νοτιοανατολική Τουρκία).

Μετά από μια πρώτη συνάντηση με τον Τσένεϊ, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ δε θα πραγματοποιήσουν καμία στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, στο άμεσο μέλλον». Την ίδια, ακριβώς, δήλωση έκανε, αναχωρώντας από το Ισραήλ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Παρ' όλα αυτά, το «κλίμα» που επικρατεί στην Ουάσιγκτον δεν είναι αυτό.

Ο διευθυντής της CIA, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, υποστήριζε ότι «το Ιράκ έχει κάποιες διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα. Μπορεί να μην είναι στενές, λόγω ιδεολογικών διαφορών, αλλά μοιράζονται το αντι-αμερικανικό συναίσθημα. Για να κρίνουμε σωστά, θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από την 11η Σεπτεμβρίου, και να λάβουμε υπόψη ότι η Βαγδάτη έχει μακρά ιστορία υποστήριξης της τρομοκρατίας». Ο Τζορτζ Τένετ κατέληξε πως «είναι βέβαιο ότι η Βαγδάτη κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι δε θα επιτρέψει «σε μια χώρα όπως το Ιράκ να απειλεί και να κρατά ομήρους εμάς και τους συμμάχους μας, ολόκληρο τον κόσμο, αναπτύσσοντας όπλα μαζικής καταστροφής.» Εντούτοις, είναι πλέον σαφές ότι οι επαφές του Τσένεϊ, ακόμη και με σύμμαχες αραβικές ηγεσίες, ήταν αρνητικές. Ολες υποστήριξαν ότι «οι ΗΠΑ θα ήταν καλύτερα να ασχοληθούν με την επίλυση του παλαιστινιακού», ενώ κατέστησαν σαφές ότι με «το παλαιστινιακό ανοιχτό και την οργή της αραβικής κοινής γνώμης σε σημεία έκρηξης, δεν μπορούν να διανοηθούν να στηρίξουν μια τέτοια κίνηση». Ως επιβεβαίωση, ο Ιορδανός μονάρχης χαρακτήριζε ως «τραγικό λάθος ένα πλήγμα κατά του Ιράκ με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή. Δεν μπορούν οι ηγεσίες της περιοχής να τις αντέξουν».

Ο Τζορτζ Μπους απέφυγε να σχολιάσει την περιοδεία Τσένεϊ και αρκέστηκε να δηλώσει ότι εκτιμά «τις συμβουλές των συμμάχων και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία, αλλά ήμουν σαφής όταν μίλησα για άξονα του κακού». Ο Ρίτσαρντ Μέρφι, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Μ. Ανατολή, παραδεχόταν ότι «οι αραβικές ηγεσίες, τελικά, θα λάβουν αποφάσεις με γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα και την επιβίωσή τους»! Απηχώντας αυτούς τους φόβους, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νατζί Σάμπρι, προειδοποιούσε ότι «πλήγμα κατά του Ιράκ θα επηρεάσει αρνητικά και ανεξέλεγκτα όλες τις γύρω χώρες».

Την ίδια στιγμή, 3 υψηλόβαθμοι Ιρακινοί αξιωματούχοι πραγματοποιούσαν χωριστές περιοδείες σε Β. Αφρική, Κόλπο, Μ. Ανατολή, Υεμένη και Σουδάν, ακολουθώντας σχεδόν κατά βήμα την περιοδεία Τσένεϊ. Ανάμεσά τους, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, που δήλωνε ότι «το Ιράκ αντιτίθεται στην επιστροφή των επιθεωρητών, επειδή δεν έχουν καταθέσει συγκεκριμένο πλάνο εργασιών και χρονοδιάγραμμα, κάτι που δεν αποκλείει να εργαστούν και πάλι ως κατάσκοποι για να προετοιμαστεί μια επίθεση». Εντούτοις, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν ο ΟΗΕ καλύψει αυτά τα δύο «κενά», να αποδεχτεί τους επιθεωρητές, δίνοντας τέλος και στα όποια αμερικανικά προσχήματα.

«Καμία απάθεια μπροστά στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού»

Συγκέντρωση συμπαράστασης την Πέμπτη 21 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό διοργανώνουν η ΠΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Συντονιστικό Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, στη στάση του Μεγάρου Μουσικής, μπροστά από το Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), την Πέμπτη 21 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα. Οι οργανωτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση Σαρόν για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και υπογραμμίζουν ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στις εικόνες ντροπής που βλέπουμε να συμβαίνουν καθημερινά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Στη συγκέντρωση δήλωσε συμμετοχή και η ΟΓΕ.

Ουσιαστική αντίθεση στο έγκλημα κατά των Παλαιστινίων

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ν. Αττικής

Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ν. Αττικής, καταγγέλλει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό καθεστώς Σαρόν, που τις τελευταίες μέρες έχει εξαπολύσει μια εγκληματική επιδρομή από ξηρά - θάλασσα και αέρα, αιματοκυλώντας έναν ολόκληρο λαό που ζητά την ανεξαρτησία του.

Απαιτεί να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η γενοκτονία και να δημιουργηθεί επιτέλους ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Η διεθνής κοινότητα και κύρια η ΕΕ, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να σταματήσουν την ως τώρα υποκριτική στάση τους με τις προφορικές καταγγελίες που ουσιαστικά ταυτίζουν το θύτη με το θύμα και να προχωρήσουν σε έργα με συγκεκριμένες πράξεις ώστε να εμποδίσουν τη συνέχιση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος».

ΣΟΥΔΑΝ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΗΠΑ
Συνελήφθη ο «Νο 2» της Αλ Κάιντα;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο 37χρονος Λίβυος Αμπού Ανάς Λίμπι, φερόμενος ως «υπ' αριθμόν 2» της οργάνωσης Αλ Κάιντα, συνελήφθη στο Σουδάν και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο, όπως αποκάλυψαν οι λονδρέζικοι «Σάντεϊ Τάιμς» και επανέλαβε εκτενές σχετικό χτεσινό δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ». Ο Λίμπι, που βρίσκεται στη λίστα των «πλέον καταζητουμένων τρομοκρατών» του προέδρου Μπους (που περιλάμβανε 22 ονόματα και δόθηκε στη δημοσιότητα τη 10η του Οκτώβρη) φέρεται ως ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασαν τις δύο βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ανατολική Αφρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ποστ» Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις επί ένα μήνα και πλέον με την κυβέρνηση του Σουδάν προκειμένου ο Λίμπι να παραδοθεί στην Αίγυπτο, όπου κατηγορείται για συμμετοχή στο σχεδιασμό της απόπειρας δολοφονίας του Χόσνι Μουμπάρακ το 1995. Εκπρόσωπος της σουδανικής κυβέρνησης όπως και εκπρόσωπος της CIA διέψευσαν ότι γνωρίζουν «οτιδήποτε σχετικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ