ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
Εφυγε ένας από τους στρατηγούς της νίκης

Ο στρατηγός Βαν Τιεν Ντουνγκ

Associated Press

Ο στρατηγός Βαν Τιεν Ντουνγκ
ΑΝΟΪ.-

Ο Βαν Τιεν Ντουνγκ, επικεφαλής της νικηφόρας επιχείρησης του επαναστατικού στρατού «Επιχείρηση Χο Τσι Μινχ», που αποτέλεσε και την τελευταία πράξη του Πολέμου του Βιετνάμ, απεβίωσε αυτήν τη βδομάδα, ανακοίνωσε αξιωματούχος του στρατού της ΛΔ Βιετνάμ χτες. Ο Ντουνγκ, περίπου 85 ετών, μεταφέρθηκε την Κυριακή σε νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σύμφωνα με δηλώσεις στο πρακτορείο «Ρόιτερ» αξιωματούχου ο οποίος δε θέλησε να κατονομαστεί.

Η κηδεία του Ντουνγκ θα γίνει αύριο Πέμπτη στο υπουργείο Αμυνας στο Ανόι, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της σημαντικής αυτής προσωπικότητας στη σύγχρονη ιστορία του Βιετνάμ επρόκειτο, κατά την ίδια πηγή, να γίνει σήμερα.

Ο Ντουνγκ, ο οποίος είχε ονομαστεί επικεφαλής του στρατού τον Ιανουάριο του 1975, ηγήθηκε μιας επίθεσης 55 ημερών η οποία κατέληξε στην απελευθέρωση της Σαϊγκόν την 30ή Απριλίου 1975, που έθεσε τέλος στα 30 χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου εναντίον των Γάλλων και της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του νότιου Βιετνάμ. Ο Ντουνγκ είχε λάβει μέρος και στην αποφασιστικής σημασίας μάχη του Ντεν Μπιεν Φου το 1954. Μετά το πέρας του πολέμου υπηρέτησε ως υπουργός Αμυνας έως και το 1986.

Πέρυσι ο Ντουνγκ είχε κάνει μια τοποθέτηση κατά του πολέμου των ΗΠΑ κατά της «τρομοκρατίας», στην οποία τόνιζε: «Ο πόλεμος δεν εξαλείφει το μίσος, ρίχνει μόνο κι άλλο λάδι στη φωτιά».

Στα απομνημονεύματά του ο στρατηγός έγραφε: «Ενα μικρό έθνος, με μικρή έκταση και μικρό πληθυσμό... ήξερε ότι μπορούσε να νικήσει μια μεγάλη δύναμη».

Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Μακλίαρ στο βιβλίο του «Βιετνάμ, ο Πόλεμος των Δέκα Χιλιάδων Ημερών» γράφει πως ο Ντουνγκ είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τα τεχνικά μέσα του εχθρού όταν επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νοτιοβιετναμέζικου στρατού μετά τη νίκη. «Αλλά τα αμερικάνικα κομπιούτερ», είχε πει τότε, «δεν έφεραν τη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο. Ηταν η θέληση του έθνους μας που νίκησε».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Ασφυκτικές πιέσεις Μπους προς Μουσάραφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η θρησκευτική βία έχει κοστίσει τις τελευταίες βδομάδες πάνω από 30 ζωές στο Πακιστάν -- περιλαμβανομένων 3 ανθρώπων που εκτέλεσαν αστυνομικοί χτες διότι αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο -- αλλά το επεισόδιο της Κυριακής ήταν αυτό που προκάλεσε τις σημαντικότερες διεθνείς αντιδράσεις. Διότι, απλά, ο ναός στον οποίο εισέβαλαν δύο άγνωστοι πετώντας χειροβομβίδες ήταν χριστιανικός, και σ' αυτόν προσεύχονταν δεκάδες ξένοι διπλωμάτες -- ανάμεσα στα πέντε θύματα της επίθεσης ήταν η γυναίκα και η κόρη ενός Αμερικανού διπλωμάτη. Η πίεση από πλευράς ΗΠΑ που προέκυψε στη συνέχεια μπορεί να χαρακτηριστεί, χωρίς καμία δόση υπερβολής, ασφυκτική: Εκδόθηκε αμέσως ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κριστίνα Ρόκα διέκοψε ό,τι άλλο έκανε και έσπευσε στο Ισλαμαμπάντ για να ζητήσει τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, ενώ ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους τηλεφώνησε στον πραξικοπηματία στρατηγό (που τον βάφτισαν και πάλι ομόλογό του τα ειδησεογραφικά πρακτορεία) Μουσάραφ και του υπαγόρευσε την εντολή «να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα».

Ο Μουσάραφ αποφάνθηκε κατόπιν αυτών ότι «σκληρές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν» και καθαίρεσε όλους τους ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας μονομιάς χτες. Ο λόγος που δεν έστειλε στη θέση της αστυνομίας το στρατό, σχολίαζαν παρατηρητές, είναι πως οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν στείλει το σύνολο των δυνάμεών τους στα σύνορα με το Αφγανιστάν και με την Ινδία. Μη διαθέτοντας αυτήν την επιλογή, ο Περβέζ Μουσάραφ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο για να συζητηθεί η «αποκατάσταση της τάξης». Οι ΗΠΑ μάλιστα διεκδικούν ενεργότερη εμπλοκή στο εσωτερικό του Πακιστάν με πρόσχημα, τι άλλο, τον «κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Αν και η ευθύνη της επίθεσης δεν είχε αναληφθεί ως χτες, αναλυτές όπως αυτοί του StratFor τόνιζαν πως η επίθεση στην εκκλησία την Κυριακή «αποτελούσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από δυνάμεις που αντιτίθενται στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο στο εσωτερικό του Πακιστάν».

ΗΠΑ
«Παραστρατημένοι» πράκτορες της CIA πίσω απ' τις επιθέσεις με άνθρακα;

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Απείθαρχοι» ή «ανεξέλεγκτοι» πράκτορες της CIA με γνώσεις επί των βιολογικών όπλων φαίνεται - πάλι... - να κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις άνθρακα του περασμένου φθινοπώρου στις ΗΠΑ, όπως υποστήριξαν Αμερικανοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες επί των βιολογικών όπλων, μιλώντας προχτές στη δημοσιογραφική εκπομπή «ΝΙΟΥΣΝΑΪΤ» του BBC.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς πανεπιστημιακούς ειδικούς, η ανταλλαγή θανατηφόρων βακτηρίων άνθρακα «εξ αποστάσεως» εντασσόταν σε σχετικό μυστικό πρόγραμμα της CIA, το οποίο πραγματοποιούνταν (προ της έναρξης των επιθέσεων στις αρχές Οκτώβρη του '01) μεταξύ πρακτόρων - επιστημόνων από το στρατόπεδο 12 της Νεβάδα στο εργαστήριο βιολογικών όπλων του αμερικανικού στρατού στο Φρούριο Ντέντρικ. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι επιστήμονες, στόχος του προγράμματος της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών φέρεται πως ήταν να μελετηθεί το ενδεχόμενο εισαγωγής στις ΗΠΑ βακτηρίων άνθρακα από «χώρα παρία» και η εξ αποστάσεως διακίνησή τους εντός της χώρας. Ωστόσο το όλο εγχείρημα φαίνεται πως κατέληξε στις τραγικές επιθέσεις με άνθρακα του περασμένου φθινοπώρου, όταν μέλος του προγράμματος φέρεται να τέθηκε «εκτός ελέγχου» δρώντας, στη συνέχεια, για δικό του λογαριασμό και όχι για λογαριασμό της CIA, με στόχο μέλη της Γερουσίας και επαγγελματίες ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ σε Ν. Υόρκη και Φλώριδα.

Τη συγκεκριμένη εκδοχή υποστήριξαν μιλώντας στην ίδια εκπομπή του ΒΒC, η επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων για τα βιολογικά όπλα Δρ. Μπάρμπαρα Ρόζενμπεργκ και ο Μίλτον Λέιτμπεργκ, του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Μελετών του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι, αφού κάλεσαν για πολλοστή φορά το FBI να εξετάσει όλες τις εκδοχές και να προχωρήσει τις «παγωμένες» έρευνες σε βάθος, εξέφρασαν ερωτηματικά για την ισχυρή πιθανότητα συνέχισης μυστικών προγραμμάτων βιολογικών όπλων από την πλευρά του αμερικανικού στρατού...

ΙΤΑΛΙΑ
Μελετούν την κήρυξη έκτακτης ανάγκης λόγω προσφύγων!

ΡΩΜΗ.--

Ακόμη και το ενδεχόμενο κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (!) με αφορμή τα κύματα εκατοντάδων προσφύγων που προσεγγίζουν από την περασμένη Δευτέρα τις ιταλικές αρχές, με «εισιτήριο» την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, φαίνεται να μελετά η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι... Ωστόσο, το όλο ζήτημα φαίνεται να προκαλεί διχασμό στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, με τους πιο ψύχραιμους (υπουργός Εσωτερικών) να προτείνουν ελαστικά μέτρα με στόχο την ανακούφιση των προσφύγων, και τους πιο θερμοκέφαλους (Ουμπέρτο Μπόσι της Λέγκας του Βορρά) να προτείνουν στυγνή αποτρεπτική μεταναστευτική πολιτική, καλώντας την ΕΕ να πληρώσει τα έξοδα...

Αφορμή για τις αντικρουόμενες φωνές εντός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στάθηκε η άφιξη 928 Κούρδων προσφύγων (ανάμεσά τους και 361 παιδάκια) που επέβαιναν στο πλοίο ΜΟΝΙΚΑ την περασμένη Δευτέρα στις ακτές της Σικελίας, αλλά και το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ που προβλέπει μέσα στις επόμενες βδομάδες να καταφθάνει στην Ιταλία ένα κύμα περίπου 50.000 προσφύγων.

Ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σ. Μπερλουσκόνι και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, ξέσπασε χτες κατηγορώντας τις αρχές για «ανικανότητα και αδράνεια» ισχυριζόμενος πως «ενώ γνώριζαν ότι το πλοίο ΜΟΝΙΚΑ θα προσάραζε στις ακτές της Σικελίας, δεν έκαναν τίποτε για να το εμποδίσουν»... Ο Μπόσι δεν αρκέστηκε μόνο στην παρατήρηση περί αδράνειας. Κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει μία σειρά σκληρών μέτρων με στόχο την «πάταξη της λαθρομετανάστευσης», την άμεση απέλαση των προσφύγων στις χώρες τους με την απαίτηση να αναλάβει η ΕΕ τα έξοδα μεταφοράς τους...

Μια πιο ήπια στάση φαίνεται να τηρεί ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγιόλα, ο οποίος μολονότι επιβεβαίωσε χτες πως το Συμβούλιο Υπουργών θα συνέλθει σήμερα για να εξετάσει (έως το τέλος της βδομάδας) μία σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης κατάστασης, εξέφρασε την πεποίθηση πως δε θα πρέπει να ληφθούν ακραία μέτρα κατά των προσφύγων, που προέρχονται -όπως είπε- «από χώρες με στυγνά καθεστώτα, όπως το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν»... Ο Σκαγιόλα δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Μπόσι «μάλλον περιθωριακές» καταλήγοντας:«Οταν η Ιταλία έρχεται αντιμέτωπη με αιτήματα για άσυλο, ανταποκρίνεται πάντα ως πολιτισμένο κράτος»...

Ωστόσο δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου εκτιμούν ως πιθανή την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο αναφέροντας πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη χορήγηση «ειδικών εξουσιών» στις τοπικές αρχές, αλλά και την επιτάχυνση διαδικασιών εκταμίευσης πόρων που θεωρούνται αναγκαίοι για την «αντιμετώπιση» των ξένων μεταναστών που επιχειρούν να βρουν καταφύγιο στην Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ