Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
Εφυγε ένας από τους στρατηγούς της νίκης

Ο στρατηγός Βαν Τιεν Ντουνγκ

Associated Press

Ο στρατηγός Βαν Τιεν Ντουνγκ
ΑΝΟΪ.-

Ο Βαν Τιεν Ντουνγκ, επικεφαλής της νικηφόρας επιχείρησης του επαναστατικού στρατού «Επιχείρηση Χο Τσι Μινχ», που αποτέλεσε και την τελευταία πράξη του Πολέμου του Βιετνάμ, απεβίωσε αυτήν τη βδομάδα, ανακοίνωσε αξιωματούχος του στρατού της ΛΔ Βιετνάμ χτες. Ο Ντουνγκ, περίπου 85 ετών, μεταφέρθηκε την Κυριακή σε νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σύμφωνα με δηλώσεις στο πρακτορείο «Ρόιτερ» αξιωματούχου ο οποίος δε θέλησε να κατονομαστεί.

Η κηδεία του Ντουνγκ θα γίνει αύριο Πέμπτη στο υπουργείο Αμυνας στο Ανόι, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της σημαντικής αυτής προσωπικότητας στη σύγχρονη ιστορία του Βιετνάμ επρόκειτο, κατά την ίδια πηγή, να γίνει σήμερα.

Ο Ντουνγκ, ο οποίος είχε ονομαστεί επικεφαλής του στρατού τον Ιανουάριο του 1975, ηγήθηκε μιας επίθεσης 55 ημερών η οποία κατέληξε στην απελευθέρωση της Σαϊγκόν την 30ή Απριλίου 1975, που έθεσε τέλος στα 30 χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου εναντίον των Γάλλων και της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του νότιου Βιετνάμ. Ο Ντουνγκ είχε λάβει μέρος και στην αποφασιστικής σημασίας μάχη του Ντεν Μπιεν Φου το 1954. Μετά το πέρας του πολέμου υπηρέτησε ως υπουργός Αμυνας έως και το 1986.

Πέρυσι ο Ντουνγκ είχε κάνει μια τοποθέτηση κατά του πολέμου των ΗΠΑ κατά της «τρομοκρατίας», στην οποία τόνιζε: «Ο πόλεμος δεν εξαλείφει το μίσος, ρίχνει μόνο κι άλλο λάδι στη φωτιά».

Στα απομνημονεύματά του ο στρατηγός έγραφε: «Ενα μικρό έθνος, με μικρή έκταση και μικρό πληθυσμό... ήξερε ότι μπορούσε να νικήσει μια μεγάλη δύναμη».

Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάικλ Μακλίαρ στο βιβλίο του «Βιετνάμ, ο Πόλεμος των Δέκα Χιλιάδων Ημερών» γράφει πως ο Ντουνγκ είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τα τεχνικά μέσα του εχθρού όταν επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νοτιοβιετναμέζικου στρατού μετά τη νίκη. «Αλλά τα αμερικάνικα κομπιούτερ», είχε πει τότε, «δεν έφεραν τη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο. Ηταν η θέληση του έθνους μας που νίκησε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ