Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Απαγωγή Ρώσων στρατιωτικών

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Τέσσερις Ρώσοι στρατιωτικοί, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης της ΚΑΚ, απήχθησαν τη Δευτέρα το βράδυ, 18 Μάρτη, από αγνώστους ενόπλους στην περιοχή Γκάλι της Αμπχαζίας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, Παάτα Γκομελάουρι. Πρόκειται για τρεις αξιωματικούς και έναν στρατιώτη που απήχθησαν από το φυλάκιό τους στην κοινότητα Πιτσόρι, η οποία βρίσκεται στην περιοχή που ελέγχεται από τις κοινές ειρηνευτικές δυνάμεις της ΚΑΚ. Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΙΑ - Νόβοστι», η απαγωγή έγινε από μέλη του παράνομου γεωργιανού ένοπλου σχηματισμού «Αδέρφια του δάσους» του Ντάτο Σενγκέλια. Την ανησυχία του για την απαγωγή των Ρώσων στρατιωτικών εξέφρασε από το Βέλγιο, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε. Ζήτησε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ασφαλείας της χώρας να λάβουν επείγοντα μέτρα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας της Αμπχαζίας Ζουράμπ Αγκουμάβα δεν απέκλεισε ότι «η απαγωγή των στρατιωτικών ίσως να είναι εκδίκηση προς τους Ρώσους στρατιωτικούς για τη σύλληψη δυο Γεωργιανών τρομοκρατών που είχαν επιτεθεί σε ρωσικό φυλάκιο στην περιοχή Γκάλι». Οι απαγωγείς ζητούν να γίνει ανταλλαγή των Ρώσων στρατιωτικών με τους δυο Γεωργιανούς. Την Τρίτη βράδυ έγινε γνωστό ότι μετά τις διαπραγματεύσεις εκπροσώπων της διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης με τους απαγωγείς επήλθε συμφωνία να γίνει η ανταλλαγή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ζητήσει από τις γεωργιανές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των τεσσάρων Ρώσων στρατιωτικών. Ζήτησε επίσης «να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να ληφθούν, επιτέλους, δραστικά μέτρα για τη διάλυση των παράνομων ομάδων, οι προβοκατόρικες ενέργειες των οποίων όχι μόνο υπονομεύουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τιφλίδα και το Σουχούμι, αλλά και δημιουργούν ερωτηματικά για τις προθέσεις της γεωργιανής πλευράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ