Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Δεξιά... όπως προετοίμασε η κεντροαριστερά

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Και ξαφνικά ο «τρόμος» πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Το «σύνδρομο Γκουτέρες», όπως ήδη ονομάστηκε, προβληματίζει καθώς η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ανέδειξε το δεξιό «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (PSD) νικητή και την Πορτογαλία την τρίτη κατά σειρά χώρα, μετά την Ιταλία και τη Δανία, όπου η εξουσία «επιστρέφει στα χέρια της Δεξιάς». Μία επιστροφή που προετοιμάστηκε «μεθοδικά» από την ακολουθούμενη πολιτική των «κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων».

Οσον αφορά στα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών, που προκλήθηκαν μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Γκουτέρες, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το PSD αλλά και το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP) καταλαμβάνουν τις 116 από τις 230 έδρες του Κοινοβουλίου.

Πάντως, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αν και ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 40,1%, δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας τελικά 102 έδρες. Ακολουθεί με 37,85% και 95 έδρες το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Εντουάρδο Φέρο Ροντρίγκες, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του για την πρωθυπουργία, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο.

Εκπληξη αποτελεί το 8,75% που συγκέντρωσε το Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνοντας 14 έδρες, ενώ o Ενιαίος Δημοκρατικός Συνασπισμός (CDU), όπου συμμετέχει από κοινού το ΚΚ της Πορτογαλίας και το Κόμμα των Πρασίνων, απέσπασε 12 έδρες και το 6,97% των ψήφων. Στη Βουλή με τρεις έδρες μπήκε για πρώτη φορά το «Αριστερό Μπλοκ» αφού απέσπασε το 2,75% των ψήφων, ενώ η αποχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 37%.

Κυβέρνηση με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα;

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στις προσπάθειες των Σοσιαλδημοκρατών να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Μπαρόσο δήλωσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για το σχηματισμό μιας «σταθερής και αξιόπιστης κυβέρνησης» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, δε διευκρίνισε αν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), που δεν απέσπασε την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το CDS-PP. Οι πολιτικοί αναλυτές μάλλον το θεωρούν δεδομένο, αφού τα δύο κόμματα εκτός της πολιτικής συνάφειας έχουν και στο παρελθόν συμμαχήσει και συνεργαστεί. Ο τρόπος διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας είναι ένα ζήτημα που, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του PSD, θέλει πρώτα να εξετάσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ζόρζε Σαμπάιο.

Πάντως, ο Μπαρόσο κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής ομιλίας του μετά την ανακοίνωση των νικηφόρων για το κόμμα του αποτελεσμάτων, υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, θα μειώσει επίσης δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες, θα ιδιωτικοποιήσει ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου και του τομέα της δημόσιας Υγείας. «Ολα αυτά είναι στοιχεία», όπως τόνισε ο Μπαρόσο, «μίας σταθερής και αξιόπιστης κυβέρνησης που μπορεί να εξασφαλίσει μία δικαιότερη και πλουσιότερη πορεία της χώρας»!

Φυσικά, ο Μπαρόσο υπόσχεται να ολοκληρώσει «επιτυχώς» το έργο που άρχισε πριν από έξι χρόνια η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, που όμως εξαιτίας της πολιτικής της γνώρισε την «ήττα» κατά τις τοπικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη, γεγονός που προκάλεσε και την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες. Τώρα, φυσικά, «κλαίνε στα ερείπια που οι ίδιοι προκάλεσαν».

«Δυσμενής εξέλιξη»

Την ίδια στιγμή, στα επιτελεία των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων επικρατεί ένας ιδιότυπος πανικός, καθώς το «φάντασμα της επάρατης Δεξιάς πλανάται» πάνω από την Ευρώπη, ειδικά με τις εκλογικές αναμετρήσεις που έπονται σε Γαλλία και Γερμανία.

«Η πρώτη μας εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι συνιστά αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι από κοινού το PSD και το CDS-PP απολαμβάνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου και αντιπροσωπεύει μία εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης της χώρας, την οποία το CDU πάλεψε να αποτρέψει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Κάρλος Καρβάγιας, ΓΓ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και σημειώνει ότι το γεγονός αυτής της νίκης των δεξιών δυνάμεων «δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αποτυχία της κυβέρνησης του ΡS, που επέτρεψε στο PSD, το οποίο είναι ο συνεχιστής στις κύριες του επιλογές της πολιτικής του PS, να προσεταιριστεί και να κεφαλαιοποιήσει τη δυσφορία αλλά και τη δυναμική που εισήχθη από τα εκλογικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών».

«Παρότι η κύρια ανησυχία μας παραμένει η πιθανότητα μίας επικίνδυνης επιδείνωσης της πολιτικής από τη Δεξιά, η οποία θα απειλήσει σημαντικά κοινωνικά δικαιώματα αλλά και τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν την απόλυτη πλειοψηφία στα δύο μεγάλα κόμματα που νέμονται την εξουσία», συνέχισε ο ΓΓ του ΠΚΚ, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα αρνητικό για το ίδιο το κόμμα του ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το προεκλογικό κλίμα ήταν απόλυτα πολωμένο, με εξαιρετικά έντονο το αντιδεξιό σύνδρομο, που ανάλογο δεν έχει υπάρξει από τον Απρίλη του 1974. Ως προς αυτό καταλήγει πως «τα πάντα καταδεικνύουν ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων του CDU ήταν επιρρεπές στις εκκλήσεις του PS για αποτροπή της επιστροφής στην εξουσία της Δεξιάς».

Και ο Κάρλος Καρβάγιας καταλήγει: «Στο πλαίσιο αυτό, όπου οι πιθανότητες για ένα άνοιγμα των προοπτικών για μια νέα πολιτική για τη χώρα βρίσκονται σε κίνδυνο, το CDU εκφράζει τη δυσφορία του και δεσμεύεται ότι θα προωθήσει την παρέμβασή του, στα πλαίσια του Κοινοβουλίου και εκτός αυτού, για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και συμφερόντων και θα παραμείνει η πιο σαφής και στιβαρή φωνή που θα είναι ικανή να παλέψει για την πολιτική του δικαίου και κατά της νέας επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ