Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το «κράτος-μοντέλο» που δολοφονεί τα παιδιά του

Από τη διαδήλωση του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος

TKP

Από τη διαδήλωση του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Ντογάν Τοκμάκ, ακόμη ένας πολιτικός κρατούμενος που πραγματοποιούσε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «μεταρρύθμιση» στο σωφρονιστικό σύστημα της Τουρκίας, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Παρασκευής, όπως έγινε γνωστό από τουρκικές πηγές το Σάββατο. Και μία μέρα μετά το θάνατό του - τον 88ο κατά σειρά στην πιο πολύνεκρη διαμαρτυρία πολιτικών κρατουμένων στη σύγχρονη ιστορία - ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους χαρακτήρισε την Τουρκία «κοσμικό κράτος-μοντέλο». Σύμπτωση;

Ο 30χρονος πολιτικός κρατούμενος Τοκμάκ, μέλος του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Μετώπου-Κόμματος (DHKP-C), βρισκόταν σε απεργία πείνας επί 290 ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ταγιάντ, την ένωση για την αλληλοβοήθεια των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων. Ο τρόφιμος της φυλακής τύπου F της Κάντιρα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Σισλί Ετφάλ της Κωνσταντινούπολης για «αναγκαστική νοσηλεία και σίτιση», καθώς η κατάστασή του διαρκώς χειροτέρευε, όπως μετέδωσε η τηλεόραση Χαλκίν Σεσί («Φωνή του Λαού») σε σχετικό ρεπορτάζ της.

Οπως καταγγέλλει το έντυπο Ο Αγώνας που πρόσκειται στις οργανώσεις των πολιτικών κρατουμένων, «οι υπάλληλοι και οι γιατροί στο (συγκεκριμένο) νοσοκομείο αρνούνται να δώσουν στους κρατούμενους νερό και ζάχαρη ώστε η βλάβη στη μνήμη τους να έρθει πιο γρήγορα... ούτε αφήνουν τους συγγενείς των κρατουμένων να τους επισκεφτούν».

Οι πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι, μετά την εκστρατεία καταστολής, δεν είναι δυνατόν πλέον να συνεχιστεί εκτός φυλακών η απεργία πείνας, η οποία περιορίζεται πλέον εντός σωφρονιστικών καταστημάτων (που λέει ο λόγος, για κλουβιά βασανιστηρίων πρόκειται), με τη συμμετοχή περίπου 150 πολιτικών κρατουμένων. Το γεγονός ότι τα δυτικά ΜΜΕ έχουν εξαφανίσει κάθε αναφορά όσον αφορά τα συμβαίνοντα στις τουρκικές φυλακές, επιτρέπει στον Αμερικανό Πρόεδρο να λέει, χωρίς να κάνει χιούμορ, πως η Τουρκία είναι «χώρα-μοντέλο», σε ό,τι αφορά την... ανοχή της άλλης άποψης (ναι!), όπως μετέδιδε, χωρίς ούτε αυτό να κάνει έστω μακάβριο χιούμορ, το MSNBC...

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις διαδηλώσεων πριν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ στην Αγκυρα, το ΚΚ Τουρκίας πραγματοποίησε τόσο την Κυριακή (17.03) όσο και χθες κινητοποιήσεις στην Αγκυρα. Πάνω από 200 μέλη του ΚΚ Τουρκίας συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του Κόμματος. Παρ' όλα αυτά, χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές του Κόμματος, μέλη και υποστηρικτές του κινήματος ειρήνης, μαζικών οργανώσεων, φοιτητές και άλλοι συμμετείχαν στη διαδήλωση της Κυριακής. Η αστυνομική παρουσία ήταν τεράστια - 3.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας - στη διαδήλωση, που ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του Προέδρου του TKP, Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, και του Γενικού του Γραμματέα, Κεμάλ Οκουγιάν. Από τα συνθήματα που ακούστηκαν κυρίαρχα ήταν τα «Δε θα σκοτώσουμε ούτε θα πεθάνουμε για τις ΗΠΑ», «ΗΠΑ έξω από την Τουρκία» και «ΗΠΑ κάτω τα χέρια από το Ιράκ», σημειώνει δελτίο Τύπου του ΤΚΡ.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς και χθες υπήρξαν διαδηλώσεις, αλλά και συλλήψεις περίπου 80 διαδηλωτών, πριν την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου. Χιλιάδες αστυνομικοί με θωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί από το πρωί χθες στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι της Αγκυρας για να προλάβουν ενδεχόμενες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, όμως οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο κοντά στην πλατεία, ακολουθώντας το κάλεσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων και αριστερών κομμάτων.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Αδανα, όπου βρίσκεται η βάση του Ιντσιρλίκ, την οποία χρησιμοποιούν οι αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις για την επιτήρηση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο Ιράκ.

Ο Τσένεϊ επρόκειτο χθες βράδυ να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγό Χουσεΐν Κιβρίκογλου. Πιθανός στόχος του Τσένεϊ, να συγκεντρώσει «υποστήριξη» για ένα πλήγμα κατά του Ιράκ - αν και ο ίδιος το διαψεύδει ακούραστα. Πάντως η Τουρκία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση σχετικά με το Ιράκ και η κυβέρνηση Ετσεβίτ αναμενόταν να αρνηθεί την άμεση συμμετοχή της σε ένα πιθανό πλήγμα περιοριζόμενη (στη χειρότερη γι' αυτήν περίπτωση) στην παροχή των βάσεών της όπως και στον πόλεμο του 1991, καθώς εκτιμούσαν χθες αναλυτές, απαιτώντας γι' αυτό νέα οικονομική στήριξη διαμέσου του ΔΝΤ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολα ανοιχτά» ενόψει του πολέμου (2003-03-05 00:00:00.0)
Εκλογές το Νοέμβρη (2002-08-01 00:00:00.0)
Νεοφιλελεύθερη «συνταγογραφία» (2001-03-08 00:00:00.0)
Συμμετέχει το HADEP, προηγείται ο Ετσεβίτ (1999-04-15 00:00:00.0)
"Θα τον καταδιώξουμε" δηλώνει η Τουρκία (1999-01-20 00:00:00.0)
Σχέσεις μαφίας - κράτους ξανά στο προσκήνιο (1998-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ