Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμμετέχει το HADEP, προηγείται ο Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Καθ' όλα νόμιμη είναι η συμμετοχή του μοναδικού φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος - HADEP στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής αποφάνθηκε, τελικά χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι την πρώτη θέση στην προτίμηση των Τούρκων ψηφοφόρων θα καταλάβει το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του νυν πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την εισήγηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας της Αγκυρας Βουράλ Σαβάς περί απαγόρευσης του HADEP. Το Συνταγματικό Δικαστήριο εκτίμησε ότι η συμμετοχή του HADEP στις εκλογές δεν αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας και δεν πρόκειται "να προωθήσει στο Κοινοβούλιο τρομοκράτες", όπως υποστήριζε στην εισήγησή του ο Βουράλ Σαβάς.

Την ίδια στιγμή, πρώτο εμφανίζεται στην προεκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ, το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει το 20% της εκλογικής προτίμησης, μία ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από το ισλαμιστικό κόμμα της Αρετής. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ετσεβίτ έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τόσο με τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όσο και με τη σταθερή του προσήλωση στην κοσμικότητα του κράτους. Εκτιμούν, επίσης, ότι αν επαληθευτούν τα προγνωστικά, τότε θα είναι η μεγάλη "επάνοδος" του Ετσεβίτ, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός το 1970 και είχε διατάξει την εισβολή στην Κύπρο, αλλά στις περασμένες εκλογές είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόνο 59 από τις 550 έδρες της Βουλής.

Παρέμβαση των βιομηχάνων

Ανακοίνωση εξέδωσε, χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και Εμπόρων (TUSIAD), την οποία απηύθυνε τόσο σε όλα τα μέλη του όσο και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Ο TUSIAD τονίζει ότι είναι μεγάλη η αναγκαιότητα άμεσων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να "αναμορφωθεί η σχέση κράτους - πολίτη".

Στην ανακοίνωση καταγράφονται συγκεκριμένες προτάσεις ανάμεσα στις οποίες είναι η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου και του νόμου περί κομμάτων, ο περιορισμός της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων κρατικής ασφαλείας, η αλλαγή του Συντάγματος για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η αύξηση των μέσων ελέγχου των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, η μείωση πληθωρισμού, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση των σχέσεων με την ΕΕ και η επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης στον αγροτικό τομέα και σε αυτό των υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ