Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ
Πυραυλικές δοκιμές επί δοκιμών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σε δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να πλήξει στόχους σε οποιοδήποτε σημείο της γειτονικής Ινδίας προχώρησαν, χτες, οι πακιστανικές αρχές. Η πακιστανική δοκιμή έγινε μόλις 3 μέρες μετά την ανάλογη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου δεύτερης γενιάς AGNI, που πραγματοποίησε η Ινδία. Εντούτοις, και οι δύο χώρες τόνισαν ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας και ότι δε βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα "εξοπλιστικός ανταγωνισμός" στη νότια Ασία.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου GHAURI II, που εκτοξεύτηκε, χτες, από κινητό εκτοξευτήρα στην περιοχή Ντίνα 59 χλμ. ανατολικά της πακιστανικής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Στη λακωνική του ανακοίνωση, το πακιστανικό υπουργείο τονίζει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα έντασης με τη γειτονική Ινδία, η οποία είχε ειδοποιηθεί για την πραγματοποίηση της δοκιμής, με βάση τις, σχετικά, πρόσφατες συμφωνίες του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ με τον Ινδό ομόλογό του Ατάλ Μπιχάρι Βαγπαγιέ. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινγκ, τονίζοντας ότι "δεν τίθεται κανένα ζήτημα κούρσας εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες".

Τη βαθιά τους ανησυχία, τόσο για την πακιστανική, όσο και για την ινδική δοκιμή εξέφρασαν η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι Πακιστάν και Ινδία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε 3 πολέμους τα τελευταία 52 χρόνια και έντονη ήταν η ανησυχία, μπροστά στο ενδεχόμενο νέας σύρραξης, πέρυσι, όταν και οι δύο χώρες προχώρησαν στην πραγματοποίηση υπόγειων πυρηνικών δοκιμών, προκαλώντας θύελλα διεθνών αντιδράσεων.

Δοκιμή και στο Ιράν

Ενα νέο πύραυλο εδάφους - αέρος, που θα εμπλουτίσει τις υπάρχουσες ιρανικές αντιαεροπορικές συστοιχίες, δοκίμασε, χτες, ο ιρανικός στρατός, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, η δοκιμή του πυραύλου, που κατασκευάστηκε από την ιρανική Οργάνωση Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ο πύραυλος ονομάστηκε "Σαγιάντ", από το όνομα του Αλί Σαγιάντ Στραζί, Ιρανού στρατηγού, ο οποίος δολοφονήθηκε, την περασμένη βδομάδα, στην Τεχεράνη από αγνώστους, που ανέλαβαν την ευθύνη εκ μέρους της αντιπολιτευτικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού". Η ιρανική τηλεόραση δε δημοσιοποίησε κανένα άλλο στοιχείο για το νέο πύραυλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση από δοκιμές πυραύλων (2016-08-04 00:00:00.0)
Επιτυχής πυραυλική δοκιμή (2012-04-26 00:00:00.0)
Επιτυχής πυραυλική δοκιμή (2009-04-16 00:00:00.0)
Πυρηνικής υστερίας συνέχεια (2003-01-21 00:00:00.0)
Πιέζει το Ισραήλ για λήψη άμεσων μέτρων κατά της "ιρανικής απειλής" (1998-07-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ