Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Στο χάος οι προεδρικές εκλογές

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στον αέρα τινάζονται οι προγραμματισμένες πρώτες "ελεύθερες", όπως χαρακτηρίστηκαν, προεδρικές εκλογές στην Αλγερία, λίγες μόλις ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των 6 από τους 7 υποψηφίους. Μέχρι χτες το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν τελικά θα διεξαχθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία, ενώ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση του, πρώην στρατηγού, Προέδρου Λιαμίν Ζερουάλ.

Κατηγορώντας τις αλγερινές αρχές για νοθεία αποχώρησαν από την προεκλογική μάχη, οι 6 από τους 7 υποψηφίους για την Προεδρία της Αλγερίας, ενώ οι κάλπες επρόκειτο να ανοίξουν, νωρίς, σήμερα το πρωί. Με κοινή τους ανακοίνωση, οι 6 υποψήφιοι υπογραμμίζουν ότι έχει, ήδη, γίνει νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν "βάσιμα στοιχεία" ότι η ψηφοφορία στα κινητά εκλογικά τμήματα της Ερήμου της Σαχάρα, που άρχισε τη Δευτέρα, και στα εκλογικά τμήματα του στρατού, που άρχισε χτες, δε βαίνει κανονικά. Στην ανακοίνωσή τους, οι αποχωρήσαντες υπογραμμίζουν ότι κάλεσαν τους παρατηρητές τους να αποχωρήσουν από όλα τα εκλογικά τμήματα και ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς "δεν έγιναν σεβαστές οι δεσμεύσεις της αλγερινής ηγεσίας περί δίκαιων και αδιάβλητων εκλογών".

Πριν καταλήξουν στην κοινή απόφαση αποχώρησής, οι 6 υποψήφιοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ να τον συναντήσουν, προκειμένου να του εκθέσουν τις ενστάσεις τους και να βρεθεί μια λύση, έστω και την ύστατη στιγμή. Εντούτοις, ο Ζερουάλ αρνήθηκε να τους δεχτεί και τους συμβούλευσε να προχωρήσουν στη σύνταξη επίσημης καταγγελίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιαμίν Ζερουάλ εγγυήθηκε προσωπικά τη "δίκαιη και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών" και μάλιστα τις εισηγήθηκε, ο ίδιος, δηλώνοντας έτοιμος να εγκαταλείψει την Προεδρία 18 μήνες πριν τη λήξη της 5ετούς προεδρικής του θητείας.

Μετά την αποχώρηση των 6, μοναδικός υποψήφιος απέμεινε, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ, ο 63χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος είναι, ευρέως διαδεδομένο, ότι υποστηρίζεται σθεναρά από το στρατό, που, επί της ουσίας, κυβερνά τη χώρα από το 1992 και έπειτα. Μάλιστα, κύριο θέμα όλης της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο σπαραγμό που έχει, με συντηρητικές εκτιμήσεις, μέχρι σήμερα στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 75.000 ανθρώπους. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούσαν ότι οι σημερινές προεδρικές εκλογές θα έφερναν, πράγματι, κάποια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας καθώς, για πρώτη φορά μετά το 1992, το "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" δεν είχε μποϊκοτάρει τη διαδικασία και είχε καλέσει τον αλγερινό λαό να συμμετάσχει στην ψηφοφορία και να στηρίξει τον μετριοπαθή ισλαμιστή Αχμέντ Ταλέμπ Ιμπραήμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ