Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το Μάη η συζήτηση για την αποπομπή Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Από τις 12 έως 15 του Μάη Θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) για την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του Μπορίς Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Η Δούμα έχει διαμορφώσει 5 κατηγορίες σε βάρος του Γιέλτσιν: Διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης με τις συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, πόλεμος στην Τσετσενία, βομβαρδισμός του Κοινοβουλίου το 1993, γενοκτονία των λαών της Ρωσίας και διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν κάποια απ' αυτές τις κατηγορίες συγκεντρώσει 300 ψήφους στη Δούμα, τότε θα ξεκινήσει μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αποπομπής.

Ο Γιέλτσιν έχει ζητήσει από τη Δούμα να προχωρήσει αμέσως στην ψηφοφορία ή να σταματήσει μια για πάντα κάθε συζήτηση για αποπομπή. Το Κρεμλίνο είναι σίγουρο ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), που θα έχει την τελευταία λέξη για το θέμα, δε θα υποστηρίξει τη διαδικασία αποπομπής.

Ακύρωση εντάλματος σύλληψης

Ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης του μεγαλοεπιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι που είχε εκδοθεί στις 6 του Απρίλη, ανακοίνωσε χτες η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας. Η απόφαση ελήφθη από τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Μιχαήλ Κάτισεφ και αφού ο Μπερεζόφσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τη Γαλλία, όπου βρίσκεται, ανέφερε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη Ρωσία και να τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης, ενώ συνεχίζονται οι ανακρίσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο Μπερεζόφσκι, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. δολάρια, θεωρείται ύποπτος για "ξέπλυμα χρήματος" μέσω επιχειρήσεων που ανήκουν σ' αυτόν ή επηρεάζονται απ' αυτόν. Την Κυριακή, 11 του Απρίλη, ο Μπερεζόφσκι χαρακτήρισε "παράλογες" τις κατηγορίες σε βάρος του και κατηγόρησε πάλι τον πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ ότι βρίσκεται πίσω από τις νέες επιθέσεις εναντίον του. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο Μπερεζόφσκι θα παρουσιαστεί ενώπιον των ανακριτών μέσα στις επόμενες μέρες.

Συνομιλίες με το ΔΝΤ

Η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε "δύσκολες" τις συνομιλίες με τα δυτικά πιστωτικά ιδρύματα για νέο δανεισμό και "όχι ιδιαίτερα επιτυχείς". Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μασλιουκόφ, δήλωσε ότι "είναι ακατάλληλες" οι εισηγήσεις που κάνει το ΔΝΤ για αυξημένα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κλίμα των συνομιλιών δυσχεραίνεται από την "πολιτική κατάσταση στο εξωτερικό". Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ διεξάγει γύρο συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Μάρτη ήταν στη Μόσχα για τον ίδιο σκοπό ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί. Στο τέλος των συνομιλιών με τον Καμντεσί διαφαινόταν ότι η Μόσχα θα εξασφάλιζε νέο εξωτερικό δανεισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανθρωποι του Μπερεζόφσκι στη νέα κυβέρνηση (1999-05-23 00:00:00.0)
Παιχνίδια εξουσίας (1999-05-12 00:00:00.0)
Προωθείται η πρόταση αποπομπής (1999-03-17 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση (1998-09-09 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα για τις εξελίξεις (1998-08-29 00:00:00.0)
Δυνατότητα παραπομπής του Μπ. Γιέλτσιν (1998-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ