Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυρηνικής υστερίας συνέχεια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην τρίτη κατά σειρά πυραυλική δοκιμή μέσα σε 11 μέρες προχώρησαν χτες, Δευτέρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ινδίας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η «κούρσα εξοπλισμών» ανάμεσα στις δύο χώρες έχει ανάψει για τα καλά. Την ίδια ώρα, το Νέο Δελχί «πανηγύριζε» τη συμφωνία ενοικίασης στρατηγικών πυρηνικών βομβαρδιστικών από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αντέδρασε οργισμένα στο άγγελμα της νέας δοκιμής: «Η Ινδία προσπαθεί να μας προκαλέσει να εισέλθουμε στην κούρσα ανάπτυξης πυραύλων», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας Σεΐχης Ρασίντ Αχμέντ, «αλλά εμείς δε θα ακολουθήσουμε». Η δήλωση δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού και το Πακιστάν προετοιμάζει αντίστοιχους πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Οι ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις έκαναν δύο δοκιμές του πυραύλου «Ακάς» το Σάββατο και τη Δευτέρα: η πρώτη ήταν από σταθερή θέση και η δεύτερη από κινητό εκτοξευτήρα. Την 9η Γενάρη είχε πραγματοποιηθεί δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου «Αγκνι-Ι», μια μέρα μετά την παράδοση στις Ενοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν του βαλλιστικού πυραύλου «Γκάουρι». Πρόκειται για ανάλογους πυραύλους μέσου βεληνεκούς με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής γόμωσης.

Ο Αχμέντ δήλωσε ότι η δοκιμή «αντανακλά την εμμονή της Ινδίας με τον πόλεμο... αλλά δε θα αισθανθούμε ότι απειλούμαστε, όσες δοκιμές και να κάνουν». Αλλά - ουσιαστικά αναιρώντας τις... ειρηνόφιλες δηλώσεις του - πρόσθεσε: «Ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε το Πακιστάν».

Σημαντικότερη των πυραυλικών δοκιμών είναι η διαφαινόμενη «τάση» στο ινδικό επιτελείο και πάνω απ' όλα στην ινδική πολιτική ηγεσία να «τιμωρηθεί» το Πακιστάν και να «αποκαλυφθεί η πυρηνική του μπλόφα». Χτες ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας, αποκάλεσε το Πακιστάν «επίκεντρο τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», παρά το ότι η χώρα «είναι μέλος της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας».

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα χτες έγινε γνωστό ότι η Ινδία συμφώνησε με τη Ρωσία να «ενοικιάσει 4 στρατηγικά βομβαρδιστικά και δύο πυρηνικά υποβρύχια» με πυρηνικές δυνατότητες έναντι περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών (1,9 δισ. στερλίνες).

Στο μεταξύ το Νέο Δελχί επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στο Ισλαμαμπάντ για την «απρόκλητη και χωρίς προηγούμενο παρενόχληση υψηλόβαθμου Ινδού διπλωμάτη από πράκτορες του Πακιστάν». Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε ότι συνέβη το περιστατικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ