Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιδρομή της «Αντιτρομοκρατικής» σε τέμενος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με ελικόπτερα, ανεμόσκαλες και δεκάδες αστυνομικά οχήματα επέδραμαν περισσότεροι από 150 άνδρες της βρετανικής «Αντιτρομοκρατικής» στο τέμενος του Φίνσμουρι Παρκ, στο βόρειο Λονδίνο, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν όπλα, διαβατήρια, ταυτότητες, πιστωτικές κάρτες «και άλλα σημαντικά έγγραφα», ενώ, στις ώρες που ακολούθησαν, συνελήφθησαν 7 άτομα, εκ των οποίων οι 6 βορειοαφρικανικής καταγωγής και ένας Ανατολικοευρωπαίος.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιαρντ, η επιδρομή αποφασίστηκε μετά την ανακάλυψη, στις 5 Γενάρη, σε σπίτι της κοντινής συνοικίας Γούντγκριν, ποσοτήτων του δηλητηρίου ρικίνη. Σύμφωνα, πάντα, με τις βρετανικές αρχές, στο τέμενος έβρισκαν καταφύγιο τρομοκράτες που οργάνωναν «τρομοκρατικές πράξεις στη Βρετανία και αλλού». Κατά τις ίδιες πηγές, στο τέμενος δε βρέθηκε ρικίνη, αλλά εντοπίστηκαν πολλά άλλα σημαντικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις υποψίες των αρχών, που έσπευσαν, όμως, να διευκρινίσουν ότι «οι έρευνες δε στρέφονται κατά των απλών πιστών ούτε του ιμάμη Σεΐκ Αμπού Χαμζά», ο οποίος είναι γνωστός για τα αντι-αμερικανικά και σκληρά κηρύγματά του. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, η κυβέρνηση παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στις ενέργειες της αστυνομίας και δεσμεύτηκε ότι «πιθανώς να χρειαστεί να αναληφθεί περαιτέρω δράση για να ανακαλύψουμε ή και να αντιμετωπίσουμε απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας».

Ο ιμάμης πάντως εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις βρετανικές αρχές, τονίζοντας ότι προχώρησαν σε ιεροσυλία και κατηγορώντας τους ότι έδειξαν «αντιεπαγγελματισμό», αφού θα μπορούσαν να ερευνήσουν το τέμενος οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να προβληθεί καμία αντίδραση. Υπογράμμισε ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο τέμενος «προφανώς ανήκουν στους άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας» και εκτίμησε ότι η κίνηση της βρετανικής «Αντιτρομοκρατικής» δεν ήταν παρά «ξεκάθαρη προπαγάνδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ