Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
«Σταματήστε τον πόλεμο»

Από τη Νέα Ζηλανδία έως τη μακρινή Αργεντινή και κυρίως μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι βροντοφώναξαν «Οχι στον Πόλεμο»

Ουάσιγκτον

Associated Press

Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Εκατομμύρια ανθρώπινες φωνές από τη μία άκρη της υδρογείου έως την άλλη ενώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με ένα και μοναδικό σκοπό, να σταματήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ, πριν αρχίσει.

Το εκκωφαντικό «Οχι στον πόλεμο» σκέπασε τις πολεμικές ιαχές που ακούγονταν από την αμερικανική πρωτεύουσα, αφού οι πλέον ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στην ίδια την αμερικανική επικράτεια, αποκαλύπτοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι το αντιπολεμικό κίνημα στις ίδιες τις ΗΠΑ διογκώνεται τόσο πολύ που αρχίσει πια να σκιάζει τους ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον.

Τεράστιες διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον, η διαδήλωση που γέμισε περίπου 2 χλμ λεωφόρου τεσσάρων λωρίδων, ήταν προγραμματισμένη να καταλήξει στο Navy Yard, όμως η αστυνομία εμπόδισε τους οργανωτές να στήσουν τη σκηνή για τις προγραμματισμένες ομιλίες και τη συναυλία που θα ακολουθούσε. Οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία διαμαρτυρίας, με τελικό προορισμό το Κογκρέσο. Η αστυνομία προσπάθησε και πάλι να τους εμποδίσει, όμως τίποτα δεν μπόρεσε τελικά να σταματήσει αυτό το αντιπολεμικό ποτάμι, που, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ξεπερνούσε τους 200.000 (η αστυνομία έκανε λόγο για 30.000 και οι διοργανωτές για 500.000), αριθμός διπλάσιος από την αντίστοιχη αντιπολεμική διαδήλωση της 26ης Οκτώβρη.

Γερμανία

Associated Press

Γερμανία
Την ίδια στιγμή, η σχεδόν ταυτόχρονη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο ξεπερνούσε κάθε «φαντασία», καθώς η αστυνομία έκανε λόγο 200.000 διαδηλωτές, ενώ τα ανεξάρτητα μέσα για 350.000! Οι δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν στην κυριολεξία και η κεντρική πλατεία του δημαρχείου αποδείχτηκε πολύ μικρή για το πύρινο αντιπολεμικό ποτάμι. Πιθανώς πολλοί λίγοι μπόρεσαν να ακούσουν το μαχητικό λόγο του ηθοποιού Μάρτιν Σιν, τους εκπροσώπους των αντιπολεμικών οργανώσεων, τους συνδικαλιστές, κ.ά. που μίλησαν ή να ακούσουν τους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και την Τζόαν Μπαέζ, να τραγουδούν.

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στον Καναδά χιλιάδες πήραν μέρος στην «Ημέρα δράσης κατά ενός πολέμου στο Ιράκ», μέρα που συμπίπτει με την 12η επέτειο του πολέμου στον Κόλπο. Από το Βανκούβερ και το Γουίνιμπεγκ έως το Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Από την Ασία στη Λατινική Αμερική...

Στο πόδι βρέθηκαν καθώς φαίνεται και οι περισσότεροι λαοί και στις τέσσερις ηπείρου και με περισσή ένταση και μαχητικότητα κατέδειξαν εμπράκτως αυτό που έχουν καταγράψει και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Ειδικά στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, περίπου το 80% των πολιτών των χωρών αυτών τάσσονται κατά του πολέμου, υπό όλες τις περιστάσεις.

Ιαπωνία

Associated Press

Ιαπωνία
Στο Τόκιο, της Ιαπωνίας, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, ακόμη περισσότεροι βγήκαν στους δρόμους της Σεούλ, της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας. Στις περισσότερες ασιατικές πόλεις, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν προς ή στις αμερικανικές πρεσβείες και βάσεις, όπως στην Ινδονησία, στην Ινδία, στο Πακιστάν, στις Φιλιππίνες, στην Κίνα.

Στην Αργεντινή, στο Μπουένος Αϊρες, το μαχητικό και παθιασμένο συλλαλητήριο, με επικεφαλής τις Μητέρες της Πλατείας Μαΐου, ξεκίνησε από την Πλάσα Ιτάλια και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία. Αναλόγως και η μαχητική διαδήλωση στο Σάο Πάουλο, στη Βραζιλία, διέσχισε την Αβενίδα Παουλίστα και κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο, δηλώνοντας «Ολη η Λατινική Αμερική στον αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος». Διαδηλώσεις επίσης έγιναν στη Γουατεμάλα, στο Μεξικό, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, το Περού και το Πουέρτο Ρίκο.

Ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερο χρώμα είχαν οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα από άκρη σε άκρη στον αραβικό κόσμο, που βρίσκεται «επί ποδός ειρήνης». Στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν, στη Συρία, στο Λίβανο, στο Μαρόκο, στην Ιορδανία και φυσικά και στην ταλανιζόμενη Δυτική Οχθη χιλιάδες διαδήλωσαν και απαίτησαν «Οχι στον πόλεμο στο Ιράκ και ειρήνη και δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή». Διαδηλώσεις έγιναν επίσης, στη Νότια Αφρική, στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην Τουρκία, στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακιρ και στην Αττάλεια, όπου δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς η τουρκική αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές σε κάποιες περιπτώσεις με τη συνήθη κατασταλτική βία.

... με στάση στην Ευρώπη

Οσο για την Ευρώπη, ουσιαστικά οι κινητοποιήσεις αποτελούν αυλαία για τη «Μέρα δράσης κατά του πολέμου στο Ιράκ» που είναι η 15η Φλεβάρη. Χιλιάδες Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Παρίσι, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, το Μπορντό, τη Λιλ, τη Ναντ και αλλού, ενώ οι Βρετανοί απέκλεισαν τη βάση του βρετανικού γενικού επιτελείου, στο Νόρθγουντ, και πήραν μέρος και στις κινητοποιήσεις που έγιναν στο Μπράντφορντ, το Λίβερπουλ και το Κάρντιφ. Την ίδια στιγμή οι Ιρλανδοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις - που ξεκίνησαν το καλοκαίρι - με επίκεντρο την αεροπορική βάση του Σάνον.

Χιλιάδες ήταν και οι συμμετέχοντες στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν στη Γερμανία, σε πολλές πόλεις, όπως το Ροστόκ, στη Βόννη, στο Βερολίνο, στην Ιένα και κυρίως στη Χαϊλδεβέργη, όπου έφτασαν έξω από το στρατηγείο του αμερικανικού στρατού. Οι αμερικανικές βάσεις, τα προξενεία και πρεσβείες αποτέλεσαν το στόχο των διαδηλωτών και στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ισλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία και τέλος στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ