Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Ναι μεν, αλλά...

Για «μικρή πρόοδο», αλλά και για πολλά «άλυτα θέματα», μίλησε ο Χ. Μπλιξ στον υπουργό Εξωτερικών κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα

Το πιθανότατο ενδεχόμενο να ξεσπάσει η αμερικανοβρετανική επίθεση κατά του Ιράκ, υποχρεώνει την Ελληνική Προεδρία να αναλώσει τις όποιες δυνάμεις της σε αυτή την υπόθεση, καθώς, τυπικά τουλάχιστον, βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πολύ δυσκολεύεται να καταλήξει σε μια κοινή θέση.

Χτες το βράδυ, έφτασε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Γ. Παπανδρέου υπό την ιδιότητά του, ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ Χανς Μπλιξ, καθώς επίσης και ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Στις δηλώσεις του μετά τη δίωρη συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, σημείωσε ότι οι επιθεωρητές «δε γνωρίζουν αν βρήκαν κομμάτια πάγου, ή αν παρατηρούν την κορυφή του παγόβουνου» του ιρακινού οπλοστασίου. Ο Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος».

Ο στόχος της Ελληνικής Προεδρίας αναφορικά με την υπόθεση του Ιράκ, όπως κωδικοποιείται από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και άλλων παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, είναι διπλός:

Πρώτον, η Αθήνα θα ήθελε να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια που έχει σαν κίνητρο την αποτροπή του πολέμου.

Δεύτερον, σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Προεδρία έχει χρέος να επιδιώξει την εμφάνιση μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης.

Προς το παρόν, πάντως, οι Ευρωπαίοι, απλώς διαβουλεύονται, με στόχο την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να καταλήξουν σε κοινή θέση, για μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Οπως για παράδειγμα, αν θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία της Αγκυρας σχετικά με την πραγματοποίηση μιας περιφερειακής διάσκεψης για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Για το θέμα αυτό το περασμένο Σάββατο ο Γ. Παπανδρέου είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Γ. Γιακίς.

Η Ελληνική Προεδρία, πάντως, εμφανίζεται, μαζί με άλλους Ευρωπαίους, οχυρωμένη, πίσω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να «νομιμοποιηθεί» η όποια στρατιωτική επιχείρηση κατά του ιράκ. Αν και Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Χ. Σολάνα, υποστηρίζουν πως το ψήφισμα 1441 καλύπτει το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χτες πως «το Ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν προβλέπει σε κανένα σημείο του, την αυτόματη προσφυγή στην ένοπλη βία. Εμείς πιστεύουμε, από την πλευρά μας, αυτό υποστηρίζουμε όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών -μελών της ΕΕ, ότι πρέπει να δούμε, με θετική προσέγγιση, τη δυνατότητα ενός δεύτερου Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ